Kendte21. september 2019

Forfatters første møde med Kim Larsen: Han skældte ud

Erik Jensen, som netop har udgivet en bog om spillemanden, fik et møgfald, da han mødte nationalskjalden Kim Larsen første gang.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kim_larsen_wen.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Der er skrevet et hav af bøger om den nu afdøde Kim Larsen, men journalist og forfatter Erik Jensen har netop udgivet endnu en i rækken om nationalskjalden med titlen "Kim Larsen – et livs sange".

Som mangeårig musikanmelder på Politiken har Erik Jensen mødt Larsen mange gange.

Det første møde kom til at give genklang i deres årelange relation.

Da Kim Larsen & Bellami udgav "Kielgasten" i 1989, skulle forfatteren nemligt møde sit store idol til et interview.

– Larsen var ikke særlig begejstret for journalister. Jeg gik lidt til ham og spurgte, hvordan det var at gå fra at lave rock til at lave familiepop.

Og han blev rasende på mig og skældte ud – det gik helt galt. Men jeg fik talt ham lidt ned, og det endte med at blive en nogenlunde fornuftig samtale alligevel, fortæller Erik Jensen til SE og HØR.

– Der fandt han ud af, at han godt kunne forvente sig noget modstand fra mig, og det havde han respekt for, siger forfatteren, som måtte høre for episoden mange gange efterfølgende.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/erik_jensen.jpg
 (Foto: Suste Bonnén)

– Jeg var glad for den poetiske og ømskindede Larsen, så "Hjerter dame" er min yndlingssang. At han kommer gående ned ad Dronning Louises bro med sin dame, er et smukt billede, synes jeg, siger Erik Jensen, 58, som netop har udgivet bogen "Kim Larsen – et livs sange". (Foto: Suste Bonnén)

– Han skulle altid lige bruge de indledende 2-3 minutter på at snakke om episoden, men jeg svarede ham altid igen. Det ville jeg ikke finde mig i, men samtalen sluttede altid med et grin fra Larsens side.

– Jeg tror, det er det, han havde respekt for. Han var svær at komme ind på livet af – det var ikke alle, han gad interessere sig for, så jeg var glad for, at han havde respekt for mig.

Guide til musikken

Den nye bog er ikke som de mange andre bøger om lunefulde Larsen.

– Jeg har skrevet den her bog, fordi der findes et hav af biografier om Kim Larsen, men der findes ingen om musikken, og det synes jeg, der manglede i landskabet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kim_larsen_bog.jpg
 (Foto: Gyldendal)

Erik Jensen tegner et portræt af musikeren Kim Larsen i sin nye bog "Kim Larsen – et livs sange", som udkom forleden. (Foto: Gyldendal)

– Han sagde altid, at hvis man vil lære ham at kende, skal man lytte til musikken, siger Erik.

Og det har han gjort:

Lyttet alle godt 500 sange igennem og tegnet et portræt af spillemanden gennem musikken.

– Det her er en guide til Larsens musik, en bog om, hvad sangene handler om, et slags musikalsk portræt, kan man kalde det.

Jeg har ikke forsøgt at blive klog på privatpersonen Kim Larsen, jeg har forsøgt at komme ind under huden på sangskriveren.

Familien siger nej

Kim Larsen var ikke meget for hyldester.

I 2006 takkede han nej til ridderkorset, og fru Liselotte gjorde det sidste år klart, da hun takkede hele Danmark for de mange hilsner, at hendes afdøde mand ville have syntes, det var for stor ståhej, da hele nationen gik sørgemarch efter hans død.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/lui_larsen_liselotte_og_hjalmer.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Liselotte i selskab med sønnerne Lui og Hjalmer. (Foto: Thomas Laursen)

Så da det forleden kom frem, at Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune havde planer om at tildele Kim Larsen en mindeplads på Christianshavn, trak familien i håndbremsen.

– Vi beder på det bestemteste, at planerne skrinlægges, og vi beder jer bekræfte dette, skulle Larsens mangeårige impresario Jørn Jeppesen ifølge Ekstra Bladet have skrevet i en mail til Socialdemokratiets Lars Weiss, der sidder i Vejnavnenævnet og Borgerrepræsentationen.

I Larsens hjemby Odense var man kommet på samme tanker som i København, men også Odense Kommune har modtaget en mail fra familien. Det skriver dr.dk.

– Familien ønsker ikke en plads eller en vej opkaldt efter Kim Larsen i Odense, så det respekterer vi selvfølgelig, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind.

Sponsoreret indhold