11 år siden: Det sidste foto af Maddie – og hvad der så skete

Det sidste billede, der er taget af Maddie.

Det sidste billede, der er taget af Maddie.

(Foto: All Over)

I dag er det præcis 11 år siden, at mysteriet om britiske Madeleine ”Maddie” McCann tog sin begyndelse.

Her forsvandt den dengang treårige pige som dug for solen under en ferie med sine forældre og tvillingebrødre i Praia da Luz i Portugal.

Siden har forældre, lokale og ikke mindst myndighederne i både England og Portugal forsøgt at finde ud af, hvad der skete med den lille lyshårede pige.

Den mangeårige eftersøgning har kostet over 145 millioner danske kroner – men trods den store indsats er det endnu ikke lykkedes at finde et afgørende spor i sagen.

I marts sidste år kom det frem, at britiske Scotland Yard kastede 725.000 danske kroner ind i en ny eftersøgning, der løb frem til september. Den gav dog heller ikke det endegyldige gennembrud.

Hvis Maddie stadig er i live, vil hun fylde 15 år den 12. maj.

I anledning af 11 års dagen for Maddies forsvinden, gengiver SE og HØR minutiøst, hvad der skete den skæbnesvangre dag, hvor Maddie forsvandt.

kl.10:00: Familiens sjette feriedag i Portugal. Forældrene Kate og Gerry McCann afleverer deres børn Madeleine og hendes tvillingesøstre Sean og Amelie i Ocean Clubs Kids Club, mens de selv nyder en gåtur i området.

Kl. 12:30: Efter at have hentet børnene i klubben går Kate og Gerry tilbage til deres lejlighed 5A i stueetagen på resortet, hvor de nyder en frokost sammen, inden de alle går mod pool-området.

Kl. 14:29: Det sidste billede af en smilende Maddie bliver taget ved poolen. Kameraets ur skriver 13:29, men ifølge forældrene var kameraet forkert indstillet.

Det sidste billede, der er taget af Maddie.

Det sidste billede af Maddie. Foto: All Over

Kl. 15:30: Børnene vender tilbage til Kids Club.

Kl. 17:30: Børnene spiser aftensmad på Kids Club.

Kl. 18:00: Kate henter igen de tre børn og tager dem med tilbage til lejligheden, mens Gerry bruger en time på tennisbanen.

Kl. 18:30: Gerry spørger David Payne (en af vennerne), om han vil kigge forbi lejligheden for at se til Kate og børnene.

Kl. 19:00: Gerry vender tilbage til lejligheden efter sin tennis-træning og hjælper med at putte børnene i værelset, der vender ned mod vejen. Madeline bliver placeret i den seng, der er nærmest døren. I den anden ende er der en tom seng tæt på vinduet. I midten står en rejseseng, hvori tvillingerne Sean og Amelie bliver puttet.

Kl. 19:30: Kate og Gerry tager et bad og klæder om.

Kl. 20:00: Parret deler en flaske vin.

Kl. 20:35: Kate og Gerry ankommer som de første til tapas-restauranten, som ligger lidt over 45 meter fra dér, hvor børnene sover.

Kl. 20:55: Gruppen (som senere blev kendt som The Tapas Seven; de syv venner, som spiste tapas med forældrene) har bestilt forretter, da de begynder at kigge til børnene på skift. Matt Oldfield går hen til sin lejlighed, og her fortæller han Paynes - som stadig befinder sig i lejligheden - at resten af gruppen venter på dem på restauranten.

Udsigten fra tapasrestauranten. Kate og Gerrys lejlighed ses i højre hjørne (Foto: AOP)

Kl. 21:05: Gerry går ind i lejlighed 5A via den ulåste terrassedør. I begyndelsen af ferien havde parret benyttet en nøgle til at gå igennem hoveddøren, men af frygt for at vække børnene brugte de nu den ulåste terrassedør. I lejligheden bemærker Gerry, at døren til børnenes værelse er mere åbent end tidligere. Han studser over det og kigger ind i sit og Kates soveværelse for at se, om Maddie er gået derind. Det er hun ikke - i stedet ser han, at de tre børn stadig sover trygt i deres værelse. Han lukker døren på klem igen, går på toilettet og forlader igen lejligheden. Dette er sidste gang, at Gerry ser sin datter.

Kl. 21:08: Gerry møder Jeremy Wilkins på vejen tilbage. Wilkins og hans partner spiser hjemme, da deres børn ikke vil sove. De to mænd taler sammen i flere minutter.

Kl. 21:10: Jane Tanner, én fra Tapas Seven-gruppen, forlader restauranten og ser Wilkins og Gerry stå og tale sammen. Hun bemærker en mand, der hurtigt forlader resortområdet med kurs mod hovedvejen. I sine arme har manden en sovende pige i lyserød pyjamas. Tanner bemærker, at pigen hænger slapt i mandens arme, men hun tænker ikke videre over det. Et sovende barn i et ferieområde er ikke et unaturligt syn. Da hendes egen datter sover trygt, vender Tanner tilbage til tapas-restauranten.

Et fantomtegning af den mand, som Jane Tanner så bære en sovende pige (Foto: AOP)

Kl. 21.30: Kate rejser sig for at se til børnene, men Matthew Oldfield tilbyder at kigge til børnene for hende, da han selv er på vej mod lejlighederne. I lejligheden bemærker Oldfield, at døren ind til børnenes værelse igen er åbent, men han tænker ikke videre over det. Han konstaterer i stedet, at alt er stille og roligt, og på børnenes værelse ser han, at tvillingerne sover trygt. Han kan ikke se Maddie fra den vinkel, han står. Efterfølgende har Oldfield svært ved at forklare, om han reelt var i rummet for at se til børnene, lige som han ikke kan svare på, om vinduet ved den tomme seng stod åbent eller var lukket.

Dette gav senere Oldfield en masse problemer - specielt fra politiet, som under deres afhøring af manden anklagede ham for at have taget Madeleine.

Kl. 22:00: Kate ser til børnene. Hun bliver nervøs, da døren til børnenes værelse smækker på grund af vinden, da hun forsøger at åbne den. I værelset ser hun, at vinduet er åbnet, tvillingerne sover, men Maddie er ikke i sin seng.

Kort efter 22:00: Rachael Oldfield går mod Tanners lejlighed for at fortælle, at Madeleine er væk. Tanner svarer: 'Åhh Gud, jeg så en mand bære en pige".

Kl. 22:15: Oldfield render mod receptionen for at slå alarm. Politiet er allerede blevet tilkaldt.

Kl. 22:30: Lokalpolitiet er de første på stedet.

Kate og Gerry på stranden nær ferieresortet få dage efter, at deres datter forsvandt (Foto: AOP)

Kl. 23.10: Detektiver fra Policia Judiciaria (PJ) ankommer efter at være blevet tilkaldt af politiet. Detektiverne kan se, at der en lås på vinduet. McCann-forældrene troede - men var ikke sikre - på at de havde låst den flere dage tidligere. Senere kom det frem, at rengøringspersonalet kunne finde på at åbne skodder og vinduer for at lufte værelset ud. Ingen kan derfor vide, om forældrene havde låst vinduet inden.

Kl. 04:00: Eftersøgningen af Maddie ophører ifølge vidner. Detektiver fra PJ forlader stedet.

Portugisisk politi meddelte fra start, at de efterforskerede sagen som en kidnapning og efterlyste vidner, der havde set noget mistænkeligt i dagene op til forsvindingen 3. maj 2007. Men trods tusindvis af henvendelser fra borgere, kom politiet aldrig så langt, at de kunne tilbageholde nogen.

Og da undersøgelser af ferielejligheden i sommeren 2007 viste tegn på blodstænk, som angiveligt tilhørte den blonde pige, kom de to forældre Kate og Gerry i politiets søgelys.

Begge blev i september 2007 afhørt og sat under mistanke, men fastholdt hårdnakket, at de intet havde at gøre med deres datters forsvinding.

Forældrene blev renset i juli 2008 - og har siden selv smidt masser af penge efter en privat eftersøgning, da portugisisk politi valgte at nedprioritere den svære sag på grund af mangel på beviser.

En knust Kate McCann fremviser et sæt nattøj magen til det sæt, som datteren bar den aften, hun forsvandt (Foto: AOP)

Forældrene besøger Paven for at få støtte (Foto: AOP)

Forældrene med de to tvillinger stillede op til interview med medierne i dagene efter, at Maddie forsvandt (Foto: AOP)

Forældrene til et pressemøde forud for udgivelsen af deres bog 'Madeleine' i 2011, hvor de anklagede portugisisk politi for at have syltet opklaringen af sagen (Foto: AOP)

Scotland Yard jagtede 38 mistænkte
Sagen er af britiske medier blevet sammenlignet med Prinsesse Dianas død (i august 1997, red.) på grund af den store mediebevågenhed, og kendisser som blandt andre David Beckham, Paven og J K Rowling har alle presset på for at få sagen undersøgt til bunds af myndighederne.

Presset har været så stort, at britisk Scotland Yard i maj 2011 iværksatte 'Operation Grange', som minutiøst gennemgik de over 30.000 sider dokumenter.

Efterforskningen fik i juli 2013 Scotland Yard til at indlede jagten på 38 mistænkte fra fem forskellige lande. Flere af de mistænkte var tidligere sexkrænkere, som befandt sig i Praia da Luz-området, men ingen kunne knyttes til Maddies forsvinden.

Ferieområdet i Praia da Luz, Portugal, hvor familien boede - og hvorfra lille Maddie på mystisk vis forsvandt (Foto: AOP)

Fantomtegningen af en mørk mand med et lille barn i armene. Manden blev set den aften, hvor Maddie forsvandt, men manden er aldrig blevet identificeret (Foto: AOP)

Forældrene hygger sig med deres to tvillinger (Foto: AOP)

I maj 2012 deltog Gerry McCann sammen med Kate i et 10 kilometer langt løb for at rejse opmærksom i sagen om Maddie (Foto: AOP)

Lyshåret pige fundet i Grækenland 
Det største håb blev nok tændt i oktober 2013, da medier verden over ryddede forsiderne: Der var fundet en lille lyshåret pige hos en roma-familie i Grækenland. Det var tydeligt med det blotte øje, at pigen - kaldet 'Maria' - ikke var beslægtet med den græske familie, som heller ikke ønskede at sige for meget om, hvem hun var.

Var det Maddy?, spurgte hele verden. Undersøgelser af pigen slukkede dog hurtigt håbet. Pigen var ikke Maddie.

Den lille roma-pige, som fik hele verden på den anden ende: For en stund troede man nemlig, at det var Maddie (Foto: AOP)

Kate og Gerry i 2012 med et billede af, hvordan deres lille pige efter alt at dømme ser ud i dag - hvis hun er i live (Foto: AOP)

Kate og Gerry McCann blev interviewet 1. maj 2014 i anledning af syvårsdagen for datterens forsvinding. Forældrene fortalte, at de stadig nærer håb, men mest af alt har brug for vished for at komme videre (Foto: AOP)

Artiklen bygger på denne artikel fra The Guardian.

Du kan se endnu flere billeder fra sagen i galleriet herunder:        

Madeleine 'Maddie' McCann

                                                                                                                                                                                       

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close