Birthe Kjær

Foto: All Over Press

Danmarks dansktop-diva no.1 har brugt sin smukke stemme til at forsøde danskernes hverdage og fester med sang og charme ...

Danmarks dansktop-diva nummer 1, Birthe Kjær, har i over 40 år levet i rampelyset og brugt sin smukke stemme til at forsøde danskernes hverdage og fester med sang og charme.

Birthe Kjær er egentlig uddannet bankassistent, men optrådte allerede som ung i en gruppe fra Aarhus kaldet ”Sunshine Trioen”. Da gruppen gik i opløsning blev hun opdaget af Johnny Reimar på en danserestaurant i 1968, og fra da af varede det ikke længe, før hun fik tilbudt sin første pladekontrakt.

Hun brød kort tid efter igennem med singlen "Arrivederci Franz", som strøg direkte ind på Dansktoppens førsteplads.

”Arriverderci Franz” var Birthe Kjærs første hit, men bestemt ikke det sidste. Senere kom nemlig klassikere som "Sommer og sol", "Tennessee Waltz", "Den knaldrøde gummibåd" og "Jeg går aldrig til bal uden trusser".

Birthe Kjærs kærlighedsliv – eller mangel på samme - har altid været et emne, der har været omgærdet af mystik. Der har hovedsageligt været tale om korte romancer, hvoraf den længste varede 2,5 år. Det var med erhvervs- og rigmanden Fritz Schur i 90’erne.

Parret mødtes til en middag hos politikeren Helge Sander og dennes kone, Ingelis. Flere middage fulgte, da Fritz Schur hjalp hende med gode råd, inden hun købte hus i Gentofte. Og snart begyndte Birthe og Fritz at udvikle følelser for hinanden.

- Jeg kunne blive betaget af en mand, og vi kunne have en skøn tid sammen, men det nåede aldrig at blive alvorligt. Jeg var meget på landevejene, og de mænd, jeg datede, havde også deres liv og karrierer, har sangerinden fortalt i selvbiografien ”Længe leve livet.”

Her indrømmede hun, at hun heller ikke var meget for at give afkald på sin frihed. Når forelskelsen var dampet af, orkede hun ikke at bruge kræfter på at finde de dybere lag i et forhold.

Ikke desto mindre savnede Birthe Kjær indimellem en tryg base. Og med Fritz Schur var det tæt på at lykkes, men i sidste ende strandede forholdet på deres sociale forskellighed. Han kom fra overklassen. Hun er et arbejderbarn fra Aarhus.

- Vores gensidige åbenhed kunne ikke helt overskygge vores forskellighed. Mens vi var kærester, købte han Christiansholm Slot i Klampenborg og gik i gang med at indrette det. Da han flyttede ind, kom der en del personale til, og jeg måtte erkende, at jeg ikke følte mig godt tilpas i en situation, hvor vi havde en kok til at lave mad og en hushovmester til at servere, selv om vi kun var os to, lød det i selvbiografien.

På Christiansholm sagde man også 'De' til personalet, og de ansatte på slottet sagde 'fru Kjær' og 'De' tilbage til Birthe.

- Jeg havde svært ved at vænne mig til den formelle omgangstone og kom f.eks. ofte til at sige 'du' til den 26-årige chauffør, så han og jeg aftalte, at vi var dus, når vi var alene, og Des, når Fritz var til stede.

Som en konsekvens af de korte forhold og fokus på karrieren har Birthe Kjær heller ingen børn fået. Selvom hun afviser, at det er et traume, så tog hun i 1999 et sabbatår, hvor hun arbejdede på et børnehjem i Thailand. Det var her, at hun for alvor mærkede sit moderlige instinkt – og manglen på egne børn.

- I mange år var jeg sikker på, at jeg skulle have et barn på et tidspunkt, men jeg udskød det hele tiden. Det har aldrig været et bevidst fravalg. Det var bare sådan, livet formede sig, fortæller hun i sin selvbiografi.

- Bagefter kunne jeg godt se, at jeg selv burde have haft børn, at det nok var en fejl, at jeg aldrig blev mor.

Børn eller ej, Birthe Kjær har alligevel haft sit at se til. Og årene er da tilsyneladende gået næsten sporløst hen over hendes krop. Koden er imidlertid ikke hårde kure og militaristisk træning, men derimod en masse sang og dans.

- Jeg har aldrig rigtig været til fanatisk motion og mærkelige kure. Men almindelig sund mad og sjov motion, det virker for mig, har hun sagt til SE og HØR.

Den sjove motion har i en periode heddet Zumba, som Birthe dyrkede sammen med veninden Janni Spies hos Soffie Dalsgaard.

Dansktop-dronningen ser også altid hamrende godt ud, når hun går på scenen eller betræder den røde løber. Og sådan er det faktisk også privat.

- Jeg går aldrig uden makeup. Heller ikke, hvis jeg bare skal en tur i supermarkedet. Jeg har aldrig gjort det, og jeg kommer aldrig til det. Det er jeg simpelthen alt for forfængelig til, fortalte Birthe Kjær til "Top Charlie" i Parken.

Heller ikke ansigtsbehandlinger gør den blonde hitmager sig i. Nej, hun har helt andre præferencer. Birthe elsker at shoppe og gør meget ud af, at håret skal sidde perfekt hver dag.

- Jeg får farvet mit hår hver sjette uge hos Dennis Knudsen. Jeg skal ikke være gråhåret. Det er vigtigt, at man går op i, hvordan man ser ud. Jeg har ikke noget problem med at sige, at jeg er hamrende forfængelig, fortalte Birthe Kjær til SE og HØR om sit smukke ydre.

Men det er ikke nødvendigvis for at male byen rød, som Birthe Kjær sang ved det europæiske Melodi Grand Prix i 1989, at hun altid stadser sig op. Sangen, som hun i øvrigt fik en flot tredjeplads med og har sunget et utal af gange siden, er stadig er et hit. Og sangerinden ser ud til at leve sig ind i det, når hun sprudlende synger ordene fra scenen - men teksten bygger altså ikke på hende selv.

– At male byen rød betyder at gå ud og more sig hele natten, og helt ærligt, det har jeg ikke gjort ret meget, indrømmede sangeren en gang i ugebladet SØNDAG.

Her kunne man måske fristes til at tro, at det er, hvordan tingene er nu, og at den populære dansk-top-kvinde alligevel til gengæld har taget sin del af våde nætter i sine yngre dage.  Men også dengang var Birthe Kjær alt andet end en drukmås.

- Jeg bryder mig ikke om alkohol. Lidt vin, jo. Men det har aldrig været mig, der rendte beruset rundt til den lyse morgen. Der ligger i hvert fald ikke noget selvbiografisk i den titel, fortalte hun ugebladet.

I 2005 deltog Birthe Kjær i ”Vild med Dans”, men måtte udgå, da en blodprop satte en brat stopper for den videre deltagelse. Hun fik det dårligt under træningen, hvor dansepartner Bo Loft Jensen fornemmede noget var galt, og tilkaldte en ambulance. På vej til Rigshospitalet fik hun hjertestop.

Heldigvis reagerede alle hurtigt, operationen forløb fint og Birthe kom sig fuldstændigt – men oplevelsen gjorde, at hun i dag er røgfri – hun røg før 15-20 smøger om dagen - og har endnu mere fokus på motion og sundhed.

Birthe Kjær synger stadig, men er senest også begyndt at holde foredrag, som er bygget på hendes imponerende karriere, erfaringer og livet ved siden af – med udgangspunkt i selvbiografien ”Længe leve livet”.

 

Tidslinje:

 • 2014: Holder foredrag
   
 • 2010: Udgiver selvbiografien ”Længe leve livet”
   
 • 2010: Optaget i Kraks Blå Bog
   
 • 2009: Vært ved Melodi Grand Prix med Felix Smith
   
 • 2005: Vært ved Melodi Grand Prix med Jarl Friis-Mikkelsen
   
 • 2005: Deltager i ”Vild med Dans” – udgår pga. blodprop
   
 • 1992-1995: Danner par med Fritz Schur
   
 • 1990: Vært ved Melodi Grand Prix med Dario Campeotto
   
 • 1989: Nummer tre ved det europæiske Melodi Grand Prix med ”Vi maler byen rød”
Birthe Glady Kjær Hansen
1. september 1948
73 år
Hugo Amandus Hansen (far) og Yrsa Irena Kjær Andersen (mor)
Frits Schur, Helmer Olesen, Knud Thorbjørnsen
Sangerinde, dansktop

Find din favorit kendis her:

Close