De unge mødre11. maj 2023

Natascha Lineas sønner fjernet: Slet ikke sådan, man gør

Ifølge advokat og specialist i tvangsanbringelser Susse K. Fraaby har Lolland Kommune slet ikke lov til at fjerne Natascha Lineas børn
Natascha Linea blev kendt i realitydanmark, da hun for 10 år siden blev en del af Kanal 4-programmet "De unge mødre".
Natascha Linea blev kendt i realitydanmark, da hun for 10 år siden blev en del af Kanal 4-programmet "De unge mødre".
 Foto: Thomas S. Laursen

Det er nu to uger siden, at ”De unge mødre”-stjernen Natascha Linea Kaup Jensen, 28, så sine to drenge, Miso og Novah, sidst.

På nuværende tidspunkt er den højgravide tv-kendis bosat i Tyskland – og i slutningen af april fik hun pludselig besøg af tysk politi:

– Der troppede en kampklædt betjent op og sagde, vi var efterlyst af politiet, og at vi skulle tilbage til Danmark, forklarede Natascha Linea tirsdag til SE og HØR.

Herefter blev Miso og Novah fragtet til Danmark sammen med to danske sagsbehandlere og anbragt i hver deres plejefamilie.

Men noget tyder dog på, at myndighederne ikke har handlet helt efter bogen.

Flugten til Tyskland

Rejsen til nabolandet kom angiveligt som følge af et møde med Lolland Kommune den 31. marts, hvor den udtrykte bekymring for Natascha Lineas forældreevner. Kommunen ønskede at sende tv-personligheden på en familieinstitution sammen med Novah og Miso for at vurdere hendes forældreevner.

Men Natascha Linea var således ikke ovenud begejstret for et flere måneder langt ophold på en institution og takkede i første omgang nej til tilbuddet. Noget, som her fik Lolland Kommune til at advare om en tvungen anbringelse af sønnerne.

Kompromiset mellem Natascha Linea og Lolland Kommune blev under mødet, at hun i stedet lovede at vende retur, når hun havde drøftet sagen med sin advokat.

Men sådan gik det dog aldrig.

I stedet pakkede ”De unge mødre”-veteranen med det samme sine ting og tog sønnerne med til Tyskland, hvor de ifølge CPR-registret har opholdt sig siden netop den 31. marts.

Ifølge Mia Søgaard, som er advokat for Natascha Linea, blev der på mødet ikke truffet afgørelse om en anbringelse af børnene. Og det er således denne detalje, der peger på, at Lolland Kommune slet ikke har lov til at tvangsfjerne børnene, mener hun.

SE og HØR har desuden talt med Susse K. Fraaby, som er advokat i Advokatfirmaet Strauss & Garlik og specialist i tvangsfjernelser, og hun gør det meget klart, at kommunen ikke har ret til at fjerne børnene, hvis afgørelsen om anbringelse er truffet, efter Natascha Linea er rejst ud af landet.

Og det er således netop det, der gør sig gældende i denne sag.

– Jeg mener ikke, der er truffet en beslutning, der kan effektueres med magt. Det er først, når der er truffet en beslutning af Børn- og ungeudvalget, at man kan gøre sådan, forklarer Susse og understreger, at det således ikke er nok blot at nævne en mulig anbringelse på et møde.

– Det er ikke op til juridisk debat, hvorvidt der er truffet en gennemførlig afgørelse – for det er der ikke, slår Susse K. Fraaby fast.

SE og HØR har været i kontakt med souschef for Børn, unge og familie i Lolland Kommune, Michael Vinther Hansen, som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at udtale sig om sagen.

– Børn- og ungeudvalget har truffet en afgørelse, og sagen er anket, og nu afventer vi, at den bliver klagebehandlet i Ankestyrelsen, og så har jeg ikke yderligere kommentarer, før sagen er færdigbehandlet i klagesystemet, siger han.

Kæmper fortsat

Natascha Linea har ikke opgivet håbet om at samle sin familie igen.

Senere på måneden skal hun til møde i Ankestyrelsen, og her håber hun at få sine børn hjem igen.

SE og HØR har set dokumentation for, at der på mødet med Lolland Kommune den 31. marts ikke blev truffet en afgørelse om at tvangsfjerne Novah og Miso samt at de to er blevet hentet hjem til Danmark og anbragt i hver sin plejefamilie.

Sponsoreret indhold