Nyheder11. november 2018

Sådan gik det Olsen Bandens medlemmer

50 år er gået, siden Egon lagde sin første store plan og gjorde vennerne til folkeeje.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/olsen_banden_0.jpg
 (Foto: TV2)

Den folkekære skuespiller Morten Grunwald har fået den værst tænkelige besked af lægerne: Han har lungekræft, og den har spredt sig.

Herunder bringer SE og HØR et overblik over, hvordan det gik de øvrige medlemmer af den populære "Olsen Banden".

Ove Sprogøe så ikke filmene

Bag bandeleder Egon gemmer sig selvfølgelig Ove Sprogøe, som nåede at få sit navn på næsten 200 film og TV-serier, inden det hele sluttede – med rollen som Olsen som den allersidste. ”Olsen-bandens sidste stik” blev også Sprogøes farvel til en lang og imponerende karriere, hvor han også bliver husket for roller i ”Matador” og ”Huset på Christianshavn”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/ove_sprogoe_som_egon.jpg
 (Foto: Rolf Konow)

Ove Sprogøe som Egon. (Foto: Rolf Konow)

Skuespilleren døde i 2004 på et plejehjem på Amager, 84 år gammel – bare tre uger efter at hans hustru gennem 59 år, Eva, åndede ud.

Sprogøe lagde bowlerhatten uden at have set en eneste af de legendariske film. Den fynskfødte stjerne brød sig nemlig ikke om at se sig selv på det store lærred, og han ejede heller ikke et fjernsyn.

Den bare 164 centimeter høje Ove blev i løbet af karrieren en 
stor mand – efter hans død er en plads i Odense blevet opkaldt efter ham, og i Albertslund er vejen, der fører op til Vridsløselille Statsfængsel, omdøbt til Egon Olsens Vej.

Døde midt i film

Der var gået 17 år, siden Olsen-banden senest havde været i biografen, men i 1998 mente særligt Poul Bundgaard, at det kunne være sjovt at lave en film mere. Han fik overtalt bandens to andre medlemmer, der fik en aftale på en mio. kr. pr. snude for en sidste genial Olsen-plan.

Men 14 dage før sidste optagedag svigtede den 75-årige operasanger og skuespillers helbred. Han havde længe døjet med sukkersyge og indspillede da også filmen i kørestol. Denne gang var det nyrerne, der svigtede. Han døde, dagen efter at han var blevet indlagt – og filmholdet måtte finde en nødløsning for at få de sidste scener i kassen. Tommy Kenter fik til opgave at spille Kjeld i nogle scener, mens Kurt Ravn måtte lægge stemme til tøffelhelten.

Poul Bundgaard var ikke den eneste, der mistede livet under indspilningerne til den sidste film om banden. Også Benny Hansen, der er bedst kendt som Fede i ”Matador”, døde midt i optagelserne, og før arbejdet var færdigt, døde også filmens instruktør Tom Hedegaard.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/poul_bundgaard_og_kirsten_walther.jpg
 (Foto: Rolf Konow)

Kirsten Walther som Yvonne og Poul Bundgaard som Kjeld. (Foto: Rolf Konow)

Døde pludseligt

Ingen har nogensinde været i tvivl om, hvad Yvonnes syn på tilværelsen har været. Men for Kirsten Walther har det været lige omvendt. Da hun døde ganske pludseligt i 1987 i en alder af 53 år, gik rygterne derfor længe: Havde hun været deprimeret og havde taget sit eget liv? Havde hun drukket sig ihjel?

Hendes mand Palle Wolfsberg har siden måttet mane rygterne i jorden. Ifølge ham var det et hjertestop, der tog livet af Olsen-bandens ”4. medlem” – og ikke den sceneskræk, der havde fået skuespilleren til at trappe arbejdsmængden kraftigt ned de sidste år af hendes liv.

Meget har banden budt hende, gennem alle de år filmene blev lavet, men som tak har Kirsten Walther fået opkaldt en gade efter sig i Valby – den københavnske bydel, hvor Kjeld og Yvonne Jensen havde deres hyggelige lejlighed. Vejen skifter dog navn halvvejs – resten af den hedder Poul Bundgaards Vej.

Mindet i Norge

Hvem har været med i flest Olsen-banden-film? Svaret findes ikke i banden, men hos arvefjenden Bøffen. Ove Verner Hansen var nemlig ikke kun ”det dumme svin” i de danske film om de tre banditter, men også i en række norske film.

Derfor var der ikke bare sorg i Danmark, da skuespilleren døde i 2016 – også i fjeldlandskaberne nordpå blev der stille, da ”Biffen” sagde sit sidste farvel som 83-årig.

– Han var den eneste fra de rigtige film, der også var med i de norske, for sådan en havde de ikke i Norge. Så kom han derop og blev vildt forkælet og dyrket som superstar. Det var noget, han nød meget, fortalte Morten Grunwald i forbindelse med skurkens dødsfald.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/ove_verner_hansen_som_boeffen.jpg
 (Foto: Rolf Konow)

Ove Verner Hansen som "Bøffen". (Foto: Rolf Konow)

Dobbeltrolle

Dynamit-Harry var i filmene en tørstig herre – og manden bag kunne også sprænge ølrammerne. For mens den ellers så succesrige skuespiller, instruktør og teaterdirektør Preben Kaas gik ned med flaget økonomisk i løbet af 70’erne, steg hans alkoholforbrug tilsvarende.

Det hele endte i 1981, da 50-årige Preben Kaas kastede sig i Københavns Havn og tog sit eget liv. Han efterlod sig sin 3. kone Lisbet Dahl og fem børn – bl.a. den bare syvårige Nikolaj Lie Kaas.

Dynamit-Harry var i øvrigt ikke Preben Kaas’ eneste rolle i filmserien. I ”Olsen-banden i Jylland” var han pludselig den stumme Betterøv, der kom særlig godt ud af det med Yvonne.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/preben_kaas_som_dynmait-harry.jpg
 (Foto: Rolf Konow)

Preben Kaas som "Dynamit-Harry". (Foto: Rolf Konow)

Stjal fra Egon

Allerede i den allerførste film om den spøjse bande var 11-årige Jes Holtsø med som Kjeld og Yvonnes søn Børge. Efterhånden som han kom længere ind i rollen, endte den unge Jes også på den forkerte side af loven. Blandt andet stjal han fra Ove Sprogøes garderobe under indspilningerne, har han siden fortalt.

Siden udviklede han også et stofmisbrug og er engang blevet fundet livløs på Københavns Hovedbanegård efter en overdosis. Heldigvis blev den nu 61-årige reddet i tide – og har siden 1990 holdt sig helt fra narkoen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jes_holtsoe_som_boerge.jpg
 (Foto: Rolf Konow)

Jes Holtsø som Børge. (Foto: Rolf Konow)

I stedet har han helliget sig blues-musikken og har flere udgivelser bag sig og en nominering til Danish Music Awards, ligesom Holtsø deltog med sit talent i ”Talent 2009” på DR.

Sponsoreret indhold