Nyheder31. marts 2018

Oliver om modellivet: Det flød med stoffer

Prins Nikolais nye job som model er en billet til en verden med masser af fristelser for unge mænd, fortæller Oliver Bjerrehuus
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sh-a96086.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Da 18-årige prins Nikolai kickstartede sin modelkarriere med at spankulere hen ad podiet for Burberry i London, gik han samtidig ind i en helt ny og farlig verden.

Dødsfald, ensomhed og bjerge af stoffer var i hvert fald faste følgesvende, da den tidligere topmodel Oliver Bjerrehuus flyttede til New York – ligeledes som 18-årig.

– Da jeg var model, var det moderne at være en hærger. Der var så mange stoffer dengang. Det fucking flød med stoffer. Og folk døde af overdoser. Jeg mistede to modelvenner til stoffer, og der fandt jeg ud af, ”Gud, man kan sgu dø af det der”, siger Oliver Bjerrehuus.

Artiklen fortsætter under billederne ...

https://imgix.seoghoer.dk/oliver-bjerrehuus_0.jpg
 Foto: All Over Press

(Foto: All Over Press)

https://imgix.seoghoer.dk/oliver-bjerrehuus0.jpg
 Foto: Claus Poulsen
42-årige Oliver Bjerrehuus har masser af skøre erfaringer fra en lang karriere i den internationale modelverden – bl.a. med stoffer og liderlige fotografer. (Foto: Claus Poulsen)

Gramset i skridtet

Selv om festerne og det vilde liv ikke hører direkte sammen med arbejdet foran fotografernes kameraer, kunne det dog også sagtens blive grænseoverskridende på settet, fortæller den nu 42-årige Bjerrehuus.

– Du bliver gramset på af fotograferne. Det var meget normalt, at fotograferne gramsede på en, og der var ingen skam i det. Det var crazy. Men til gengæld gramsede vi også på pigerne, griner spradebassen.

Efter de store opgaver var det dog mindre sjovt, erindrer det tidligere Calvin Klein- og Giorgio Armani-ansigt.

– Du er helt høj efter et shoot, men så snart du kommer hjem, slutter det. Så er der stille. Og den er svær, for lige pludselig føler du dig alene. Det er et sindssygt ensomt liv at være model. Jeg har siddet mange gange alene i Hamborg og Düsseldorf og fejret fødselsdag.

Oliver Bjerrehuus’ egen søn Oscar er med sine 17 år jævnaldrende med prinsen, og han snuser også lystigt til den tillokkende modelverden, selv om farmand forsøger at udsætte debuten.

– Jeg siger jo til ham, at han skal holde fast i sin skole. Han skal gøre, hvad han vil, men jeg ville nok ikke lige sende ham til New York i morgen, lyder det faderligt fra Oliver, selv om han understreger, at branchen er en helt anden nu, end da han selv var på toppen.

– Der er sket meget i modelindustrien siden dengang. Der er et langt større netvæk omkring modellerne, heldigvis.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins-nikolai_3.jpg
 Foto: Kaspar Wenstrup

Mon ikke unge prins Nikolai har generne til en stor modelkarriere, hvis han satser på det? (Foto: Kaspar Wenstrup)

Hærdet på Herlufsholm

Livet som international model kan dermed være hårdt og ensomt, men prins Nikolai har de sidste fire år fået en vis træning i at klare sig selv i et strengt miljø.

For selv om Herlufsholm Kostskole gemmer sig bag flotte facader og velstrøgne uniformer på Sydsjælland, er det en barsk verden, den unge prins tager sin studentereksamen i.

Det mener i hvert fald billedkunstneren Kristian von Hornsleth, som oplevede mobning og grænseoverskridende ritualer, da han selv var herlovianer for godt 30 år siden.

– Jeg kan huske, at man tvang små drenge til at skubbe tegnestifter hen ad gulvet med deres næser og lod dem stå i brusebad i to timer under det kolde vand, beretter provokunstneren.

De grænseoverskridende ritualer og hjerteløse handlinger gik dog ikke bare ud over de små. Også de større elever havde særprægede rutiner.

– Der kunne sidde 30 drenge og onanere i fællesbadet, mens de drak champagne og røg cigarer. Det var stort. Der var onanikonkurrence, afslører provokunstneren.

Sponsoreret indhold