Nyheder 22. juli 2014

Norsk kronprins afbryder sin ferie: I dag er det tre år siden…

Norge mindes de døde efter terrorangrebet 22. juli 2011
Af af
Den norske kronprinsesse og kronprins var tydeligt berørte, da de var forbi Oslo Domkirke få dage efter terrorangrebet 22. juli 2011
Den norske kronprinsesse og kronprins var tydeligt berørte, da de var forbi Oslo Domkirke få dage efter terrorangrebet 22. juli 2011
Fotos: AOPI dag - 22. juli - er en dag, Norge helst vil glemme.

For præcis tre år siden blev landet ramt af terroren. Først i form af en bombe, der raserede den norske regeringsbygning og dræbte otte mennesker. Senere i form af en mand, der - iklædt en falsk politiuniform - tog livet af 69 mennesker på sommerlejr på øen Utøya.

Men selvom dagen for mange nordmænd vækker forfærdelige minder, er det ikke en dag, hvor nordmændene lukker øjnene og kigger væk. I stedet samles de - sammen med royale og toppolitikere - for at mindes og ære de mange døde og sårede.

LÆS OGSÅ: Kongehuset i chok: Familiemedlem dræbt i terror-angreb

LÆS OGSÅ: Lars von Trier: Pia K. er ansvarlig for Utøya-massakren

LÆS OGSÅ: Fortryder Dogville efter massakren på Utøya

I dag afholdes der således både mindegudstjenester og taler rundt om i Norge, og den norske kronprins Haakon har valgt at afbryde sin ferie i Dvergsøya uden for Kristiansand for at vise sin sympati i forbindelse med treårsdagen. Det skriver det norske medie seher.no.

Den norske kronprins ankom således kl. 12:00 til Oslo Domkirke til mindegudstjeneste sammen med en lang række toppolitikere, deriblandt AP-lederen Jonas Gahr Støre. Det var medlemmer af dette parti, der var på sommerlejr, da terroristen Anders Behring Behrik begyndte sin massakre 22. juli 2011.

Også det norske kongehus blev ramt af tragedien. Én af de dræbte, Trond Berntsen, var nemlig stedbror til kronprinsesse Mette-Marit, der er gift med kronprinsen.

Inden mindegudstjenesten i Oslo Domkirke var der også en mindehøjtidelighed i regeringskvarteret. Her lagde den nuværende statsminister Erna Solberg en krans og holdt tale. Hun takkede blandt andet Jens Stoltenberg, som var landets statsminister, da terroren ramte:

- Jeg vil takke Jens Stoltenberg for det lederskab, han som statsminister viste i krisen. Kære Jens, du viste vej i den tunge tid efter 22. juli. Du var af uvurderlig betydning for os alle. Og den betydning vil aldrig blegne, lød det blandt andet fra Erna Solberg.

Kl. 16:00 vil mindehøjtideligheden rykke til Utøya, hvor der vil være taler, musik og nedlæggelse af en krans.

Utøya er åben for overlevende og pårørende 21. og 22. juli 2014.

SE og HØR bringer her billeder, der blev taget i dagene efter terrorangrebet 22. juli 2011:

Sponsoreret indhold