Lars von Trier: Pia K ansvarlig for Utøya

Lars von Trier er ikke bange for at udtale sig om lidt af hvert

Lars von Trier er ikke bange for at udtale sig om lidt af hvert

Foto: All Over

Forårets naziudtalelser har åbenbart ikke skræmt Lars von Trier fra at udtale sig om andre kontroversielle emner.

Ifølge Politiken spurgte en belgisk journalist forleden filminstruktøren, hvordan han som dansker har det med, at Anders Breivik, der stod bag det grufulde terrorangreb i Norge, i sit manifest flere gange fremhæver Danmark som det eneste anstændige land pga. den danske politik over for muslimer.

Læs også: Nye naziudtalelser

Det fik 55-årige von Trier til at åbne op for posen og placere ansvar.

- Det gør mig virkelig ondt, men jeg forstår det godt. For man må jo gribe i egen barm og sige: Hold kæft, ja! Vi skulle have gjort meget mere vrøvl i tide. Så kunne vi måske have reddet de børn og unge på den ø. Vi skulle have gjort meget mere op med Dansk Folkeparti. For det er den holdningsændring, som de har fremprovokeret, og som vi andre bare har ladet ske, vi betaler prisen for nu, lyder det fra von Trier, der fortsætter:

- Jeg synes, at der går en direkte linje fra Pia Kjærsgaards menneskesyn og til Utøya. Man må kræve, at Pia Kjærsgaard træder frem og tager sin del af ansvaret for det, der er sket i Norge. For det er en holdningsændring, som hun og hendes parti med stor succes har repræsenteret.

Læs også: Bubber har ondt af von Trier

At Pia Kjærsgaards parti altid udtrykkeligt har vendt sig imod vold, preller af på manden bag film som Idioterne, Dancer in the Dark og Melancholia.

- Deres holdninger legitimerer måske ikke det, der er sket i Norge. For det er ekstremt. Men når man dehumaniserer en hel befolkningsgruppe, er der en pris at betale. Vi har opbygget en gæld, som betales, og som nu desværre blev betalt af nogle børn på Utøya. Og den gæld har Dansk Folkeparti været med til at stifte, mener Lars von Trier.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close