Nyheder23. august 2017

Liget af Kim Wall 'punkteret', så det ville synke til bunds

Det parterede lig af Kim Wall gennemhullet, så torso skulle synke til bunds
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/raket_madsen_front.jpg
 (Foto: Scanpix)

Københavns Politi hold for kort tid siden pressemøde på Politigården i København, efter at der var fundet et dna-match mellem den svenske journalist Kim Wall og den kvinde-torso, der blev fundet i vandet ved Amager mandag eftermiddag.

Drabschef Jens Møller Jensen betegnede matchet som et gennembrud i efterforskningen, da man nu kan slå de to sager sammen.

- Allerede to dage efter Kim Walls forsvinden fik vi fra Kim Walls familie udleveret hendes tandbørste og hårbørste, og vi har et match mellem dna fra disse to og den kvindetorso, der blev fundet mandag. Vi har ligeledes sikret størknet blod fra ubåden, som matcher torsoen, siger Jens Møller Jensen ved pressemødet.

Samtidig afslørede han hidtil ikke offentliggjorte oplysninger om Kim Walls torso.

- Torsoen var tilføjet skader for at lukke luften ud af den for at sikre, at den ikke ville stige op til havoverfladen. Der var ligeledes fæstnet noget metal på torsoen, som skulle medvirke til, at den blev nede på havbunden, siger Jens Møller Jensen.

Kim Wall tog om aftenen torsdag den 10. august på reportagetur med Peter Madsen alias Raket-Madsen i hans privatbyggede ubåd, Nautilus.

Kim Wall vendte aldrig hjem, og hendes kæreste meldte hende savnet klokken 02.30 natten til fredag den 11. august.

En eftersøgning blev sat i gang, og fredag den 11. august om formiddagen blev Peter Madsen reddet i land af nogle mænd på en motorbåd, efter at Nautilus var gået til bunds i Køge Bugt på grund af 'en teknisk defekt.

Men Kim Wall var ikke i ubåden, da den gik ned.

Det viste sig senere, at ubåden var blevet sænket ved en bevidst handling.

Først forklarede Peter Madsen, at han havde sat hende af ved strandbaren 'Halvandet' på Refshaleøen allerede klokken 22.30 torsdag den 10. august .

Senere forklarede han i et retsmøde, at Kim Wall var død i en ulykke om bord, og at han havde begravet hende til søs.

Efter at det kom frem, trak Raket-Madsens halvbror, Benny Egesø, der tidligere havde bakket Peter Madsen op og troet på hans uskyld, sin støtte til broderen.

Han er varetægtsfængslet og sigtet for drab subsidiært uagtsomt manddrab på Kim Wall, men nægter sig skyldig.

Politiet har endnu ikke fastslået, hvordan Kim Wall døde om bord på ubåden.

- Vi har endnu ikke fastslået en dødsårsag. Det var en meget lang og kompliceret obduktion - ikke mindst på grund af parteringen, siger Jens Møller Jensen på pressemødet.

Af hensyn til efterforskningen holder politiet flere oplysninger om fund i ubåden for sig selv.

- Jeg vil ikke ind på de tekniske spor og heller ikke svare på detaljer om, hvorvidt vi har fundet tekniske remedier/værktøj i ubåden. Nu har vi lagt de to sager sammen og skal have opbygget alt det, vi kan, siger Jens Møller Jensen.

Raket-Madsen ikke afhørt

Peter Madsen er ikke blevet afhørt siden fundet af torsoen og dna-matchet onsdag morgen.

- Han har muligvis et ønske om at tale med sin forsvarsadvokat, og så må de vurdere, om han har grund til at tale med os, siger Jens Møller Jensen.

En svensk journalist ville vide om fundet af Kim Walls lemlæstede torso ville føre til en ændring i sigtelsen.

- Det er helt op til anklagemyndigheden at vurdere, siger Jens Møller Jensen.

Hvad der er gået forud for Kim Walls død i ubåden er fortsat ukendt for politiet.

- Jeg vil ikke på nuværende tidspunkt spekulere i et eventuelt motiv, siger Jens Møller Jensen, der heller ikke ville kommentere om torsoen bar præg af, at der var foregået noget seksuelt.

Der er ikke fundet dna fra andre personer på Kim Walls torso.

- Og i betragtning af, at liget har ligget i vandet så tilpas lang tid, er det tvivlsomt, om der kan findes andet dna, siger Jens Møller Jensen.

Kim Walls familie i sorg

Da det onsdag morgen stod klart, at det var Kim Walls torso, der blev fundet i vandet mandag eftermiddag ved Amager fik familien Wall vished for, at det værste var overgået Kim.

Kim Walls mor og far, Ingrid og Jochim Wall udtrykker i enslydende opslag på Facebook sorg over tabet af deres datter:

- Det er med grænseløs sorg og bestyrtelse, at vi har modtaget beskeden om, at liget af vores datter og søster, Kim Wall, er blevet fundet. Omfanget af katastrofen kan vi endnu ikke overskue, og vi har masser af ubesvarede spørgsmål. - Tragedien har ikke kun ramt os og den øvrige familie, men også venner og kolleger over hele verden. Under de forfærdelige dage der er gået siden Kims forsvinden, har vi fået utallige beviser på, hvor elsket og vellidt hun var som menneske, som ven og som professionel journalist. Fra alle dele af verden har vi fået tilkendegivelser om Kims evne til at gøre en forskel som person, skriver Ingrid Wall. Du kan se hele opslaget her:
Beredskabsstyrelsen leder fortsat i dag efter de resterende ligdele både i vandet med dykkere og langs vandet med folk til fods. Jens Møller Jensen opfordrer fortsat offentligheden til at komme med oplysninger til politiet både i forhold til fund af ligdele og anden information med relevans for efterforskningen.

Sponsoreret indhold