Kongelige21. august 2018

Frederik og Joachim i slotsfejde: Kæmper om Cayx

Kongefamiliens franske vinslot Cayx er en eftertragtet vare hos de to brødre Frederik og Joachim, der ikke ved, hvem der en dag skal arve det store sted i Cahors.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/11_3.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

Arvefølgen er klar og tydelig, når det gælder den danske trone og de slotte, der hører til tjansen som regent.

Men et slot følger ikke nødvendigvis med, når kronprins Frederik en dag får den kongetitel, som er hans grundlovssikrede ret.

Vinslottet Cayx i Frankrig er nemlig købt af dronning Margrethe og prins Henrik for deres egne penge og kan derfor gives videre til lige den person, de synes fortjener det.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/20170809_dm_chateau_de_cayx_049.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)
Det ældgamle slot blev overtaget af Margrethe og Henrik i 1974, og i de følgende år brugte de millioner på at sætte det hele i stand og få vinproduktionen på de 24 hektar land i sving. (Foto: Dan Mariegaard)

Hvem det skal være, nåede Henrik faktisk at ytre sin holdning til før sin død. Allerede i 2008 fortalte prinsen til B.T., at han og dronningen havde talt om stedets fremtid.

– Vi har tænkt på måske at give det til den ældste, kronprins Frederik, fordi prins Joachim har sit sted i Sønderjylland.

– For kronprinsen vil det være et dejligt sted at komme og slappe af, sagde den nu afdøde prins Henrik.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margrethe_og_prins_henrik_1.jpg
 (Foto: All Over Press)

Mens prins Henrik ofte blev frustreret over sine diffuse arbejdsopgaver i Danmark, var han meget stolt af at have fået vinproduktionen op at køre i Cayx, som han som regel besøgte i længere tid tre gange om året. (Foto: All Over Press)

Joachim følger med

Stedet i Sønderjylland, som den franskfødte prins henviste til, var naturligvis Schackenborg – slottet, som den 49-årige Joachim siden har forladt til fordel for en tilværelse i København. Derfor er det ikke umuligt, at den yngre bror kan kalde sig fransk vinbonde på Cayx engang i fremtiden.

– Jeg vil meget gerne have, at det er én, som måske vil fortsætte med vindyrkning. Men hvis det er for kompliceret, kan de gøre, hvad de vil, og finde en løsning og beholde det som en sommerresidens, fortalte Henrik i B.T.-interviewet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_joachim_1.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Den landbrugsuddannede 49-årige prins Joachim interesserer sig meget for vinproduktionen på Cayx, som hans far kæmpede for at få op at køre. (Foto: Kaspar Wenstrup)

I bogen ”Enegænger” afviser den landbrugsuddannede prins Joachim da heller ikke, at han kunne tænke sig at overtage Cayx, den dag hans forældre ikke længere kan eller vil have det.

– Det er også for tidligt at sige, hvordan det skal køre. Men jeg synes, at det er spændende, og jeg mener bestemt også, at der er en fremtid i det. Det er noget, jeg vil følge nært og interesseret, forklarede Joachim i 2010.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_joachim_og_prinsesse_marie.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Joachim tager ofte sin 42-årige franskfødte hustru Marie med på ferie i Frankrig – denne sommer også på Cayx. (Foto: Mikael Rieck)

Frederik kan få fred

I sommerferien benyttede Joachim og hans franskfødte fru Marie da også slottet en god rum tid, før dronningen tog ned til det sted, som hun og Henrik satte i stand efter købet i 1974.

Efter ferien blev Joachim spurgt, om han vidste, om vinslottet en dag blev hans.

– Nej, lød det kortfattede svar i Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_4.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

I årevis har 50-årige kronprins Frederik været den oplagte arving til Cayx, men hans bror har også øjnene rettet mod vinslottet. (Foto: Kaspar Wenstrup)

For 50-årige Frederik nyder også at besøge stedet – ligesom hans hustru er vild med det.

– Jeg er enormt glad for, at Mary godt kan lide at være på Cayx og i den del af Frankrig, fortæller han i ”Enegænger”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprinsesse_mary_og_kronprins_frederik.jpg
 (Foto: René Schütze)

Selv om hun ikke kan fransk, nyder 46-årige kronprinsesse Mary at komme på Cayx og i Sydfrankrig i det hele taget. (Foto: René Schütze)

Det er da også det mest sandsynlige, at det bliver Frederik og Mary, som bliver de næste beboere på Cayx, mener forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

– Det skal være deres retrætemulighed uden for Danmark. Det er naturligt at have et fristed uden for landet, og det er naturligt, at det skal være i Frankrig.

– Omkring Cayx er de lokale meget opmærksomme på, at dronningen skal kunne gå rundt i området og være sig selv. Og det tror jeg uden tvivl, de også vil gøre for Frederik.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margreth2.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

I området omkring Cayx kan 78-årige dronning Margrethe bevæge sig rundt uden besvær – det vil den næste regent også kunne få glæde af. (Foto: Dan Mariegaard)

– Og når vi kommer frem til det, vil det også være Frederik, der har de bedste muligheder for at vedligeholde slottet.

– Med det privatforbrug og de indtægtsmuligheder, Joachim har, er det ikke sikkert, at slottet vil være i gode hænder hos ham, siger Søren Jakobsen med henvisning til, at Joachim modtager cirka 3,5 millioner kr. om året i apanage, mens en regent inkasserer 80 millioner.

Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold