Nyheder7. december 2018

Vidste ikke, han skulle dø: Kim Larsen ville arbejde videre

Kim Larsen skrev nye numre og ringede til forfatter Jens Andersen kort før sin død for at sige, at han var klar til at arbejde videre med deres bog.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kim_larsen_2_1.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Chokket var enormt, da forfatter Jens Andersen den 30. september fik beskeden om, at Kim Larsen var død.

Der var kun gået lidt over en uge, siden Andersen havde fået et opkald fra netop Kim Larsen. Han var indlagt, men beskeden var positiv.

– Jeg havde løbende kontakt med hans kone Liselotte over sms – den slags brugte han ikke selv. Og lidt over en uge før han dør, låner han hendes telefon og ringer til mig fra hospitalet og vil bare sige: ”Nu kommer jeg snart. Jeg er ved at være klar, og nu skal vi i gang igen. Det glæder jeg mig til”, fortæller Jens Andersen.

Artiklen fortsætter under Instagram-opslaget ...

Efterhånden som arbejdet med bogen skred frem, kom Jens Andersen, 63, nærmere Kim Larsen. Forfatteren fik både et kælenavn og en fast kaffekop i sangerens køkken i Odense. (Foto: Instagram)

Projektet, som forfatteren og sangeren skulle videre med, var bogen om Larsens liv. Sammen havde de to siddet syv gange i sangerens køkken i løbet af foråret og snakket om barndommen, ungdommen og tiden frem til Gasolin’s første album.

En sommerturné med bandet sendte bogprojektet på pause indtil september. Så skulle de fortsætte, for Larsen glædede sig over at fortælle alle sine historier videre.

Skrev nye sange

Igennem hele forløbet havde Jens Andersen mødt en 72-årig herre, der var stærk og livskraftig, selv om han et par måneder før deres første møde havde fået konstateret kræft i prostata.

– Det gik godt. Nogle gange spurgte jeg, hvordan det gik, hvis jeg vidste, at han havde været på hospitalet for at få lavet undersøgelser. Det var mit klare indtryk, at han var i bedring i foråret. Det gik godt. Det var ikke en sygdom, der forværredes i løbet af foråret, siger Jens Andersen.

Ved hvert møde fortalte Kim Larsen løs i tre timer uden at miste pusten. Der blev bevilget pause hvert tredje kvarter – først drak de kaffe, og efter den anden pause hentede værten to glas portvin.

Langsomt kom de to nærmere hinanden, og Jens Andersen fik tildelt sin egen faste kaffekop i Larsen-køkkenet og blev også begavet med et kælenavn, præcis som gavflaben gav alle, han satte pris på.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kim_larsen_3_4.jpg
 (Foto: Privat)

Over for forfatteren åbnede Larsen op om ungdomsårene, hvor han havde særlig svært ved kærligheden og ved at forlige sig med en tilværelse som skolelærer. (Foto: Privat)

– Han kunne lide det projekt, vi havde gang i. På et tidspunkt går det så vidt, at han siger: ”Du skal også lige høre den optagelse, jeg har lavet”. Så kom jeg ind i stuen, hvor han havde indspillet nogle sange, som han lige havde lavet. De var inspireret af den proces, vi var midt i, siger Jens Andersen.

Skrøbelig i Skanderborg

J.A., som forfatteren kom til at blive kaldt, kom da også med, da Larsen sammen med bandet tog til Smukfest i august – en af nationalskjaldens sidste koncerter.

– Jeg noterede mig, at han var skrøbelig. Han skulle hjælpes op og ned ad trapper. Jeg havde ikke set ham gå så meget rundt før, for vi mødtes altid oppe i hans køkken. Om sygdommen allerede har været i anmarch der, ved jeg ikke. Men der var han skrøbelig, fortæller Jens Andersen.

– Da jeg tog hjem, trykkede vi næver og sagde ”Vi ses om nogle uger”, ”Ja, J.A., det gør vi. Jeg glæder mig til at komme i gang igen”.

Det blev sidste gang, at forfatteren og sangeren mødtes.

Derfor blev Kim Larsens ønske om at få fortalt om hele sit liv ikke tilendebragt. Men fordi de var begyndt helt fra starten, kunne Jens Andersen sætte sig med de første 21 timers samtaler og skrive en bog om Larsens unge år – lige fra fødslen i 1945 til 1971, hvor han lige var blevet skilt for første gang og stod på tærsklen til det store gennembrud med Gasolin’.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/jens_andersen.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Tidligere har Jens Andersen skrevet bøger om bl.a. dronningen, kronprinsen, Frank Arnesen, Astrid Lindgren og H.C. Andersen. Flere af dem havde Kim Larsen læst og kunne lide så godt, at den ellers tillukkede musiker lod forfatteren komme ind og høre historier fra et spændende liv. (Foto: Peter Grosen)

Bogen, ”Kim Larsen – mine unge år”, blev udgivet den 4. december med den efterladte families velsignelse.

Læs mere om Kim Larsen i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold