Nyheder29. maj 2016

Danskerne er enige: Joachims børn skal IKKE have penge

Et flertal af danskerne mener, at Joachims børn ikke burde få de såkaldte ’årpenge’. Også politikere fra begge fløje er klar til en diskussion om at begrænse antallet af kongelige børn, der får en bid af pengekagen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_joachim_mr.jpg
 Foto: Mikael Rieck

Det er ingen hemmelighed, at det danske kongehus er dyr i drift – og at danskerne betaler mange penge årligt for at Frede, Mary, Margrethe og resten af kongehuset kan leve i sus og dus.

Men står det til en stor del af danskerne, ja så skal der skæres gevaldigt i de såkaldte ”årpenge”. Og det skal særdeles være prins Joachims børn, prins Nikolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik, der skal undvære en bid af pengekagen.

Ifølge en meningsmåling fra Megafon, foretaget for TV 2 og Politiken, svarer hele 70 procent nej til, at prins Joachims børn skal have fingre i de såkaldte årpenge.

Debatten kommer, fordi prins Joachims ældste søn – prins Nikolai – fylder 18 år til sommer, og det har altså fået både danskere og også politikere til at diskutere, om der burde ændres i reglerne.

Politikere fra begge fløje er således klar på at begrænse antallet af kongelige børn, der får en bid af pengekagen.

Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, siger, at der bør ske en ændring, når man tænker på, at prins Joachim og kronprins Frederik til sammen har otte børn.

- Simpel matematik tilsiger, at man er nødt til at lave en eller anden begrænsning. Ellers vil det i løbet af ganske få generationer være flere hundrede prinser og prinsesser, der skal have årpenge. Enhver kan se, at det ikke kan gå, siger han til Politiken, mens for Liberal Alliances Ole Birk Olesen heller ikke er afvisende.

- Jeg vil hellere gå tilbage til den gamle ordning, så det kun er kronprins Frederiks førstefødte, der har ret til årpenge, siger skatteordfører for Liberal Alliance Ole Birk Olesen til Politiken.

Også hos de Konservative er man åben for at kigge på, om der skal skæres i pengestrømmen – særligt når det kommer til prins Joachims børn.

Vi er med på, at på et tidspunkt skal man sætte en grænse. Det skal vi have diskuteret og fundet ud af, siger pariformand Søren Pape Poulsen til Politiken.

Den såkaldte apanage er i 2016 på over 100 millioner kroner.

Sponsoreret indhold