Nyheder11. juni 2018

Jes Dorph-Petersen har haft tinnitus i 25 år

Jes Dorph-Petersen har haft "skjult" lidelse i 25 år
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jes-dorph-petersen-11062018.jpg
 Foto: All Over Press

- I starten var jeg skide bange!

Det er den normalt velformulerede, korrekte skærmtrold Jes Dorph-Petersen, der tager kraftudtryk i brug.

Det gør han for at beskrive sine følelser, da han første gang blev klar over, at han var ramt af den usynlige lidelse tinnitus, der er kendetegnet ved, at man oplever en hyletone eller susen i ørerne.

Nogle er hårdere ramt end andre, og for de værst ramte kan lidelsen være decideret invaliderende.

59-årige Jes Dorph-Petersen har lidt af tinnitus i 25 år og har lært at leve med sygdommen både på skærmen og i privatlivet, fortæller han i et interview med BT.

Det var i forbindelse med en koncert med D.A.D. i Pumpehuset i København for cirka 25 år siden, at den populære TV-vært, blev opmærksom på sygdommen.

Under koncerten stillede han sig op foran en af D.A.D.'s store højttalere for at få det fulde udbytte af rockbandets udfoldelser, og det mærkede han konsekvenserne af dagen efter.

- Dagen efter koncerten kan jeg huske, at al den småstøj, der altid var i hovedet, havde fået en større styrke end tidligere, og den havde fået en pivetone som prøvebilledet i fjernsynet. Jeg tænkte, at lyden ville forsvinde efter nogle dage. Men der gik uger og måneder, og den blev ved med at være der, siger Jes Dorph-Petersen BT.

Han gik journalistisk til værks og begyndte at researche, hvad han var blevet ramt af.

Jes Dorph-Petersen: Klippekort til ørelægen

Da det var før internettets tid, foregik hans søgen efter svar blandt andet på biblioteket, hvor han var en flittig gæst for at blive klogere på hyletonen i øret.

Lige så flittig en gæst blev han hos ørelægen.

Hans hørelse blev undersøgt 10-15 gange, fordi han var bekymret for den. Han fik konstateret ringe hørelse og tog sine forholdsregler. Han undgik at høre høj musik, han brugte ikke hovedtelefoner, når han hørte musik, og han skruede ned for lyden i sin øresnegl, når han var i studiet. - I mange år var jeg bange for, at den ville overdøve ’virkelighedens’ lyd. På den måde er det også en 'psykisk' sygdom. Gennem mine 30’ere og 40’ere var jeg bange for den og nervøs for, at det ville blive så slemt, at jeg hverken kunne sove eller tale med nogen. Man skal have respekt for sin hørelse, og det er frygteligt at blive ramt på den, siger Jes Dorph-Petersen til BT.
I dag har han lært at leve med lidelsen og er bevidst om, at andre er hårdere ramt end ham, der har kunnet fortsætte sit arbejde som skærmtrold. - Jeg har talt med musikeren Henrik Strube, der har en voldsom tinnitus. Det var der, at det gik op for mig, at når man skal leve med det, så skal man lære at acceptere, at den er der. Det interessante er, at min tinnitus ikke umiddelbart er handikappende. Den er der bare og er pisseirriterende. Det er lidt ligesom at have ondt i knæet, siger Jes Dorph-Petersen, der trods lidelsen har kunnet fortsætte sit arbejde som skærmtrold, til BT. Så heldig var det ene medlem af underholdningstrioen "De Nattergale", Uffe Rørbæk, ikke. Han måtte i 1994, efter at trioen i seks havde redet på en bølge af succes, trække sig fra "De Nattergale" på grund af tinnitus. Fakta om tinnitus: Tinnitus er en oplevelse af indre lyd lokaliseret til ørerne eller mere diffust inde i hovedet. Lyden høres kun af personen selv og er ikke forårsaget af udefrakommende lydkilder. Nogle oplever at høre lyden kun i det ene øre, eller at lyden er mest markant i den ene side. Andre oplever at høre lyden lige meget i begge ører, mens andre igen har en mere uklar oplevelse af at høre noget et eller andet sted i hovedet. Opfattelsen af den indre lyd kan have mange forskellige udtryk. Nogle oplever lyden som en susen – heraf det tidligere anvendte udtryk øresusen. Andre beskriver deres lydoplevelse som en kimen eller ringetone. Andre igen opfatter deres lyd som noget, der kan minde om alt lige fra musik til maskin-, industri- og naturlyde. Hvor hyppig er tinnitus? Tinnitus er et hyppigt forekommende symptom, som mellem 40-45 % af befolkningen har oplevet i kortere eller længere tid. Ca. 10 % af den voksne befolkning har tinnitus ofte eller næsten konstant, mens mellem 0,5 og 1 % har tinnitus i en sådan grad, at de oplever, at deres livskvalitet bliver påvirket. Alle aldersgrupper kan få tinnitus, men det er mest udbredt hos voksne mennesker og særligt hos ældre. Tinnitus er ikke arveligt. Hvordan begynder tinnitus? Tinnitus kan begynde ganske langsomt over dage eller uger; muligvis er det kun til stede i forbindelse med stress eller træthed. Tinnitus kan også opstå ganske pludseligt, uden at man kan forbinde det med nogen særlig grund. Nogle gange kan tinnitus skyldes, at man har været udsat for kraftig lydpåvirkning (f.eks. eksplosion eller høj lyd gennem lang tid), men ofte kan man ikke finde nogen entydig forklaring på, hvorfor tinnitus opstår. Kilde: Aarhus universitetshospital

Sponsoreret indhold