Nyheder 3. august 2017

Nadia Nadims dystre barndom: Faderen blev henrettet af Taliban

Stjernespilleren Nadia Nadim brillerer på grønsværen på det danske fodboldlandshold, men bærer rundt på en barsk fortid. Som barn måtte hun flygte fra Afghanistan, efter at hendes far var blevet henrettet af Taliban – men Nadia Nadim har om nogen bevist, at man godt kan få sine drømme opfyldt, hvis bare man kæmper hårdt nok for dem
(Foto: All Over)

Hun kan bedst betegnes som én af Danmarks største kvindefodboldstjerner lige pt. – og det er forhåbentlig med hjælp fra hendes boldkunstner, at Danmark i aften spiller sig videre til EM-finalen i fodbold.

Men angriberen Nadia Nadim er ikke bare en sej tøs på grønsværen. Privat har den 29-årige fodboldstjerne også vundet flere - og hårdere - kampe.

Nadia Nadim voksede op i Afghanistan og gennemlevede enhver datters værste mareridt, da hun var blot ni år gammel. Her blev hendes far Rabena – der var general i den afghanske hær – anholdt af Taliban, der kom og hev ham fra Nadia Nadim og resten af familien.

Faderen blev anholdt på grund af mistanke om spionage, og han vendte ikke hjem.

Først seks måneder senere fik familien besked om, at han var blevet ført ud i ørknen og henrettet af Taliban.

Få år efter valgte Nadia Nadims mor, Namida, at flygte ud af landet sammen med Nadia og hendes fire andre døtre Giti, Diana, Muskan og Mujda.

Moderen havde et ønske om at flygte til London, for her havde de familie. Men i stedet endte familien i Danmark.

Først blev familien indkvarteret i Sandholmlejren, og senere gik turen til et nordjysk asylcenter. Og det var her, at en ung Nadia Nadim fik smag for fodbold.

Nadia Nadim i sit rette element: På grønsværen. Den ukuelige kvinde læser medicin ved siden af fodbolden. I dag spiller hun for den største kvindefodboldklub i USA, Portland Thorns. Foto: All Over

Hun begyndte sin karriere i forskellige klubber, før hun for alvor imponerede alt og alle, da hun begyndte at spille for Aarhus-klubben Skovbakken.

Landsholdet var det naturlige næste skridt, men der var et problem: Nadia Nadim kunne ikke blive optaget på det danske kvindelandshold, fordi hun ikke havde været dansk statsborger i fem år. Og da de danske immigrationsregler betød, at hun først kunne søge om statsborgerskab som 18-årig, var der lange udsigter til, at Nadia Nadims talent kunne udfoldes i den rød-hvide bluse.

Heldigvis stod Fifa klar med en dispensation. Og i 2009 blev Nadia Nadim angriber på det danske landshold i en alder af 21 år.

Selv om Nadia Nadim har boet mange år i Danmark og i dag bor og spiller topfoldbold i USA, værner hun meget om sin fortid. Islam har en stor plads i hendes liv, og hun beder dagligt, selv om hun ikke besøger moskeen.

Og hun ved, at hendes baggrund giver hende mulighed for at være et forbillede for andre muslimer – og piger generelt:

- Jeg vil gerne vise, at alt er muligt. Hvis jeg kan hjælpe med at ændre én persons liv, er det en kæmpe gevinst, har hun tidligere fortalt i et interview med et amerikansk medie

Når hendes karriere på grønsværen er slut, venter en anden ligeså vigtig karriere. Den unge kvinde læser nemlig også medicin, og Nadia Nadim glæder sig til at kaste sig over lægegerningen, når den sidste kamp og det sidste mål er scoret.

Indtil videre har Nadia Nadim spillet 71 kampe i rødt og hvidt.

I aften venter den måske vigtigste nogensinde. I aften møder Nadia Nadim og resten af landsholdet Østrig i semifinalen.

Kampen fløjtes i gang 17.45. Den vises på TV 2.

Sponsoreret indhold