Kongelige2. marts 2021

Vaccinen hjælper ikke Margrethe: Spærret inde

Tiden på Amalienborg går langsomt – ligesom i resten af verden. Dronningens isolerede tilværelse sætter sine spor – og det er svært at se en ende på håbløsheden
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Næsten to måneder. Så længe er der nu gået, siden Margrethe sidst viste sig for danskerne. Det er historisk, at vi ikke ser eller hører fra regenten i så lang tid. Inde bag Amalienborgs tykke mure sidder dronningen næsten alene og venter på, at pandemien er ovre.

Ventetiden er dræbende for den ellers normalt så aktive majestæt, der sidste år rundede 80 år. Normalt ville Margrethe være på skiferie i Norge og derefter køre på med masser af arbejde for at repræsentere Danmark. Men den sædvanlige tur til Norge blev naturligvis ikke til noget i år, og den kongelige kalender er gabende tom.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning_2_0.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Dronning Margrethe, 80, kæmper som mange andre ældre med konsekvenserne ved corona. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Sidst vi så dronningen, var mandag den 4. januar, da hun var alene til kur, fordi den planlagte nytårskur på Christiansborg Slot for statsministeren og resten af det officielle Danmark blev aflyst på grund af corona. Desuden er hoffet ekstremt påpasseligt med at holde Margrethe hjemme, fordi man ved, at danskerne samles om hende, når hun færdes ude. Udsigten til bedre tider er dermed lang.

Men kongehuset ved godt, at det er højst usædvanligt, at Margrethe er gemt væk.

– Dronningen efterlever myndighedernes anbefalinger, og deltagelse i officielle arrangementer er derfor ikke muligt for øjeblikket. Som de fleste danskere opholder dronningen sig hovedsageligt hjemme under nedlukningen af Danmark og mødes kun med et begrænset antal personer, herunder medarbejdere i kongehuset, siger kommunikationschef Lene Balleby til SE og HØR.

Isolation har konsekvenser

Da SE og HØR i begyndelsen af året kunne fortælle, at dronning Margrethe som en af de første fik covid-19-vaccinen, var der ellers optimisme at spore. Men sandheden var bare, at vaccinen ikke blev en hurtig billet til et friere liv for dronningen, der dybest set kun er omgivet af sine ansatte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/daisy_4_5.jpg
 (Foto: Martin Høien)

2020 blev året, hvor vi for første gang så dronningen med mundbind. (Foto: Martin Høien)

– Lang tids isolation får følger. En af de værste ting er ensomhed og kedsomhed. Det går ud over livskvaliteten. Ældre mennesker har været meget loyale over for den coronastrategi, vi har haft. Når regeringen siger: “Isoler jer”, så har fleste gjort det. Men det har også haft nogle konsekvenser for livskvaliteten. Både fysisk og psykisk. Problemet med ensomhed er vokset til det dobbelte, og når ensomhed bider sig fast, så er den ikke til at komme af med, siger adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Alt aflyst

– Det kan have alvorlige konsekvenser. Tidlig død og risiko for forekomst af demens. Hvis du er alene i lang tid, er der større risiko for at få en eller anden form for demenssygdom, forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_3_3.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det er længe siden, dronningen har været på arbejde. Her til overrækkelsen af dronning Ingrids Forskerpris. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Selv om dronningen og resten af Danmarks ældre befolkning er blandt de første, der har fået coronavaccinen, så hjælper det meget lidt, da resten af samfundet er lukket. Dronningens mange arbejdsopgaver og alt det pomp og pragt, der følger med jobbet som Danmarks regent og statsoverhoved, er stadig på pause. En bedring har meget lange udsigter – og store forsamlinger af danskere, der mødes for at hylde kongehuset, har endnu længere udsigter.

Hård nedlukning

Regeringens anden nedlukning af Danmark er også markant længere end i foråret 2020. Dengang blev dronningens 80-års fødselsdag aflyst, men allerede i april og maj åbnede landet igen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_10.jpg
 (Foto: Kongehuset)

Eneste trøst
Så lykkeligt så det ud, da dronningen var på Graasten Slot i juli 2019. Ingen vidste da, hvilken prøvelse hele verden stod over for cirka et halvt år senere. Men dengang fik dronningen en smuk sommer med kronprinsparret, Frederik, 52, Mary, 49, og de fire børnebørn Christian, 15, Isabella, 13, Vincent og Josephine, 10, på slottet i Sønderjylland.
Det har dog uden tvivl været en stor trøst for Margrethe, at kronprinsparret har opholdt sig på Amalienborg denne vinter. Det har gjort, at hun har kunnet se sin familie på behørig afstand. (Foto: Kongehuset)

Det skabte en euforisk stemning af liv i gaderne, samtidig med at foråret viste sig fra sin bedste side. Denne gang er det anderledes. Det har været isnende koldt længe, og udsigten til total genåbning har lange udsigter. Godt nok var dronningen på Marselisborg til jul, hvor hun fejrede højtiden med Joachim, Marie og deres børn. Men siden da har Margrethe været isoleret alene på Amalienborg. Dermed deler hun skæbne med mange andre ældre danskere nu.

– Jeg ved, det har været en tid, der har været ualmindeligt hård. Jeg ved, det er en tid, der præger denne ældre generation. Mentalt og fysisk. Alle kræfter skal sættes ind på at få hjulpet alle over til en normal tilværelse så hurtigt som muligt, siger Bjarne Hastrup fra Ældre Sagen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_1_4.jpg
 (Foto: Kongehuset)

Sidst vi hørte fra dronningen, var den 31. december 2020 til årets nytårstale, der naturligvis kom til at handle om covid-19. (Foto: Kongehuset)

Men ventetiden bliver lang. Og der kan måske gå måneder, før danskerne atter får deres dronning at se noget mere.

Sponsoreret indhold