Kongelige1. januar 2021

Dronningen vaccineret

Margrethe har nu fået covid-19-vaccinen
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/_mho3718.jpg
 Foto: Martin Høien

Så har Daisy fået sin sprøjte.

Kongehuset bekræfter nu, at Danmarks 80-årige regent nu er vaccineret mod covid-19. Hendes Majestæt Dronningen har i dag den 1. januar fået den første af to sprøjter med den eftertragtede Pfizer-BioNTech vaccine, der beskytter 95 pct. mod corona.

Om tre uger genvaccineres Margrethe.

Det er således et historisk øjeblik for Danmark og for kongehuset. Ikke mindst efter et år hvor store mærkedage og begivenheder har været aflyst på grund af den globale pandemi.

Nu kan familie, personale, hoffet samt embedsmænd snart endelig ånde lettet op. Siden marts 2020 har Margrethe været pakket ind i vat af frygt for, at den nye coronavirus skulle tage livet af hende. Dødeligheden er på hele 25 procent, når man har rundet 80 år.

Og når man tager dronningens vedvarende kærlighed for cigaretter med i betragtning, stiger risikoen yderligere. Fra hoffets side har man derfor ikke taget nogen chancer, og dronningens kalender har gentagne gange været ryddet. Både store og små opgaver har været slettet fra den ellers ret så pakkede kalender.

Aflyst fødselsdag

Værst gik det, da al fejring af Margrethes 80-års fødselsdag i april måtte aflyses. Men nu er der altså lys for enden af tunnellen. Når Margrethe er vaccineret mod corona, vil man formentlig stille og roligt kunne sende regenten på arbejde igen.

Den kongelige kalender vil dog fortsat være en skygge af sig selv, da mange royale opgaver er begivenheder, der ofte samler folk. Men i løbet af foråret er forhåbningerne, at mange arrangementer vil vende tilbage under den ene eller anden form.

Da Danmark langsomt åbnede op i det sene forår og i løbet af sommeren, kunne dronningen atter trække i arbejdstøjet. Men det blev en kort fornøjelse, og da efteråret begyndte at ruske, vendte coronaen retur med fornyet styrke og lukkede landet helt ned igen.

https://imgix.seoghoer.dk/copy_of_mho0397-1.jpg

Dronningen måtte i 2020 vende sig til at bære mundbind. (Foto: Martin Høien)

Christian fik corona

De fleste danskere har været enormt påpasselige med samvær med ældre i det seneste år, og det gælder naturligvis også for kronprinsfamilien. Men vaccinen betyder også, at kronprins Frederik, 52, og kronprinsesse Mary, 48, vil kunne komme lidt tættere på dronningen.

Da Christian, 15, blev smittet kort inden jul, krøb hele familien i coronaskjul og skærmede sig for mor, svigermor og farmor. Men prinsen kom sig hurtigt over sygdommen. Margrethe fejrede i år jul med Joachim, 51, og Marie, 44, Nikolai, 21, Felix, 18, Henrik, 11 og Athena, otte år. Men det var også noget af en øvelse, da flere såkaldte “familiebobler” dermed samledes på Marselisborg Slot i Aarhus.

Derfor brugte hoffet også alle coronaforanstaltninger for at sikre, at Margrethe kom rask igennem højtiden.

Snart er alt dette en saga blot.

Og inden længe vil Margrethe forhåbentlig langsomt kunne bevæge sig mere frit rundt – og sammen med sit rige gradvist vende tilbage til normalen.

Sponsoreret indhold