Krimi24. maj 2019

Vilde scener på Mt. Everest: Mindst to omkommet

Usædvanlige scener på verdens højeste bjerg - det 8.848 meter høje Mount Everest - har kostet mindst to klatrere livet. Danske Rasmus Kragh befinder sig også på bjerget og nåede som den første dansker nogensinde toppen uden brug af kunstig ilt for få dage siden
https://imgix.seoghoer.dk/skaermbillede_2019-05-24_kl._06.47.16.png
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Omkring klokken 03 natten til torsdag dansk tid nåede danske Rasmus Kragh – som den første dansker nogensinde – toppen af verdens højeste bjerg uden brug af kunstig ilt.

Men inden den 30-årige mand fra Skive gennemførte den utrolige bedrift, indtraf en tragedie på det 8.848 meter høje bjerg, der ligger i Himalaya-bjergene.

Mindst to klatrere mistede livet som følge af usædvanlige scener på bjerget.

Det skriver CBS News.

De to dødsfald indtraf blandt andet som følge af en hidtil uset trafikprop tæt på toppen. Vejrforholdene var onsdag så gode, at et usædvanligt højt antal bjergbestigere - op mod 200 - havde begivet sig ud på det sidste ryk mod toppen.

Derfor opstod der på toppen en stor flaskehals, hvor flere hundrede bjergbestigerne var fanget i en kø.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/skaermbillede_2019-05-24_kl._06.47.16.png
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Den usædvanlige store kø af klatrere på vej mod Mt. Everest 22. maj 2019. Foto: Ritzau Scanpix

Flere oplevede, at deres ekstra ilt slap op som følge af de mange timer, hvor de var fanget på bjerget - og mindst to klatrere har altså mistet livet.

Amerikanske Donald Cash, 54, kollapsede som følge af højdesyge efter at have nået toppen.

Tre sherpaer – en gruppe lokale, der havde hjulpet ham på ruten – forsøgte at hjælpe ham. Den amerikanske mand var i stand til at kommunikere, men kunne hverken gå eller stå ordentligt.

Sherpaerne forsøgte at slæbe ham ned til Camp 4, men omkring det såkaldte Hillary Step (der ligger i 8.790 meters højde) kollapsede han igen, og det lykkedes ikke at genoplive ham.

Herunder kan du gå på opdagelse i et interaktivt kort med facts om Mount Everest og menneskerne, der forsøger at nå toppen.

- Fy for helvede

En indisk kvinde ved navn Anjali Kulkarn led samme skæbne. Kvinden var blandt dem, der var fanget i flaskehalsen på vej ned fra bjerget.

- Hun var nødt til at vente i lang tid for at nå toppen og komme ned igen. Hun kunne ikke gå selv og døde, da sherpa-guiderne bragte hende ned, siger hendes tur-organisator Thupden Sherpa til Mumbai Mirror.

På grund af mere stabilt vejr i forårsmånederne er det nu, at bjergbestigere forsøger at nå toppen af Mount Everest. Dog kan snestorme stadig ramme området uden varsel.

Danske Rasmus Kragh er nu på vej det sidste stykke ned mod Base Camp. Torsdag eftermiddag dansk tid befandt han sig i Camp 2, der ligger i 6.500 meters højde, hvor han holdt et hvil, inden turen går mod Base Camp i 5.300 meters højde.

Det er først, når han når Base Camp, at han anser missionen om at have besteget Mount Everest som fuldført.

Han har dog allerede udtalt sig via en walkie-udmelding til JydskeVestkysten, hvor han ikke lægger skjul på, at turen har tæret på hans kræfter:

- Det var satanedeme hårdt. Fy for helvede, fortæller Rasmus Kragh til avisen.

Det er ikke første gang, at Rasmus Kragh har forsøgt at nå toppen uden brug af kunstig ilt. Han har forsøgt to gange før, men har begge gange måtte opgive tæt på toppen.

Sponsoreret indhold