Malene Hasselblads 17 måneder i helvede: Det har været rædsomt

Malene Hasselblad har udgivet sin syvende bog, men det har uden tvivl været den sværeste at skrive.

Malene Hasselblad har udgivet sin syvende bog, men det har uden tvivl været den sværeste at skrive.

(Foto: Søren Jul Lamberth)

De færreste kan forestille sig, hvad Malene Hasselblad har gennemgået de seneste 17 måneder. For hvordan overlever man som pårørende, at ens mor pludselig bliver bestialsk dræbt, at det er en selv, der opdager, at det er tale om et mord. Og ikke politiet.

– Det har været rædsomt, og mit liv har været et helvede fra den dag, jeg fik opkaldet om, at min mor var død, siger Malene Hasselblad.

I marts sidste år fik den 49-årige mor til to som en anden detektiv opsnuset, at der var noget ravruskende galt. Det kunne nemlig ikke passe, at hendes mor var død af naturlige årsager.

Detektivarbejde

– Fra jeg gik ind i hendes lejlighed, vidste jeg, at der var noget galt. Det hang bare ikke sammen. Min mor var rask og kunne leve mange år endnu, forklarer Malene om de skelsættende dage, hvor hun ledte politiet på sporet af en mulig seriemorder.

Hvis Malene Hasselblad ikke minutiøst havde gennemgået sin mors, Inez Hasselblads, lejlighed og opdaget flere tegn på en kriminel handling samt tvivlet på politiets første teori, var gerningsmanden måske aldrig blevet fundet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Tårerne pibler frem i øjnene, når Malene fortæller om sin mors sidste minutter sammen med gerningsmanden. (Foto: Søren Jul Lamberth)

– Jeg kunne og kan ikke holde ud at tænke på min mors sidste minutter, inden hun blev kvalt af ham kujonen. Jeg blev nødt til at kæmpe min mors sag og mindske risikoen for, at noget lignende kan ske igen, forklarer hun.

Den 7. juni i år faldt dommen over gerningsmanden James Schmidt. Han blev idømt landets hårdeste straf – fængsel på livstid for rovmord på Inez Hasselblad og Peter Olsen, der begge boede i samme ejendom på Østerbro.

Vejen ud

Den tidligere vinder af ”Robinson Ekspeditionen” i 2001 har netop udgivet bogen ”Vinger før tid”. Her sætter hun ord på det at miste og kampen for retfærdighed.

– Alt har i de seneste 17 måneder handlet om drabet på min mor. Jeg har været så gennemtæret af sorg, at jeg ikke har kunnet holde ud at være i min egen krop. Men det at skrive bogen gav min sorg en retning, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Malene sammen med sin mor Inez. Da Malene skulle afgive forklaring i retten, bar hun sin mors turkise kjole. (Foto: Privat)

– Jeg havde et mål: Min mors død måtte ikke være forgæves. Jeg havde en sag og nogen at kæmpe for. Det har været min måde at overleve på, lyder det fra Malene, der sideløbende med skrivingen har lavet dokumentaren ”Seriemordene på Østerbro” sammen med Henrik Qvortrup.

Kan ånde igen

Det har kostet på privatfronten forklarer hun. For der har ikke været meget overskud til børnene og hendes kæreste Mikkel. Men det skal der laves om på. Nu er der nemlig en smule lys for enden af den dybe og sorte tunnel af sorg.

– Det er faktisk først de seneste par uger, at jeg har kunnet tænke på noget andet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I 2001 vandt Malene ”Robinson Ekspeditionen” – og hun deltog igen i 2007, hvor hun blev nummer to. (Foto: Aller Media)

Det har givet mig lidt luft, at retssagen er afsluttet. De første par uger efter dommen var jeg fortvivlet over, at han (James Schmidt, red.) ikke blev dømt for det tredje drab. Det er jeg stadigvæk. Men lige nu forsøger jeg at være en bedre mor og kæreste.

Jeg tænker stadig på sagen hele tiden og tabet af min mor, men jeg har fået noget, der ligner 10 procent af døgnet, hvor jeg ikke tænker på det, fortæller Malene.

Følger det til dørs

Hun kan dog ikke helt lægge sagen væk. For drabsmanden James Schmidt har anket sagen til landsretten. Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår retssagen begynder, men alligevel er hun klar.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I Københavns Byret var Malene indkaldt som vidne i retssagen. Her fortalte hun til dommerne og nævningene, hvordan hun kom på sporet af sin mors morder. (Foto: Søren Jul Lamberth)

– Jeg vil også sidde i landsretten hver dag og kigge ham i øjnene. Han skal vide, at jeg følger den her til dørs. Og jeg håber, han bliver dømt for det tredje drab også, siger Malene Hasselblad, der for en stund har lagt sagen lidt i baggrunden.

For hjemme venter hendes datter. Og kort tid efter interviewet med SE og HØR drager de to på ferie i det danske sommerland sammen.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close