Krimi6. juni 2023 (opd. 7. juni 2023)

Byen blev centrum for Mia-sagen - nu afventer borgere et punktum

Over et år, efter at den lille by Flauenskjold i Vendsyssel var på alles læber, håber borgere i og omkring byen nu på en afslutning, efter en 37-årig mand fra byen blev tiltalt for drabet på Mia Skadhauge Stevn
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Her kan du se, hvordan Mia-sagen udviklede sig fra efterlysningen af en ung pige til et brutalt drab, som nu skal for retten.
 Video: Aller Media

Læs også: Her er hans uhyggelige fortid

Et vink og et nik er ikke fremmed i den lille by Flauenskjold, der ligger i Vendsyssel i Nordjylland.

Her kender alle hinanden. Det er i hvert fald det indtryk, byen giver, efter blot nogle timer foran byens eneste købmand.

Umiddelbart virker byen som et trygt sted med skole, børneinstitution og den lille købmand. Men drabet på Mia Skadhauge Stevn i februar 2022 gjorde indtryk på hele Danmark. Ikke mindst den lille by i Vendsyssel, der endte med at få en central rolle i sagen.

Her har man siden afventet en retssag, og nu er ventetiden snart forbi.

Retssagen mod en 37-årig mand fra netop byen Flauenskjold begynder onsdag 7. juni, og det får borgere i og omkring byen til igen at tale om sagen.

Læs også: Her er detaljerne i anklageskriftet

Foran "Min købmand" i Flauenskjold stod 38-årige Anja fra Østervrå og hendes mor. De havde netop talt om, at retssagen var på trapperne, inden SE og HØR henvendte sig til dem.

- Det er uvisheden, der er den værste, lyder det fra Anjas mor.

Den lokale købmand i Flauenskjold ligger ikke langt fra det hus, hvor en 37-årig mand er tiltalt for grusomme handlinger mod af Mia Skadhauge Stevn.
Den lokale købmand i Flauenskjold ligger ikke langt fra det hus, hvor en 37-årig mand er tiltalt for grusomme handlinger mod af Mia Skadhauge Stevn.
 Foto: Dan Mariegaard

- Folk håber på at få en afslutning på det, og at han bliver dømt, hvis det er ham. Hvis han er skyldig, så skal han jo dømmes, siger Anja, der har samme bekendtskabskreds som den tiltalte.

- Jeg har gået i klasse med den anden mand, som også blev anholdt, men som blev løsladt igen, forklarer hun.

To mænd blev nemlig sigtet i sagen, men i april måned sidste år frafaldt sigtelsen mod den anden mand.

- Hans liv er jo helt ødelagt af den her sag, og jeg tror ikke, han anede noget om det her, siger hun.

Politiets teori: Her er genringsstederne
Her over et år efter havde nogle forbipasserende placeret blomster på samme sted, som man mistænker, at Mia Skadhauge Stevn er blevet udsat for grusomme handlinger.
 Foto: Dan Mariegaard

Huset i Flauenskjold

28-årige Nanna er fra Dronninglund. Hun har for nogle måneder siden fået en kæreste, der bor i Flauenskjold, og er på den måde kommet ind i lokalsamfundet.

- Jeg tror, de bliver glade for at komme videre. Alle kender jo alle her.

- Det er et meget lille lokalsamfund, så jeg kan kun forestille mig, at det har fyldt meget, siger hun.

Retssagen om Mia-drabet

Her kan du se, hvad retssagen i Aalborg mod en 37-årig mand, som er tiltalt for at have voldtaget og dræbt den 22-årige Mia Skadhauge Stevn i 2022, handler om:

Anklagen:

* 6. februar 2022 klokken 06.09 steg Mia Skadhauge Stevn ind i en mørk bil ud for Vesterbro 99 efter en bytur i det centrale Aalborg.

* Ifølge anklageskriftet tilbød den nu 37-årige tiltalte mand den tydeligt alkoholpåvirkede kvinde et lift og kørte hende - mod hendes vilje - til et øde skovområde ved Hammer Bakker og en adresse i Flauenskjold.

* Han voldtog hende og slog hende ihjel ved at udsætte hende for "betydelig lemlæstelse", hævdes det. Det skal være sket på et tidspunkt mellem klokken 06.09 og 15.00.

* Derefter og i de følgende dage parterede han i liget med en elektrisk bajonetsav, en hobbykniv og en saks. Flere dele anbragte han også i afløbsrens og opblandet kaustisk soda for at opløse dem.

* Ifølge tiltalen spredte han ad flere omgange ligdelene i Dronninglund Storskov, inden han blev anholdt 9. februar.

Anholdelse og fængsling:

* 9. februar 2022 blev klokken 11.20 anholdt politiet to dengang 36-årige mænd og sigtede dem for drab. Politiet droppede senere mistanken mod den ene.

* Den nu tiltalte mand blev som den eneste af de to varetægtsfængslet og har siddet fængslet siden.

Stillingtagen:

* Den 37-årige erkender usømmelig omgang med lig, men nægter sig sig skyldig i voldtægt og drab. Det oplyser hans forsvarer, Mette Grith Stage, før retssagen.

Retssagen:

* Sagen er rejst som en nævningesag. Det betyder, at tre dommere og seks nævninger skal afgøre sagen.

* Retten i Aalborg har afsat ni dage til sagen.

* De første seks retsdage - 7.-9. juni og 12.-14. juni - er sat af til bevisførelse.

* Først læses anklageskriftet op, og anklageren vil redegøre for sagens forløb. Dernæst ventes den 37-åriges forklaring, en række vidner og dokumentation af beviser.

* Derefter fortsætter og slutter sagen 27.-29. juni.

* Her vil anklager og forsvarer komme med deres afsluttende bemærkninger i proceduren, og retten vil tage stilling til, om den tiltalte er skyldig. Dernæst skal retten beslutte, hvilken straf han skal have.

Kilde: Ritzau, anklagemyndigheden og Nordjyllands Politi

Huset, der i februar sidste år var omringet og indtaget af Nordjyllands Politi, spøger da også stadig lidt i gadebilledet, forklarer hun.

- Det er mærkeligt at gå forbi. Det kommer tæt på. Jeg tror, det bliver godt at få sat et foreløbigt punktum. Også for de pårørende.

Retssagen mod en 37-årig mand for drabet på Mia Skadhauge Stevn begynder onsdag ved Retten i Aalborg.
Retssagen mod en 37-årig mand for drabet på Mia Skadhauge Stevn begynder onsdag ved Retten i Aalborg.
 Foto: Dan Mariegaard

62-årige Jørgen bor i Flauenskjold, og han fortæller, at byen efter lidt over et år har fået det hele lidt på afstand.

- Det kunne jo lige så godt være her som andre steder, siger han til SE og HØR.

Alligevel kan det være svært at tro, at sådan noget sker i den lille by. Den 37-årige nægter sig skyldig i drab, men hans forsvarsadvokat Mette Grith Stage har tidligere udtalt til SE og HØR, at hun forventer, at han vil erkende usømmelig behandling af lig.

- Vi er nok ikke så meget i tvivl om, hvordan det ender, siger han.

Sagen mod den 37-årige mand fra Flaunskjold begynder 7. juni og varer over ni retsdage. Den sidste dag ventes at være 29. juni.

Sponsoreret indhold