Så fik Henrik sin vilje: Margrethes lange farvel

Det har været en lang farvelperiode for dronning Margrethe, der mistede sin mand prins Henrik den 13. februar, men først i den forgangne weekend gav slip på hans aske – muligvis fra kongeskibet Dannebrog.

Det har været en lang farvelperiode for dronning Margrethe, der mistede sin mand prins Henrik den 13. februar, men først i den forgangne weekend gav slip på hans aske – muligvis fra kongeskibet Dannebrog.

(Foto: Dan Mariegaard)

Der er for længst gået et halvt år, siden prins Henrik udåndede på Fredensborg Slot og efterlod sin hustru gennem 50 år i stor sorg.

Instrukserne for prinsens ønsker for sine jordiske rester var lige så tydelige, som de var utraditionelle:

Han ville kremeres, og asken skulle deles i to og kastes i dansk farvand og graves ned i Fredensborg Slotshave. Selv om ønskerne brød med en 1000 år lang tradition i kongehuset, var der intet teknisk, der stod i vejen for, at Henrik kunne få sin vilje.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er mere end et halvt år siden, at Henriks kiste blev båret ud af Christiansborg Slotskirke og sendt til kremering. (Foto: Peter Grosen)

Alligevel var det først i den forgangne weekend, at hoffet kunne meddele, at prins Henrik havde fundet sine sidste hvilesteder.

Skulle samle sønnerne

– Det kommer til at ske! Men vi har ikke gjort alting, svarede dronningen, da hun blev spurgt til asken for en måned siden, hvor spekulationerne om manglende vilje til at efterleve Henriks ønsker var begyndt at sive.

Nu tyder det altså på, at dronningen blot havde svært ved at få sagt det sidste farvel – og svært ved at få de praktiske foranstaltninger til at gå op.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dronningen og og prinsen holdt sammen i 50 år, men den sidste tid var præget af Henriks sygdom og hans modstand mod, at hans titel var prins. (Foto: Mikael Rieck)

– Familien skulle jo være samlet, fortæller forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen med henvisning til, at dronningen de seneste år har haft særdeles svært ved at samle sine sønner til fælles komsammen – for eksempel i løbet af sommeren på Gråsten Slot, hvor det ellers har været tradition, at alle generationer i familien mødes.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er ikke ofte, at dronningen kan samle 50-årige Frederik og 49-årige Joachim samme sted, men hele familien var med, da noget af asken blev sat ned i Fredensborg Slotshave, og da resten blev spredt ud over dansk farvand. (Foto: Dan Mariegaard)

Skabte skandale

Desuden tror han, at Margrethe ønskede at camouflere askespredningen ud over havet.

– Det er formentlig blevet kombineret med den 78-årige dronnings togt til Sydfyn, vurderer Søren Jakobsen – blandt andet fordi hoffet offentliggjorde en kort besked om, at prinsens ønsker nu var opfyldt, kort tid efter at dronningen var sejlet fra Svendborg den forgangne weekend.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I haven ved Fredensborg ligger en del af Henrik nu – her hviler også hans elskede hunde. (Foto: Thomas Laursen)

Omstændighederne omkring prins Henriks jordiske rester har skabt ekstra stor opmærksomhed, fordi den 83-årige prins i sin sidste tid skabte skandale ved at nægte at lade sig begrave i Roskilde Domkirke, hvor kunstneren Bjørn Nørgaard ellers havde færdiggjort en sarkofag til regentparret.

Den bliver der dog ikke ændret ved – selv om dronningen til sin tid altså kommer til at blive stedt til hvile her alene.

Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close