Kongelige23. juli 2018

Joachims fede fidus: Snød og skuffede Margrethe

Prins Joachims flugt fra Jylland har bragt kongehuset, dronningen og Frederik i problemer på flere fronter.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/prins_joachim_og_prinsesse_marie.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Kronprins Frederik kan takke lillebror Joachim for, at han igen i år skal holde sommerferie på Gråsten Slot.

For selv om den sønderjyske landidyl lokker på denne tid af året, er kronprinsparret tvunget til det jyske på grund af prinsebroderens 2014-salg af Schackenborg, hvor Joachim slap for markarbejde og samtidig kunne putte 100 millioner kr. i lommen.

Lige siden er Frederik, Mary og prinsebørnene nemlig troligt troppet op i det jyske, mens udlandet tidligere var førsteprioriteten.

Og det er ikke et tilfælde.

– Kronprinsparrets pludselige interesse for området er en form for kompensation. Kongehuset holder sønderjyderne skadesløse for Joachims flugt, lyder det fra kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprinsesse_mary_og_kronprins_frederik.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Kronprins Frederik og Mary er tvunget til Sønderjylland hver sommer efter Joachims ”flugt” fra området i 2014. (Foto: Dan Mariegaard)

Margrethe er skuffet

Det var en del af Margrethes store plan for sin yngste søn, at Joachim skulle ernære sig som landmand og repræsentere kongehuset i Jylland.

Allerede som niårig fik han Schackenborg Slot i julegave, og han overtog driften i 1995. Men i 2014 måtte Joachim altså sande, at han ikke var mand for den daglige drift, hvilket var et hårdt slag for både ham selv og mor.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/graasten_slot.jpg
 (Foto: All Over Press)

Det har ikke været kutyme, at kronprinsparret holder sommerferie på Gråsten Slot, men efter at Joachim solgte Schackenborg, har de holdt ferie i det sønderjyske hver sommer. (Foto: All Over Press)

– Margrethes plan smuldrede ved salget på grund af hans inkompetence i forhold til at drive landbrug, siger Sebastian Olden-Jørgensen om det overraskende farvel, og ekspertkollegaen og forfatteren Søren Jakobsen er enig.

– I sit inderste moderhjerte er Margrethe selvfølgelig skuffet. Men det vil hun aldrig sige offentligt. Hun har undskyldt ham og taget ham i forsvar. Hun vil ikke være den, der siger, at han ikke var nogen dygtig landmand. Men det er jo sandheden.

Margrethe har altid været tæt knyttet til det kongetro Sønderjylland ligesom sin mor dronning Ingrid, som i årevis brugte Gråsten Slot som sommerbolig, men med Joachims flytning til en megavilla nord for København er båndet kappet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_joachim_og_prinsesse_marie2.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Da Joachim og Marie rejste fra Schackenborg Slot til København, startede problemerne for både Frederik og Margrethe. (Foto: Thomas Laursen)

– Han svigter Sønderjylland ved at rende af pladsen, og fra Joachims side er det en total strategisk fejltagelse. Han har ikke noget stort job, han skal passe i København. Landmandsjobbet var til for at give ham en position, og han fik tilmed også en landbrugsuddannelse på en meget fin landbrugsskole, siger Søren Jakobsen.

Hvad skal Joachim lave?

Bortset fra tjansen som særlig sagkyndig i forsvaret – hvis reelle arbejdsomfang stadig står hen i det uvisse – er netop arbejde eller mangel på samme – et problem for kongehuset.

I det første halve år af 2018 har Joachim ifølge den kongelige kalender haft 27 arbejdsdage – hvilket ikke syner af meget sammenlignet med 122 for en almindelig lønmodtager.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margrethe_10.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Mor er skuffet! Hun vil aldrig ind rømme det, men 78-årige dronning Margrethe er skuffet over sin søn, lyder det fra kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen. (Foto: Thomas Laursen)

Skåneprogrammet var dog hårdt nok til, at Joachim i forbindelse med sin fødselsdag i juni fortalte Billed-Bladet, at han havde haft ”så travlt i foråret”.

– Efter Joachims flytning har kongehuset et problem, som de ikke har løst. Man har svært ved at give ham en rolle, som folk kan se og værdsætte. Det er ikke indlysende, hvad han skal nu, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

En royal redning i forhold til ”jyllandsproblemet” ser dog ikke ud til at komme fra den yngre generation. Forleden fortalte prins Nikolai, at han ikke kunne se sig selv som landmand.

Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold