Kongehusekspert om Henriks sidste ønske: Margrethe fortryder

Det kostede 78-årige Margrethe dyrt, at hun ikke lod prins Henrik blive kongegemal. Noget, majestæten den dag i dag fortryder, vurderer en kongehusekspert.

Det kostede 78-årige Margrethe dyrt, at hun ikke lod prins Henrik blive kongegemal. Noget, majestæten den dag i dag fortryder, vurderer en kongehusekspert.

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Så mødes vi her igen, var dronningens første ord, da hun i blændende solskin tog imod verdenspressen på idylliske Château de Cayx for nylig.

Gentagelsen havde dog en enkelt afstikker, idet Margrethe for første gang nogensinde stod frem uden prins Henrik ved sin side i det sydfranske.

Berørt, men fattet, fortalte regenten om tiden efter Henrik og deres sidste tid sammen – og netop den sidste tid er noget, dronningen i dag må se tilbage på med anger og fortrydelse.

Ikke mindst over, at hun afviste at efterkomme Henriks ønske om at blive kongegemal.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dronning Margrethe.

SE og HØR var naturligvis på pletten, da Margrethe forleden talte ud om den sidste tid med Henrik på Cayx i det sydfranske. Majestæten var berørt og nostalgisk under presseseancen, der varede en lille halv time. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Det havde utvivlsomt lettet den sidste kaotiske tid betydeligt – og afværget sammenstødene og det voldsomme verbale postyr majestæten og prinsen imellem.

Til tider sågar for åbne gardiner og via medierne – ganske enkelt fordi regentparret ofte levede hver deres liv.

– Det sidste halvandet års tid var vi ikke helt så meget sammen, fordi han ikke var så rask.

Rasede ud på Cayx

– Det var, som det var. Han var jo et frit menneske, det var hans beslutning, og det accepterer jeg jo, sagde Margrethe på Cayx om sin sidste tid med Henrik og hans beslutning om ikke at blive begravet ved hendes side.

Konfrontationen mellem Margrethe og Henrik kulminerede netop, da det kom frem, at franskmanden undgik majestæten i døden og efterfølgende på netop Cayx rasede ud til SE og HØR med ordene: ”Det er hende, der gør mig til narren”.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Henrik på Cayx

Det var på Cayx, at prins Henrik for alvor lukkede op for sin utilfredshed. – Hun har gjort mig til narren, rasede han. (Foto: Peter Grosen)

Derfor finder kongehusekspert og forfatter Søren Jakobsen det sandsynligt, at Margrethe har fortrudt sin hårde linje over for Henrik.

– Det havde sparet hende selv og institutionen for rigtig meget. Og det havde været den anerkendelse og det skulderklap, som prins Henrik ønskede.

– Hans betydning har jo været større, end man lige tror.

– Der havde ikke været nogen juridiske problemer i det. Hun kunne have gjort det med et fingerknips. Ingen ville have sagt noget til det, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Prins Henrik og Dronning Margrethe

Dronningen og Henrik var sammen i det franske for sidste gang i august 2017. Her er de til koncert i lokalområdet i den periode. (Foto: Dan Mariegaard)

Uerklæret skilsmisse

Et fingerknips blev det dog ikke til, og nu har Margrethe kun minderne og tvivlen tilbage omkring den sidste tid sammen med sin excentriske eksmand.

– Det er anderledes, når man er alene. Han kommer ikke lige ind ad døren og spørger om dit og dat. Jeg må selv tage stilling til, hvad jeg gør med dagen. Det må man lære at leve med.

– Men det er dejligt at gense stedet, vi skabte sammen og begge holdt kolossalt meget af, fortalte dronningen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Regentparret købte vinslottet ind i den royale familie i 1974, og de har siden holdt adskillige pressemøder i varmen. (Foto: Peter Grosen)

De glade minder dækker dog over, at den sidste tid blev alt andet end lykkelig for det royale par, og det bekræfter regenten på Cayx, mener Søren Jakobsen.

– Når Margrethe siger ”Vi har ikke været meget sammen det sidste halvandet år”, er det jo en uerklæret skilsmisse, hun kommer med.

– Det har ikke været et normalt ægteskab på nogen som helst måde. Prins Henriks beslutning var de facto en skilsmisse, siger kongehuseksperten.

Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close