Kongelige 8. august 2019

Nikolais familie har studeret i hele verden: Kongelige klogeåger

Hele businessprinsens familie har snuset til fine uddannelser. Men særligt onkel Frederik har udmærket sig ved rent faktisk at gøre en uddannelse færdig.
(Foto: Kaspar Wenstrup)

Det er vigtigt, at du gør din uddannelse færdig!

Den sætning har de fleste danske forældre formentlig repeteret gang på gang over for deres børn.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men i kongehuset spillede klaveret en smule anderledes.

Her var det i gamle dage faktisk kutyme, at man kun fik en smagsprøve af en uddannelse – eller rejste rundt og besøgte andre, europæiske hof.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Elfelt)

Margrethe og Henrik var stolte forældre, da Frederik og Joachim blev studenter. Begge begyndte derpå på videregående uddannelser. (Foto: Elfelt)

Derfor var det historisk, da dronning Margrethe i sin tid begyndte på universitetet – og endnu mere historisk, da kronprins Frederik faktisk valgte at gøre sin statskundskabsuddannelse færdig.

Artiklen fortsætter under billederne ...

(Foto: Krestine Havemann)

Prins Nikolais onkel, kronprins Frederik, 51, er bestemt en veluddannet herre. Han fulgte i mor Margrethes fodspor og læste statskundskab i Aarhus, men kronprinsen valgte faktisk at færdiggøre den svære akademiske uddannelse – som den allerførste i kongehuset. Han tog også ud i verden, da han studerede ved det hæderkronede Harvard University i Massachusetts i USA. (Foto: Krestine Havemann)

(Foto: Peter Grosen)

Prins Joachim, 50, valgte en lidt anden retning og tog en landbrugsuddannelse (agrarøkonomuddannelse, red.) på Den Classenske Agerbrugsskole Næsgaard på Falster. Prinsen blev færdig i 1993, men tager efter sommerferien uddannelseshandsken på igen med en fransk militæruddannelse ved Ècole Militaire i Paris. (Foto: Peter Grosen)

– Det er sket, i takt med at de kongelige har nærmet sig befolkningen. Førhen mente man slet ikke, at kongelige skulle uddanne sig som resten af befolkningen. De fik mest hjemmeundervisning, siger historiker, Lars Hovbakke Sørensen til SE og HØR.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Afdøde prins Henrik fik sig også en god start på livet, efter han i 1952 blev student. Han deltog også i statskundskabsundervisning og jura på Sorbonne i Paris, samtidig med at han lærte både kinesisk og vietnamesisk. I 1957 flyttede han kortvarigt til Hongkong, hvor han studerede orientalske sprog. (Foto: Hanne Juul)

Ganske almindelige

Han forklarer, at det derfor er meget tænkeligt, at kronprinsens børn og prins Joachims yngste også gør som prins Nikolai og søger ind på en ganske almindelig uddannelse.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Nikolais mor, grevinde Alexandra, 55, er uddannet inden for handel og økonomi. Og hun har virkelig været verden rundt. Først studerede hun i Wien i 1983-1984, så i Tokyo i 1984-1986 og i London i 1989-1990. Efterfølgende havde Alex en karriere i erhvervslivet og var sågar vicedirektør i salg og marketing i GT Management Ltd., inden hun blev prinsesse af Danmark i 1995. Siden 2007 har hun siddet i bestyrelsen i medicinalfirmaet Ferring, og i 2017 var hun gæsteprofessor ved Kelley School of Business i staten Indiana i USA. (Foto: Hanne Juul)

– Man lærer jo at være kritisk og objektiv, og det er også nogle ting, de kongelige kan have gavn af i dag, forklarer Hovbakke.

Artiklen fortsætter under billederne ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Kronprinsesse Mary, 47, har også tilbragt tid på skolebænken i hjemlandet Australien. Hun tog en bachelorgrad i handel og jura på University of Tasmania. Da hun kom til Danmark, måtte hun atter have intensiv undervisning, så hun lynhurtigt lærte at mestre vores svære danske sprog. (Foto: Kaspar Wenstrup)

(Foto: Hanne Juul)

Prinsesse Marie, 43, har også en bachelorgrad. Den fik hun på Marymount Manhattan College i New York i 1999, og inden studerede hun både internationale erhvervsforhold og økonomi ved Babson College i canadiske Boston samt økonomi i Schweiz. (Foto: Hanne Juul)

I sidste uge kom 19-årige prins Nikolai ind på Copenhagen Business School på Frederiksberg, hvor han begynder efter sommerferien.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Hanne Juul)

Da Nikolai blev student ved Herlufsholm Skole sidste sommer, kom hele familien for at ønske ham tillykke med huen. (Foto: Hanne Juul)

Vil du læse meget mere om de kongelige hver eneste uge? Så bliv fast abonnenent på SE og HØR - læs mere her.

Sponsoreret indhold