Marys store savn: Skilt fra familien

Mary, 48, har ikke været i Australien siden 2017.

Mary, 48, har ikke været i Australien siden 2017.

(Foto: Martin Høien)

Marys familie er spredt for alle vinde, og lige nu mærker kronprinsessen for alvor savnet ved at bo langt væk fra alle sine kære.

Til december er det hele tre år siden, at Mary og Frederik tog børnene med på juleferie ned til den australske familie. Det er som bekendt sommer på det tidspunkt i landet “down under”, og kronprinsparret har flere gange nydt godt af en ferie i varmen i december – men i de seneste år er der blevet mindre tid til de australske ferier.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Marys søskende fra Australien. Patricia Bailey, 52, John Donaldson, 50, og Jane Stephens, 54. Det har lange udsigter for Mary at se dem. (Foto: Hanne Juul)

Samtidig er det ikke meget, at Marys søskende, Jane Stephens, Patricia Bailey og John Donaldson har været i Danmark. De to søstre bor på øen Tasmanien, mens broderen John bor på det australske fastland.

Derfor kunne man også sagtens forestille sig, at kronprinsfamilien snart ville have planlagt en ny rejse til Marys hjemland.

Lukket land

Men det har lange udsigter. Efter at coronapandemien lukkede det meste af verden ned i marts, valgte Australiens premierminister, Scott Morrison, den mest restriktive tilgang. Han forbød udenlandske statsborgere adgang og satte begrænsning på indrejse – selv for australske statsborgere. Kronprinsessen afleverede naturligvis sit australske pas, da hun blev gift med Frederik tilbage i 2004. Forleden blev det australske indrejseforbud forlænget helt indtil slutningen af 2021.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Jane stod i 2006 fadder til prins Christian. (Foto: Hanne Juul)

- Og det er en forudsætning, at en vaccine skal være tilgængelig i slutningen af 2021, siger den australske finansminister, Josh Frydenberg, om en eventuel åbning for indrejse ifølge Ritzau.

Savner Australien

Dermed er det højst usandsynligt, at kronprinsparret tager på juleferie i Australien i år. Således må Mary nøjes med at se sin australske familie over FaceTime eller tale med dem i telefonen. Og det er netop på disse tidspunkter – og når hun rejser “down under”, at kronprinsessen savner sit hjemland mest.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det er mange år siden, at danskerne offentligt har set hele Marys familie i Danmark. Her er familien samlet til tvillingernes dåb i 2011. (Foto: Hanne Juul)

- Så savner jeg pludselig dufte og syn. Det, som jeg plejede at gøre. Eller et særligt sted. Men når jeg er i Danmark, savner jeg ikke de ting, har Mary tidligere udtalt til Ud og Se.

Men der er også andre ting, hun savner.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Marys far, John, da han i 2004 gav sin datter væk til det danske kongerige i Vor Frue Kirke. (Foto: Peter Grosen)

- Sproget. At høre det. Australsk er så billedrigt og humørfyldt. Det er ikke så højtideligt. Den måde, australierne taler på, er faktisk ret sjov. De kan stå der og sige noget, som er så fuld af humor og sarkasme. Hvis en person har haft en hård morgen, kan man for eksempel sige: “She had a face like a dropped pie”, (hendes ansigt lignede en tabt tærte, red.), har Mary sagt.

Far tættere på

Det er også længe siden, Mary har vist sig med sin gamle far, John Donaldson, 79. I julen 2018 blev mange overraskede, da han pludselig var med til Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Børnekors julekoncert sammen med Mary, Frederik og børnene.

Artiklen fortsætter under billedet ...

For to år siden inviterede Frederik, 52, Mary, Christian, 14, Isabella, 12, 9-årige Vincent og Josephine, børnenes morfar, John, og hans kone, Susan, med til julekoncert. (Foto: Thomas Laursen)

Dengang var det tydeligt, at hr. Donaldson er blevet en ældre herre, og Mary hjælp sin far med at komme ind i det gamle radiohus på Frederiksberg.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I 2018 tog Mary sig kærligt af sin gamle far, John Donaldson, 79, i det gamle Radiohus på Frederiksberg. (Foto: Thomas Laursen)

John bor sammen med sin hustru, Susan, i Skotland. Dermed er der knap så langt, når Mary skal besøge sin far, men coronakrisen har også gjort rejser til de britiske øer risikable. Og da John er næsten 80 år, er han i risikogruppen for covid-19, og derfor er Mary naturligvis nødt til at tage sine forholdsregler der. Det må uden tvivl være hårdt for kronprinsessen.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close