Margrethes rædselsår: Julen i fare

Risengrød før gåsen og til sidst plumcake. Juletraditionerne har været helt faste for dronningen i mere end 50 år, men i år kan hun risikere at skulle fejre højtiden uden dem, der er allervigtigst: Familien.

For i sidste uge proklamerede Mette Frederiksen de nye coronatiltag, som skal holde smittetallene nede, og det betyder blandt andet et forsamlingsforbud på 10 personer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I løbet af året har dronning Margrethe været forhindret i at fejre sin fødselsdag, tage på sit sædvanlige togt med kongeskibet Dannebrog og højtideligholde 100-året for Genforeningen med Sønderjylland.
Og det tyder på, at der skal gøre flere ofre endnu.

I løbet af året har dronning Margrethe været forhindret i at fejre sin fødselsdag, tage på sit sædvanlige togt med kongeskibet Dannebrog og højtideligholde 100-året for Genforeningen med Sønderjylland.
Og det tyder på, at der skal gøre flere ofre endnu. (Foto: Lars H. Laursen)

Skal Margrethe holde jul sammen med børn og børnebørn, bliver de 13 personer om bordet.

Forbuddet gælder indtil videre kun i fire uger, man kan blive forlænget henover julen, hvis ikke udviklingen går som ønsket.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Med i alt otte børnebørn er det svært at sætte familien sammen uden at overskride myndighedernes anbefalinger, der indtil videre varer frem til 22. november. (Foto: Hanne Juul)

Fester er ikke i orden

Selv om forbuddet ikke fungerer i private hjem, men blot er en opfordring, er det svært at forestille sig, at den 80-årige regent har lyst til at udfordre myndighedernes bøn.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ny fritids-syssel
Når planerne går i vasken, må man jo finde på nogle nye. Og det har dronningen gjort. Hun er nemlig blevet podcaster.
I tre afsnit taler Margrethe med folk, der ved særligt meget om kultur – særligt de kunstarter, som dronningen selv interesserer sig for.
Det første afsnit udkom på Podimo tirsdag og var lavet sammen med Nikolaj Koppel, 51, der talte med Margrethe om klassisk musik. (Foto: Hanne Juul)

Dronningen er som 80-årig storryger selv i den risikogruppe, der bestemt ikke vil have godt af at blive smittet med coronavirus, og i marts tordnede hun mod andre mennesker, der samledes på trods af myndighedernes restriktioner.

- Man kan stadig se grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt, sagde regenten, som på det tidspunkt havde sin egen 80-års dag ventende lige rundt om hjørnet.

Den blev selvfølgelig aflyst.

En stille tid

Bliver julen ødelagt – selv den årlige shoppetur til London lige før jul kan risikere at blive droppet – er der ikke meget at se frem til i december for dronning Margrethe. Nytåret er nemlig allerede aflyst.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Der bliver intet nytårstaffel og ingen nytårskure, som ellers plejer at sætte gang i regentens kalenderår. Dermed heller ingen tur i guldkaret i Københavns gader.
Hoffet lover heldigvis, at der stadig bliver nytårstale til danskerne. (Foto: Thomas Laursen)

Det er både nytårstaflet for det officielle Danmark på nytårsdag og nytårskurene den 4. og 5. januar, som er blevet slettet fra hofkalenderen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den traditionsrige nytårsfest, som dronningen altid deltager i efter sin nytårstale, er også i fare i år. Blandt gæsterne til udklædningsfesterne er altid skuespiller Joen Bille, 76, balletdanser Susanne Heering, 82, Kjeld Hillingsø, 85, og auktionarius Jesper Bruun Rasmussen, 78. (Foto: Thomas Laursen)

I det hele taget har Margrethe modvilligt måttet tage sig et meget stille år 2020. Siden nedlukningen i marts har hun kun været trukket i dronningeuniformen 20 gange i modsætning til de cirka 120 gange, hun normalt klipper snore, tager imod udenlandske gæster eller er på tur ind- og udenlands.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close