Kongelige16. september 2020

Kronprinsessen tæmmer Frederik: Kongemager Mary

Den ambitiøse australier afrettede playboy-prinsen.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For nøjagtig 20 år siden, den 16. september 2000, gik kronprins Frederik ind på en bar i Sydney – og siden har intet været, som det var før.

Den pigeglade partyprins mødte sit livs Mary, og selv om de skulle lidt af hvert igennem, før de kunne få hinanden, har matchet vist sig at være helt perfekt. Ikke mindst for monarkiets fortsatte eksistens har Mary været den helt rigtige tilføjelse til familien, mener forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_1_1.jpg
 (Foto: Brian Rasmussen)

Det var kærlighed ved første blik, da kronprinsparret mødte hinanden den 16. september for 20 år siden.
Forholdet krævede dog, at Mary flyttede til den anden side af kloden og levede et fuldstændig andet liv, end hun var vant til. Til gengæld har hun også slebet lidt på kanterne af kronprinsen. (Foto: Brian Rasmussen)

Han synes, at Frederik er mere kongeegnet sammen med Mary end uden hende.

– Hun har hjulpet den til tider vilde Frederik til at hvile mere i sig selv og har givet ham en vis indre sikkerhed. Og samtidig har Mary givet kongehuset et moderne pust, siger Jakobsen.

Skoddede smøgerne

Moderniseringen gælder både de emner, som kronprinsfamilien viser offentlig interesse for, og også i privaten har Marys indflydelse været tydelig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprins_1.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

I løbet af de 20 år, Mary har haft indflydelse på kronprins Frederik, er han gået fra at være fest- og dameglad til at være en afslappet og moden far til fire. (Foto: Hanne Juul)

Her har Frederik fortalt, at det var Mary, som var skyld i, at han blev den første i den notorisk storrygende familie, som lagde smøgerne på hylden.

– Det var under positivt pres fra min nuværende kone – kommende kone var det dengang.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_2_0.jpg
 (Foto: Keld Navntoft)

Der blev slidt godt på aske-bægerne på Amalienborg, indtil Mary flyttede til Danmark.
Mens de blot var kærester, bad hun Frederik om at kvitte røgen – og han adlød.
Siden har prins Joachim fulgt trop, så dronning Margrethe nu er det eneste osende familiemedlem. (Foto: Keld Navntoft)

Det var en stille bøn, for som hun sagde, ville hun gerne beholde mig lidt længere. Så det var sødt af hende, må man sige, har kronprinsen fortalt om det hjemlige pres.

Farlige holdninger

Det friske pust, som Mary er kommet ind i den kongelige familie med, skal dog også tæmmes, mener Søren Jakobsen.

For med sin borgerlige baggrund er Mary vokset op med, at det er helt i orden at have en holdning til alverdens samfundsspørgsmål – også de mere kontroversielle af slagsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_9.jpg
 (Foto: Elfelt)

Minder om Ingrid
Den opgave, som Mary for 20 år siden fik i skødet, om at få dresseret en vildbasse af en kronprins, minder meget om det liv, som Frederiks elskede mormor, dronning Ingrid, gik ind til, da hun forlovede sig med den daværende danske kronprins i 1935.
– Ingrid var den styrende kraft i forholdet med den gamle kong Frederik. Det var gået galt, hvis ikke hun var kommet ind i hans liv og havde grebet ind – så kunne han have været endt i druk.
– Der er ingen tvivl om, at kronprinsen er et festmenneske, men jeg tror, at Mary har tøjlet ham.
For mig at se er det utænkeligt, at vi i Danmark får en skandale som i det belgiske kongehus, hvor kongen for nylig indrømmede, at han havde fået et barn med en elskerinde, siger kongehusekspert Søren Jakobsen.
Dronning Ingrid nåede aldrig at møde Mary.
Den svenskfødte dronning døde i november 2000. (Foto: Elfelt)

Og det går altså ikke at smitte landets kommende konge for meget med.

– Hun har et naturligt ønske om at engagere sig, men hun skal huske på, at kongehuset skal være apolitisk. Hun deltager både i diskussionen om homorettigheder og om etik i modebranchen, og hun skal passe på, siger Søren Jakobsen.

Muligvis har kronprinsen været inspireret af sin kone, da han valgte at gå ind i det sportspolitiske arbejde i Den Internationale Olympiske Komité i 2009.

– Dronning Margrethe har gjort alt for at få kongehuset til at fremstå som politisk neutrale, og det skal kronprinsparret passe på, at de ikke giver slip på, mener Jakobsen.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og Hør, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold