Kongelige10. april 2021

Kronprinsessen styrer hoffet: Den nye Ingrid

Dronning Ingrid ville sikkert have været tilfreds med Mary, der har samme tilgang til monarkiet, som hun selv havde.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Selv om det er kronprins Frederik, 52, der er født ind i familien og skal være konge, så har Mary, 49, for længst sat sig for bordenden i sin og Frederiks del af kongehuset.

– Jeg tror, hun har hovedrollen i deres hof. Så Frederik går i sin morfars fodspor og overlader tøjlerne til konen. Karaktermæssigt er der en klar parallel, og dronningen har placeret Mary i en central rolle ved blandt andet at gøre hende til rigsforstander, som ikke engang Henrik fik lov at være. Så hun har en meget central placering.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20210319_han0706.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Kronprinsesse Mary minder om sin mands elskede mormor med sin kontante styring af Amalienborg. Foto: Hanne Juul

- Jeg siger ikke, at Frede er slatten, for det er han ikke, men jeg tror, det passer ham meget godt at have en karakterstærk kone ved sin side, slår kongehuseksperten Søren Jakobsen fast over for SE og HØR.

Kvinden har bukserne på

Dermed er der ved dronningens død lagt op til en situation, som der tidligere har været på Amalienborg.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20200101-223001-2_45mb.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Mary er perfektionist - ligesom Ingrid var det. Foto: Hanne Juul

For i det selvsamme palæ, som Frederik og Mary bor i, boede tidligere kong Frederik og dronning Ingrid, og her var det også Ingrid, der havde bukserne på i forholdet.

Det var Ingrid, der fik sat skik på den daværende kronprins Frederik, der levede en udsvævende tilværelse med lidt for mange fester. Den samme indflydelse har Mary haft på sin mand, der er blevet mindre partyprins, og han droppede sågar smøgerne, da Mary forlangte det.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/19960706-435262-3_7mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Dronning Ingrid nåede aldrig at møde Mary, men ville sandsynligvis have elsket at se, hvordan hun viderefører det danske monarki. Foto: Ritzau Scanpix

Arveprins Knud kaldte Ingrid for “Kong Ingrid” i erkendelse af, at det var Ingrid, der reelt trak i trådene på Amalienborg. Og ligesom Mary i dag kontrollerer en gigantisk fond, så styrede dronning Ingrid selv sine fire fonde ned i den mindste detalje – præcis som Mary, der ofte er blevet kendetegnet ved at være perfektionist.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20100913-190807-5_5mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Ingrid fik sat skik på Frederiks alkoholproblem. I vores tid fik Mary sin Frederik til at stoppe med at ryge. Foto: Aller Media

Og Margrethes far, kong Frederik, lod sin kone tage al den styring, hun ville.

– Det er, som om hun har fundet den indre mand i sin ellers lidt usikre ægtemand. Dronningen giver ham selvtillid, får ham til at vokse i statur. Men hun gør det taktfuldt, skrev Berlingske i et portræt af Ingrid i 1999.

Ingrids indflydelse

At Mary har fået en kolossal magt i kongehuset ses netop ved, at hun kan agere rigsforstander. Den titel fik prins Henrik aldrig, og dronning Ingrid opnåede den først, da hun blev enke. Men Mary fik den allerede som 47-årig, mens hun stadig er kronprinsesse.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20051209-220639-pf_25mb.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

- Jeg ved ikke, hvad der skulle være blevet af mig, hvis jeg ikke havde haft Ingridm sagde kong Frederik i erkendelse af fruens indflydelse. Foto: Ritzau Scanpix

At Frederik og Mary i det hele taget har udsigt til at blive konge og dronning af Danmark, skyldes også Ingrid. Hun var en af de bærende kræfter bag ændringen af tronfølgeloven, der betød, at Margrethe kunne overtage tronen efter sin far, således at den ikke overgik til grev Ingolf.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/20200102-165034-l_90mb.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Ifølge kongehusekspert Søren Jakobsen er det Mary, der sidder for bordenden, hvor beslutningerne tages. Foto: Hanne Juul

Til gengæld videreføres Ingrids ånd og arbejde af Mary, der dog aldrig nåede at møde sin mands elskede mormor. Frederik var i Australien sammen med Jeppe Handwerk, da han fik at vide, at han skulle skynde sig hjem, fordi Ingrid lå for døden.

Hun døde den 7. november 2000. Mary og Frederik mødtes den 16. september 2000.

Historien gentager sig

Det var ikke kun dronning Ingrid og nu kronprinsesse Mary, der satte sig for bordenden og overtog styringen fra deres ægtemand, der var født til at være konge.

Samme konstellation gjorde sig gældende hos kong Christian den 10., som var gift med hertuginde Alexandrine, der også var en bestemt dame.

Ifølge daværende hofdame Bella Beck, var det dronning Alexandrine, der var den stærke.

– Hun styrede det hele. Jeg tror også, hun var den klogeste. Jeg vil ikke sige, at familielivet var trist, men det var “lagt i folder”, i et bestemt mønster, har Bella Beck tidligere udtalt.

Sponsoreret indhold