Kongelige18. januar 2024

Kong Frederik er træt af at blive sammenlignet med morfar: – Argh, come on!

Han er ikke kong Frederik 9. nummer to – han er helt sin egen, lyder det fra den nyudklækkede kong Frederik X
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Hør kong Frederik sige sit valgsprog her.
 Video: Dr Host/Mipsdir/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Kong Frederik beder aftenbøn som "mange andre danske forældre"

Gennem hele livet – fra sin opvækst til nu, hvor han står som nyudråbt regent for Danmark – er kong Frederik blevet sammenlignet med sin morfar, kong Frederik 9.

Selv kan han slet ikke huske ham. Han var tre år, da hans morfar døde. Men han er imponeret over de historier, han hører om Frederik 9., der blandt andet sagde nej til den kongelige livgarde og i stedet stak til søs, selv om han egen far, Christian 10., var oberst i livgarden.

Fra barnsben har vores nyudklækkede konge måttet høre fra høj som lav, at han ligner Frederik 9. Den sammenligning er han træt af, for han vil gerne være sig selv og være sin egen.

– Jeg bifalder mytologiseringen, men når folk siger: "Du er fuldkommen ligesom din morfar!", så kan jeg godt tænke, "Argh, come on!", lyder det i bogen "Kongeord".

Frederik 9. med lille Frederik 10.
Frederik 9. med lille Frederik 10.
 Foto: Elfelt. Udateret arkivbillede fra 1970

– Det er jo lidt det samme, som da Mats Wilander – Björn Borgs afløser på den svenske tennistrone i 1980'erne – engang blev spurgt af en amerikansk journalist, "Er du Björn Borg nummer to?", og han svarede, "Næh, jeg er Mats Wilander nummer et!"

– Det samme vil jeg sige. Jeg er ikke Frederik 9. nummer to, men Frederik 10. nummer et.

– Selvfølgelig er det sjovt at blive sammenlignet, fordi man har familiære rødder og på nogle punkter samme facon som sin morfar, men min skæbne er kun delvist parallel med hans, og det har aldrig været nogen form for spejling fra min side.

Læs mere fra bogen "Kongeord" her:

Sponsoreret indhold