Kongelige18. januar 2024

Kong Frederik beder aftenbøn som "mange andre danske forældre"

Kong Frederik vil ikke undvære "Fadervor" i aftenbønnen, men siger samtidig, at han ikke forholder sig til sin tro hver dag
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Her taler kong Frederik for første gang.
 Video: DKHOST

LÆS OGSÅ: Unge Frederik ville ikke være konge: Fik lyst til at slå, hvis vennerne nævnte det

– Vi har altid bedt aftenbøn sammen med vores børn, og de yngste to vil fortsat gerne have, at man beder "Fadervor" sammen med dem, lige inden vi slukker lyset.

Sådan fortæller kong Frederik i bogen "Kongeord", der udkom onsdag 17. januar.

Men selv om Gud nævnes og tales til hver eneste aften inden sengetid med de 13-årige tvillinger, prinsesse Josephine og prins Vincent, taler kongeparret ikke med dem om, hvad det, de siger, betyder.

– De tænker ikke så meget over, hvad der ligger i "Fadervor, du som er i himlene" og hvad, der findes eller ikke findes deroppe i det blå og over det blå, som vi ser på, når solen skinner, lyder det i kong Frederiks bog.

- I hverdagen går jeg ikke rundt og forholder mig til den kristne tro hele tiden.

Kong Frederik med tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.
Kong Frederik med tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.
 Foto: Hanne Juul

Omvendt er det dog vigtigt for ham og dronning Mary at bede "Fadervor", når dagen går på hæld, og det forestiller han sig også, at det er for mange andre danskere med børn.

– For min hustru og mig – og for mange andre danske forældre, vil jeg tro – er aftenbønnen et lille, men levende udtryk for vores tro, som vi ikke vil undvære.

Der findes ingen tal på, hvor mange der dagligt beder aftenbøn.

Kristeligt Dagblad lavede i 2019 en undersøgelse, hvor 22 procent svarede ja til, at "det sker", at de beder, mens 10 procent svarede ja til, at "det sker", at de både beder og mediterer.

Til samme avis sagde biskop Marianne Gaarden i 2020, at danskerne generelt er blufærdige i forhold til bøn.

Niels Jørgen Cappelørn, der er professor emeritus i Søren Kierkegaard-studier, stemte i:

– Bøn hører hjemme i en fromhedskultur, og jeg har svært ved at se, at vi skulle have en stærk fromhedskultur i Danmark. Derfor har vi heller ikke en stærk bønkultur. Jeg kan selvfølgelig ikke vide, hvor meget mennesker beder, da det er personligt, men det er desværre ikke mit indtryk, at bøn er et almindeligt emne i Danmark.

Læs mere fra bogen "Kongeord" her:

Sponsoreret indhold