Kongelige17. januar 2024

Kong Frederik har med Marys hjælp brudt sin fars patriarkalske mønster

Prins Henrik fik ikke held med at overføre sit patriarkalske verdensbillede til Frederik. I en ny bog fortæller kongen, at Mary hurtigt fik pillet det ud af ham igen – og stadig udfordrer ham
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Den nye kongefamilie kom ud flere gange for at hilse på de mange, som var mødt op ved Christiansborg.
 Video: Dr Host/Mipsdir/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Frederik hylder Mary i ny bog: Ingen konge uden en dronning

Man er ikke automatisk den, der har bukserne på, bare fordi man er manden i huset. Det er noget, kong Frederik har lært af Mary, beskriver han i bogen "Kongeord", der udkom onsdag 17. januar.

Ifølge ham var det ellers netop den måde, prins Henrik ville have ham til at tænke på – men da Mary entrerede i Frederiks liv, fik han udfordret sit verdensbillede til det bedre.

– Som tidligere nævnt var min far meget patriarkalsk anlagt, og det mønster forsøgte han at give videre til sine to sønner. Her har jeg dog lært meget af at have en hustru, som fra tid til anden minder mig om, at jeg selvfølgelig ikke altid har ret, og at mine ord ikke står til troende pr. automatik, bare fordi jeg er manden i huset, lyder det fra kong Frederik i bogen.

Mandag var kongeparret på første opgave med nye titler.
Mandag var kongeparret på første opgave med nye titler.
 Foto: Hanne Juul

Han er glad for, at Mary udfordrer ham på det gammeldags verdensbillede, som prins Henrik altså ikke fik succes med at overføre til næste generation. Selv en konge kan dog trættes af at diskutere med konen – men han gør det for hendes skyld, lyder det:

– Den modstand holder mig på tæerne, og selv om jeg nogle gange godt kan tage mig selv i at tænke: "Åh, skal vi virkelig bruge fem minutter mere på diskussion", så accepterer jeg, at Mary gerne lige vil have vendt endnu et par sten, og så tager vi fem eller ti minutter mere.

Sponsoreret indhold