Kongelige22. november 2022

Joachim beordret hjem til fejring: Ydmyget af mor

Midt i den historiske krise måtte prinsen og prinsesse Marie finde sig i at skulle klappe af kvinden, der tog titlerne fra hans børn
Prins Joachim, 53, måtte pænt bide tænderne sammen og stille op sammen med den familie, han er i dyb strid med.
Prins Joachim, 53, måtte pænt bide tænderne sammen og stille op sammen med den familie, han er i dyb strid med.

Han er i en historisk krise med sin egen familie, men for prins Joachim og prinsesse Marie var der ingen kære mor, da dronning Margrethe i weekenden skulle fejres på Københavns Rådhus.

Her var ordren nemlig klar: Kom hjem og hyld mig!

Så selv om Joachim for tiden er forbistret over, at hans egen mor har frataget hans fire børn deres kongelige titler, så måtte han og Marie pænt slå hælene sammen og adlyde ved at troppe op.

Så da Margrethe var til officiel frokost på Københavns Rådhus i anledning af sit 50-års regeringsjubilæum, var det med begge sønner og begge svigerdøtre på slæb.

Dronning Margrethe
Dronning Margrethe, 82, beordrede sin søn og svigerdatter hjem fra Frankrig for at hylde hende i forbindelse med hendes 50-års regeringsjubilæum.
 Foto: Hanne Juul

Er gjort fortræd

Det kan næppe have været med prins Joachims gode vilje, at han skulle sidde og klappe af sin mor efter striden, der har banket en dyb kile ind i familien.

For som Joachim sagde, da han overfor B.T. beskrev sit og Maries forhold til resten af den kongelige familie:

– Det er også familie. Eller hvad vi nu vil kalde det.

Her fortalte han også, at Margrethe på intet tidspunkt havde forsøgt at kontakte sin yngste søn forud for eller i kølvandet på beslutningen om at fratage Nikolai, Felix, Athena og Henrik deres kongelige titler.

Prinsesse Marie
Prinsesse Marie, 46, har tidligere fortalt, at det ikke var hendes og Joachims idé, at de skulle flytte til Frankrig. Hun måtte også pænt indfinde sig i København.
 Foto: Mikael Rieck

Og Joachim var heller ikke bleg for at formidle, hvor såret hans fløj af familien følte det, da de fik en kniv i ryggen af familiens overhoved.

– Vi er alle sammen meget kede af det. Det er aldrig sjovt se sine børn på den måde blive gjort fortræd. De står selv i en situation, de ikke selv forstår, fortalte han Ekstra Bladet.

Ingen familiefotos

Ifølge kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen var det da heller ikke prins Joachims eget valg, at han skulle deltage i hyldesten af sin mor.

– Han var formentlig ikke glad. Vi så dem jo heller ikke stille op sammen, så vi kunne ikke aflæse noget om, hvordan de har det internt i familien, siger Hovbakke til SE og HØR.

Dronning Margrethe
Margrethe lod sig hylde på rådhuset – under overværelse af bl.a. hendes bitre søn.
 Foto: Mikael Rieck

Men Joachim måtte bide tænderne sammen og smile, mens han tyggede sig gennem retterne og hørte hyldesttalerne og de mange musikindslag. For Joachim ved godt, at han er nødt til at vise sig, når monarkiet kalder, for det er trods alt det, han får sin apanage for, der lyder på 316.000 kroner om måneden for en yderst beskeden arbejdsindsats.

Apanagen på spil

Hvis han begynder at protestere ved ikke at dukke op til de begivenheder, hvor han forventes at deltage, kan han risikere, at pengekassen lukkes i.

– Han bliver jo nødt til at stille op til sådan noget som det her, for det er jo en stor begivenhed, som han ikke kan undlade at være med til. Han bliver nødt til at komme, når mor ringer, slår kongehuseksperten fast.

Prinsesse Marie og prins Joachim
Joachim og Marie kunne konstatere, at de blev mødt af solide klapsalver, da de ankom til Københavns Rådhus som understregning af, at folket er med dem.
 Foto: Hanne Juul

Selv om prins Joachim ofte er blevet skældt ud for at lave for lidt, så er det faktisk ikke hans skyld. Siden salget af Schackenborg har hoffet systematisk nedgraderet hans opgaver, så han og Marie i dag fylder uendeligt lidt i den kongelige kalender.

Deres indsats er ikke længere ønsket i samme omfang som dengang, hvor det var prins Joachim, der sammen med daværende prinsesse Alexandra fik kongehusets popularitet sendt mod nye højder.

Alligevel er han tvunget til at stille op.

– Det er en del af jobbet, og han har altid haft en pligtfølelse i forhold til sit job. Han har altid skullet stille op til det, siger Lars Hovbakke.

At smilet så er stivnet, er en hel anden sag.

Sponsoreret indhold