Dronningen erkender: Jeg er lidt egoistisk

Kreativiteten fylder meget i 78-årige dronning Margrethes liv. – Det betyder vældig meget. På et tidspunkt kom det uden for husets vægge, og det har været meget, meget morsomt at få lov til at folde sig ud i fuld offentlighed.

Kreativiteten fylder meget i 78-årige dronning Margrethes liv. – Det betyder vældig meget. På et tidspunkt kom det uden for husets vægge, og det har været meget, meget morsomt at få lov til at folde sig ud i fuld offentlighed.

(Foto: Dan Mariegaard)

Hver torsdag holder dronning Margrethe hjemmearbejdsdag. Eller det vil sige, det er sådan den officielle forklaring lyder, for det er her, majestæten tillader sig at kravle ind i sit helligste rum. Det kreative rum, hvor hun klipper og klistrer for at kreere kostumer til forestillinger på Det Kgl. Teater og Pantomimeteatret i Tivoli.

– Jeg har altid kunnet lide at lave noget med mine hænder. Da jeg gik i børnehave, elskede jeg at klippe og klistre, så jeg har nok bare aldrig forladt det stadie, grinede dronningen, da hun inviterede til åbningen af udstillingen ”Eventyrdronningen” på Amalienborgmuseet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Margrethe, Marie og Joachim.

Stoltheden lyste ud af dronningen, da hun viste 49-årige prins Joachim og 42-årige prinsesse Marie sine mange flotte kreationer. – Det er sjovt at se alle sine ting stillet op på en måde. Det er rigtig spændende. (Foto: Dan Mariegaard)

Her viser hun et stort udsnit af de kostumer og scenografier, som hun gennem årene har fremstillet.

– Den største glæde er, at andre også kan glæde sig over det, og at folk accepterer, at jeg går rundt og laver noget, som ingen har bedt mig om at lave, lød det fra Margrethe.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Margrethes gode veninde Susanne Heering på 79 år og chef for Pantomimeteatret, 53-årige Peter Bo Bendixen, var selvfølgelig med til at åbne udstillingen. De første gange offentligheden fik kendskab til Margrethes kostumer, var det netop på Heerings Balletskole i Næstved. (Foto: Dan Mariegaard)

Margrethe ene og alene

– Det er vidunderligt at lave noget, man brænder for, sagde Margrethe, der blankt indrømmede, at når hun træder ind i sit kreative rum, så er hun helst helt privat og fri for andres indblanding.

– Er De altid alene, når De er kreativ, eller har De nogle gange selskab af eksempelvis Deres børnebørn?

– Nej, jeg er bange for, at jeg sidder med det alene.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Pantomimeteatret har altid stået majestætens hjerte nært, så hun nød, da en danser underholdt de inviterede til åbningen af udstillingen. (Foto: Dan Mariegaard)

– Helst helt, helt, helt for mig selv. Så er der ro på. Og nej, jeg har ikke været så god til at vise mine børnebørn, hvordan man gør. Det burde jeg måske have gjort, men nej, jeg arbejder bedst med mig selv. Jeg er lidt for egoistisk til, at jeg rigtig kan sprede det ud til andre, forklarede Margrethe, der er farmor til otte.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Smilet forlod ikke dronningens læber en eneste gang, da hun selv åbnede udstillingen ”Eventyrdronningen”. (Foto: Dan Mariegaard)

Selv om hun ikke selv har fundet overskud til at tage sine børnebørn med ind i sit kreative rum, håber hun, at udstillingen vil få danskerne til at kaste sig ud i lignende projekter.

– Jeg håber, de får en sjov oplevelse og måske kan se, at man ikke skal være bange for at prøve at lave ting selv. Jeg kunne tænke mig, at børn også synes, det kunne være sjovt at lave den slags, og får lidt blod på tanden. Og næste gang de skal være klædt ud til fastelavn, kan det være, de tænker, at de også godt kan selv. Det er ikke så forfærdelig svært, opfordrede den kunstneriske majestæt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Udstillingen er på ingen måde et tegn på, at dronningen vil stoppe sit kreative virke. – Jeg kan nok ikke holde fingrene i ro. (Foto. Dan Mariegaard)

Særudstillingen kan opleves på Amalienborgmuseet frem til den 19. maj 2019. Her er der også mulighed for selv at være kreativ og folde papirhatte efter dronningens design.

Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close