Kongelige 16. december 2019

Glemmer alt om ligestilling: Kvinder ingen adgang

Der findes masser af kvindelige jægere i Danmark – men ikke én var inviteret for nylig, da der var kongejagt i Gribskov.
(Foto: Dan Mariegaard)

Kronprinsesse Mary er altid varm fortaler for, at mænd og kvinder skal behandles lige. Men når det kommer til rent faktisk selv at gøre en forskel derhjemme, glemmer hun alt om emnet.

Da kongehuset inviterede til jagt i Gribskov Plantage ved Fredensborg Slot, var der således ikke en eneste kvinde inviteret. Gæstelisten var ellers lang og talte prominente kongelige og adelige velhavertyper fra hele Europa, men altså ikke en eneste kvinde.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Martin Høien)

Kronprinsen i sit jagt-gear. (Foto: Martin Høien)

Det sker, til trods for at der ifølge Danmarks Jægerforbund i sidste sæson var rekordmange kvinder, der løste jagttegn. I seneste sæson var der 227.639 jagttegnsberettigede i Danmark, og de 19.392 var kvinder. Den højeste andel nogensinde. Med andre ord vælter det frem med kvinder, der nyder at gå på jagt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Martin Høien)

Kronprinsen er selv en ekstremt dygtig jæger. (Foto: Martin Høien)

Men ikke en af disse kvinder var inviteret til kongejagten. Den seneste kronvildtjagt på Klosterheden ved Lemvig var også totalt domineret af Frederiks mandevenner.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Martin Høien)

Det er egentlig dronning Margrethe, 79, der er den reelle vært ved jagten. (Foto: Martin Høien)

Gammeldags opførsel

Det forarger på Christiansborg, hvor Enhedslisten mener, at kongehuset bør gå forrest, når det kommer til ligestilling.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg havde forventet lidt mere af dem. Specielt fordi de jo udadtil taler om, at ligestilling er vigtigt. Så kunne man måske godt forvente, at de rent faktisk også arbejdede for det. Men der er jeg måske naiv, siger partiets demokratiordfører Rosa Lund til SE og HØR, der kalder kongehusets opførsel "meget underlig".

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Sofia Busk)

Folketingsmedlem Rosa Lund, 32, fra Enhedslisten er forarget over de manglende kvinder til kongejagten. (Foto Sofia Busk)

– Det overrasker mig faktisk. Men det beviser jo bare endnu en gang, at kongehuset er en forældet institution, der tænker håbløst gammeldags, siger hun.

Gang på gang har Mary ellers engageret sig i ligestillingsdebatten.

– Større lighed mellem kønnene i et land kan knyttes til højere uddannelsesniveau, bedre sundhed, højere indkomst, større international konkurrenceevne og herunder hurtigere økonomisk vækst. Med andre ord: At stræbe efter højere lighed mellem kønnene er ikke bare det rigtige at gøre. Det er også klogt at gøre, tordnede hun fra talerstolen, da hun i januar 2018 var gæstetaler ved Europarådet i Strasbourg i Frankrig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Martin Høien)

Mary var selv til stede, da pressen tog billeder af dødsparaden efter jagten. (Foto: Martin Høien)

Nomineret til pris

Kronprinsessen har ligeledes været nomineret til Suzanne Gieses Mindelegat i 2017 – en pris, der gives til kvinder, der gør en særlig indsats i arbejdet med ligestilling. Mary har også engageret sig i LGBT-projekter som Rainbow Awards, og senest kom det frem, at hun skal stå i spidsen for Copenhagen 2021, som blandt andet Copenhagen Pride er en del af.

– Uanset hvad jeg mener om kongehuset, så må de jo selv walk the talk, når det kommer til ligestilling. Ellers hænger det ikke sammen, tilføjer Enhedslistens Rosa Lund.

Kongehuset oplyser, at de ingen kommentar har til sagen.

Sponsoreret indhold