Kongelige15. oktober 2019

Mægtige Mary stiger til tops: Margrethes yndling

Kronprinsesse Mary overhaler Joachim i kongefamiliens hierarki takket være et særdeles godt forhold til dronningen.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mary_hjp_1.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Det betaler sig at være gode venner med chefen – ikke mindst når chefen er ens svigermor og i øvrigt Danmarks dronning.

Det kan kronprinsesse Mary glæde sig over, for det har netop betydet, at hun har fået velsignelse til at fungere som rigsforstander – et særdeles stort skulderklap til den 47-årige.

Selv om hun sandsynligvis bliver dronning en gang i fremtiden, er hun nemlig ikke selvskrevet til titlen som rigsforstander. Prins Henrik opnåede aldrig titlen, og Margrethes mor, dronning Ingrid, fik først tjansen, da hendes mand, kong Frederik 9., døde.

– Mary har på det private plan etableret nogle meget stærke relationer til dronningen. Ellers ville dette ikke ske, siger forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_hjp_2.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Forholdet mellem dronning Margrethe, 79, og kronprinsessen er meget stærkt. – Jeg er dybt rørt over den tillid, der er blevet vist mig, har Mary sagt om sin nye udnævnelse. (Foto: Hanne Juul)

Joachim degraderet

Den nye kabale i kongehuset efterlader dog også en sorteper: For at rykke Mary op i hierarkiet, må dronningen slagte sin yngste søns store mulighed for at skinne i royale solstråler.

– Da Joachim flytter, opstår der en tanke om, at han ikke skal være konkurrent, siger forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen, som ikke er i tvivl om, at Mary rykker direkte op i toppen af hierarkiet – lige under kronprins Frederik, selv om både prins Joachim og prinsesse Benedikte rent formelt stadig er rigsforstandere.

– Der er slet ikke nogen tvivl. Mary har den direkte adgang til både kronprinsen og dronningen til daglig, så det vil helt sikkert være hende, der står forrest i køen, siger Søren Jakobsen.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/joachim_hjp_0.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Efter sin 50-års fødselsdag denne sommer vinkede prins Joachim farvel til Danmark for et år sammen med Marie, 43. Nu vinker han også farvel til sin position i kongefamiliens interne hierarki. (Foto: Hanne Juul)

Rollen som rigsforstander opstår, når den siddende regent er ude af landet eller på anden måde ude af stand til at passe de pligter, der følger med jobbet. Er dronning Margrethe på rejse, er det Frederik, der overtager opgaver som audienser og underskrive nye love. Er Frederik også udenlands, som da han tog til Argentina tidligere på året sammen med dronningen, vil det for fremtiden være Mary, der overtager pligterne. Det har hidtil været prins Joachims pligt.

Mere kongelig end Frederik

Prins Joachim befinder sig for tiden i Paris og kan selvfølgelig ikke være rigsforstander, mens han passer sin militærskole. Men når uddannelsen er færdiggjort til sommer, vil han altså vende hjem ... hvis han vender hjem ... til endnu færre royale opgaver.

Imens får den i forvejen meget populære kronprinsesse endnu flere muligheder for at stråle.

– Mary bliver mere og mere dronning. Hun er ikke længere den almindelige, australske pige, der er hentet ind i et ægteskab. Hun er næsten mere kongelig end de kongelige selv – og mere kongelig, end Frederik nogensinde ønsker at være, siger Søren Jakobsen.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/mary_og_frederik_jsu.jpg
 (Foto: Jesper Sunesen)

Den unge, almindelige pige fra Australien er blevet en af de mest kongelige i det danske kongehus – og mere kongelig, end kronprins Frederik, 51, nogensinde ønsker at være. (Foto: Jesper Sunesen)

Hvornår Mary får debut som regentvikar er endnu ikke offentliggjort.

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold