Kongelige5. december 2019

Efter største skandale nogensinde: Bliver prins Andrew udstødt til jul?

Skandalen omkring den britiske prins Andrew kan betyde, at den udskældte prins ikke kommer med til det traditionsbundne julearrangement første juledag. Få hele overblikket her

Den største skandale i det britiske kongehus kommer formentlig også til at kunne ses midt i den søde juletid.

Det er nemlig langt fra sikkert, at skandalens hovedperson – 59-årige prins Andrew – kommer med til det traditionsbundne julearrangement første juledag sammen med resten af det britiske kongehus.

Det fortæller en kilde tæt på kongehuset til det britiske medie The Sun.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/skaermbillede_2019-12-05_kl._19.30.33.png
 (Foto: MEGA)

Dronning Elizabeth under juearrangementet i 2017. Foto: MEGA

- Juledag bliver diskuteret lige nu, og der er et ønske fra mange hofmænd om, at prins Andrew skal holde sig væk fra kirken, hvor han ellers ville blive fotograferet med resten af familien, udtaler kilden til det britiske medie.

Flere omkring hoffet frygter, at der vil blive taget for mange billeder af den skandaleombruste prins Andrew - og at skandalen derfor vil stjæle fokus fra kongefamiliens traditionsrige første juledag i St Mary Magdalene-kirken i Sandringham.

Desuden frygter man, at der vil samle sig protester ude foran kirken, som vil stå med bannere og råbe skældsord i retning mod kongefamilien og i særdeleshed mod prins Andrew.

Skandalen – der altså regnes som den største i det britiske kongehus i nyere tid – omhandler prins Andrew og hans nære forhold til den dømte sexforbryder Jeffrey Epstein. Ifølge flere kvinder har den i dag 59-årige prins Andrew dyrket sex med dem i forbindelse med fester, som prinsen har holdt med Epstein – til trods for, at kvinderne var under den seksuelle lavalder.

Skandalen fik i sidste måned den konsekvens, at prins Andrew nu er fritstillet fra sine officielle pligter på ubestemt tid.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/skaermbillede_2019-12-05_kl._19.33.07.png
 (Foto: MEGA)

Prins Andrew og prins Charles til første juledag i 2017. Foto: MEGA

Kilden fortæller til The Sun, at dronning Elizabeth er meget påvirket af skandalen, der især er blevet omtalt, da prins Andrew i sidste måned forsvarede sig i et interview på BBC – en forsvarstale, der mildest talt gik dårligt.

- Det er svært at forestille sig, at hun nogensinde vil kunne fortælle Andrew, at han ikke må møde op, eftersom de begge går i kirke sammen hele tiden.

- Men der er et håb om, at han indser, præcis hvor mere alvorlig situationen kunne blive, hvis han bliver hovedpersonen i en offentlig protest juledag, siger kilden.

SE og HØR giver dig her et tidsoverblik over skandalen, der ifølge flere eksperter er den største, der har ramt det britiske kongehus nogensinde.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-11-21_kl._13.15.33.png
 (Foto: MEGA)

Prins Andrew fylder på forsiderne i disse dage. Foto: MEGA

1999

Prins Andrew møder den sexdømte milliardær Jeffrey Epstein for første gang. Ifølge britiske medier introducerer prinsen Epstein til dronningens private residents i Aberdeenshire i Skotland.

Senere udtaler prinsen, at han mødes med Epstein ”et par gange om året” og ”ikke særlig ofte”.

2000

Prins Andrew tilbringer en ferie sammen med Epstein på Donald Trumps Mar-a-Lago Club i Palm Beach, Florida.

Samme år deltager Epstein i en stor fejring på Windsor Castle, hvor dronningen er vært. Festen er blandt andet for at fejre Andrews 40-års fødselsdag.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/virginir_17.png
 (Foto: MEGA)

Kvinden - Virginia Roberts - fotograferet som 17-årig. Foto: MEGA

2001

En kvinde ved navn Virginia Roberts påstår, at hun har haft sex med prins Andrew ”tre gange, inklusiv under et orgie”. Første gang skulle ifølge kvinden have fundet sted i et hjem i London, som tilhører Ghislaine Maxwell, datter af medierigmanden Robert Maxwell.

Senere påstår Virginia Roberts, at hun har sex med prins Andrew to følgende gange – den ene gang i Epsteins hjem i New York. Den anden gang under et orgie på Epsteins private ø i Caribbien.

2008

Epstein indgår forlig i en rufferisag om prostitution af en pige under 18 år. Sagen koster rigmanden 13 måneder i fængsel.

2010

Epstein bliver løsladt fra fængsel. Prins Andrew bliver spottet og fotograferet sammen med den vanærede Epstein i New Yorks Central Park.

Flere år senere dukker der video og billeder op, der stammer fra 6. december 2010. Billederne viser blandt andet prins Andrew inde i Epsteins palæ på Manhattan.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-11-21_kl._13.17.05.png
 (Foto: MEGA)

Epstein efter sin fængsling. Foto: MEGA

2015

Buckingham Palace benægter, at prins Andrew har begået noget upassende, efter hans navn dukker op i retsdokumenter, der er relateret til Epstein-sagen.

En kvinde, der senere bliver identificeret som Virginia Roberts, påstår, at hun blev tvunget til at dyrke sex med prins Andrew, da hun var 17 år – altså under den seksuelle lavalder.

2019

Retsdokumenter, der for nylig blev offentliggjort, indeholder udtalelser fra en kvinde ved navn Johanna Sjoberg. Kvinden er eftersigende et andet af Epsteins sexofre.

Kvinden påstår, at prins Andrew befamlede hendes bryster, mens de sad i en sofa i Epsteins sofa i hjemmet på Manhattan i 2001.

I en udtalelse afviser Buckingham Palace endnu engang beskyldningerne, som de kalder ”kategorisk usunde”.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-11-21_kl._13.17.51.png
 (Foto: MEGA)

Sagen er slet og ret blevet omdøbt "Prins Andrew-skandalen". Foto: MEGA

AUGUST 2019

Epstein bliver fundet død i sin celle 10. august. Han har hængt sig, efter han er blevet tiltalt for sex-trafficking.

I forbindelse med hans død udsender Buckingham Palace en ny udtalelse, hvori prins Andrew tager afstand fra Epsteins påståede ulovligheder.

- På intet tidspunkt under den korte tid, jeg tilbragte med ham (Epstein, red.), så jeg eller fornemmede jeg, at han havde en opførsel af den slags, der kunne lede til hans anholdelse og domsfældelse, udtaler prinsen i pressemeddelelsen.

OKTOBER 2019

En af Epsteins privatpiloter påstår, at Andrew har været passager på flere flyrejser, hvor han er fløjet sammen med den nu afdøde Epstein.

Ifølge anklagen gik en af disse ture i april 2001 til Jomfruøerne, og ombord var også den dengang 17-årige Virginia Roberts.

LØRDAG, 16. NOVEMBER 2019

Iført sort jakkesæt, hvid skjorte og et blåternet slips forsøger den i dag 59-årige prins Andrew for første gang at forsvare sig mod beskyldningerne.

Under interviewet forsøger prinsen at forholde sig til konkrete anklager, men kommer ifølge flere ud på særdeles dybt vand med mange af sine udtalelser.

Herunder har vi samlet nogle af de udtalelser, der især er blevet fremhævet efterfølgende:

SVEDIG PRINS PÅ NATKLUB

Prins Andrew bliver spurgt ind til en episode på en natklub i 2001, hvor Virginia Roberts har påstået, at hun mødte prinsen, som "svedte”.

Under interviewet svarer prins Andrew:

- Der er et lille problem med sveden, fordi jeg har en besynderlig medicinsk lidelse, som består i, at jeg ikke svedte på det tidspunkt (...) fordi jeg havde fået det, jeg vil beskrive som en overdosis af adrenalin i Falklandskrigen, da jeg blev beskudt. Det var næsten umuligt for mig at svede.

- Desuden var jeg sammen med børnene og havde taget Beatrice (prinsesse, prins Andrews ældste barn, red.) til Pizza Express i Woking til en fest omkring klokken 16 eller 17 den aften.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/skaermbillede_2019-11-21_kl._13.15.43.png
 (Foto: MEGA)

Prins Andrew fotograferet med Virginia Roberts. Det er dette billede, som prinsen hævder ikke at kunne huske. Foto: MEGA

- DET HUSKER JEG IKKE

Prinsen bliver også spurgt ind til et foto, der viser ham sammen med Virginia Roberts i 2001. Billedet er taget af Epstein.

Om billedet siger prins Andrew i BBC-interviewet:

- Ingen kan bevise, om fotoet er fabrikeret eller ej, men jeg kan ikke genkalde, at det billede nogensinde skulle være blevet taget. Det må være blevet taget på første sal i det hus, og der har jeg aldrig været.

Prinsen bliver også konfronteret med, at man på billedet kan se, at han har hånden rundt om livet på kvinden.

- Jeg er ikke typen der krammer, og at udtrykke kærlighed offentligt er ikke noget, jeg gør. Det er mig, men om det er min hånd eller om det er positionen, som jeg... Men jeg kan simpelthen ikke genkalde, at billedet er blevet taget. Så vi kan ikke være sikre på, at det er min hånd på hendes venstre side.

INGEN MULIGHED FOR SEX!

Intervieweren spørger herefter prinsen, om der er nogen mulighed for, at han kan have haft sex med Virginia Roberts eller en hvilken som helst anden unge kvinde - handlet af Jeffrey Epstein - i nogen af hans boliger. Til det svarer prinsen:

- Hvis du er en mand, er det en positiv handling at have sex med nogen. Du er nødt til at tage affære på en positiv måde, og hvis du forsøger at fortrænge det, er det meget svært at glemme en positiv handling, og jeg erindrer ingenting.

DET FØLTES SOM DET RIGTIGE

Prins Andrew bliver også spurgt ind til en episode fra december 2010, hvor han besøger Epstein, der netop er blevet løsladt fra fængslet.

Prins Andrew forklarer, at han ønskede at afslutte forholdet til Epstein:

- Jeg vurderede, at fordi det her var seriøst, følte jeg, at det var kyllingeagtigt at gøre det over telefonen. Så jeg var nødt til at tage hen og se ham og sige: Vi skal ikke være i kontakt. Jeg har tænkt over det her så mange gange. Det var helt sikkert det forkerte at gøre, men på det tidspunkt føltes det som det rigtige at gøre. Min dømmekraft var formentlig farvet af min tendens til at være for høflig. Sandheden er, at jeg faktisk kun så ham til middagen, gåturen og når vi gik forbi hinanden på gangen.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/andrew_i_2011.png
 (Foto: MEGA)

Prins Andrew fotograferet i 2011. Foto: MEGA

Prins Andrew bliver også spurgt ind til, om han fortryder sit venskab med Epstein:

- Det gør jeg ikke. De mennesker, jeg mødte, og de læringsmuligheder, jeg fik af ham eller på grund af ham, var ganske nyttige. Vi var ikke særlig tætte. Ja, jeg ville bo i hans hus, men det var på grund af hans kæreste.

ONSDAG 20. NOVEMBER

Omkring 100 timer efter interviewet tager prins Andrew – eller rettere hele det britiske kongehus – konsekvensen af interviewet, der af flere er blevet kaldt den største katastrofe i britisk kongehushistorie.

Prins Andrew trækker sig således fra elle sine officielle pligter på ubestemt tid.

Alle medier – og alle kongehuseksperter – kalder interviewet for ”den rene ydmygelse”.

Eller som Charlie Proctor, redaktør på et britisk medie, formulerede det:

- Jeg forventede at se et trafikuheld på skærmen, men det her var mere på niveau med et fly, der rammer en olietanker, der skaber en tsunami, der forårsager en atomeksplosion.

To uger inden interviewet havde prinsens PR-rådgiver, Jason Stein, da også fornemmet en katastrofe under opsejling.

Han sagde derfor sit job op.

Prins Andrew var derfor alene, da han lørdag aften den 16. november stillede sig frem på tv for at forsvare sig.

En forsvarstale der altså endte alt andet en fortræffeligt.

Sponsoreret indhold