Ingen dans om træet: Frederik og Joachim skal finde julestemningen

Sidste jul var hverken kronprins Frederik, 50, eller prins Joachim, 49, i Danmark.

Sidste jul var hverken kronprins Frederik, 50, eller prins Joachim, 49, i Danmark.

(Foto: Peter Grosen, Thomas Laursen)

Det er ved at være ”den tid på året” igen – og som så mange andre københavnere drager kronprins Frederik og prins Joachim i år til Jylland for at samle hele familien om julemiddagen.

I Aarhus venter dronning Margrethe nemlig på Marselisborg Slot og glæder sig til et af årets højdepunkter, når børn, svigerdøtre og de otte børnebørn kommer til risengrød og gås.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det bliver som så mange gange før Marselisborg Slot i Aarhus, der danner rammen om den kongelige julehygge. (Foto: Aller Media)

Dermed bliver julen en af de få gange i løbet af året, hvor Frederik og Joachim deler stue. De er kun få gange blevet set sammen officielt siden Frederiks 50-års fødselsdag – som Joachim endda kun med nød og næppe deltog i.

Han havde nemlig tilmeldt sig motorsportsshowet Classic Race Aarhus samme weekend, men meldte afbud i sidste øjeblik for i stedet at være til stede ved storebrors fest.

Frankrig frem for familie

Den traditionelle sommersamling med hele familien i Gråsten, hvor dronningen plejer at samle hele den bugnende familie, blev heller ikke nogen succes.

Her blev Joachim nemlig væk og lod den anden gren af familien hygge sig alene, mens han havde taget fruen med til Frankrig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I en periode var prinsesse Marie, 42, og kronprinsesse Mary, 46, gode veninder, men de seneste år er de kun sjældent set sammen. (Foto: Aller Media)

Her plejede han forældrenes sommerslot Cayx, og det førte til spekulationer om, at den yngste bror havde brændt sig lun på at arve vinslottet, selv om prins Henrik før sin død havde luftet ideen om, at Frederik skulle have det som fristed, når han en dag bliver konge.

– Tag det nu roligt, lød det kortfattede svar, da Joachim efterfølgende blev spurgt, hvilken af brødrene der en dag skal have lov at kalde sig vinbonde.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det bliver første jul uden den evigt festlige prins Henrik, som var en fortrinlig hyggeonkel for familien. (Foto: Dan Mariegaard)

Mangler hyggeonklen

Det bliver den første juleaften uden den muntre prins Henrik til at sørge for god stemning ved julebordet, og det kunne ellers blive nødvendigt i år.

For ud over den kølige stemning mellem Henriks to sønner har der også for ganske nylig været en akavet situation i familien, da prins Nikolai ville udskifte den Renault Clio, han fik af sin far i 18-års fødselsdagsgave sidste år.

Ved det nye bilkøb lod den unge modelprins sig bruge som reklame for udlejningsfirmaet Sixt, hvilket straks førte til en offentlig reprimande fra farmors hof: En prins må ikke bruges som reklame på den måde, lød det, og det startede en krig mellem Joachim og ekskonen Alexandra, der godt nok ikke selv er med til juleaften, men som har en væsentlig indflydelse på sine to drenge, der begge kommer hjem til farmor.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Grevinde Alexandra har rørt godt i vandene i den seneste tid, ikke mindst med sin nye popsangerkarriere og den uheldige sag med prins Nikolais nye bil, hvor grevinden måtte trække anklager mod udlejningsfirmaet Sixt tilbage. Godt nok er hun ikke selv med ved julemiddagen i Marselisborg, men det er hendes drenge, Felix, som stadig bor hos mor, og Nikolai, der har mama med rundt i verden, når han jobber som model. (Foto: Thomas Laursen)

– Det påvirker selvfølgelig hele stemningen, at de har fået Alexandra ind som en forstyrrende part i den måde, hun optræder, siger forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen, der peger på, at årets kongelige juleaften kommer til at mangle en særlig forsonende part:

– I sin sidste periode var prins Henrik hyggeonkel, og det er der ingen tvivl om, at han var god til. Hvem der skal skabe den hygge, er svært at se, for dronningen kunne godt have svært ved at træde ind i den rolle.

Artiklen fortsætter under billedet ...

78-årige dronning  Margrethe er atter scenograf på en Tivoliforestilling – ”Nøddeknækkeren”  kan ses  fra den 23.  november.

Efter en jul, hvor 78-årige dronning Margrethe var alene med en syg prins Henrik, får hun i år besøg af alle otte børnebørn og deres forældre – dog minus grevinde Alexandra. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Til gengæld er det dronningen, der står for traditionerne, så aftenens forløb er allerede planlagt: Den 24. kommer til at byde på kirkegang, risengrød før hovedretten, en særlig engelsk plum cake til dessert og absolut ingen dansen om juletræet.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close