Frederik kan ende som prins Charles

De grå hår presser sig på hos 50-årige kronprins Frederik, men han kommer til at vente mange år endnu, før han bliver konge, lyder det fra forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

De grå hår presser sig på hos 50-årige kronprins Frederik, men han kommer til at vente mange år endnu, før han bliver konge, lyder det fra forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

(Foto: Peter Grosen)

Skavankerne på Margrethes liste tæller allerede slidgigt i ryggen og dårlige knæ.

Men selv om grå stær nu også er at finde på den voksende sygdomsliste, slår det ikke den 78-årige dronning ud af kurs.

Regenten knokler trods smerter og nedsat syn videre med uset stålvilje, og de forgangne uger har kalenderen været fyldt med alt fra kongejagt til årsfest på Københavns Universitet og et nyt balletprojekt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Er du okay!? Margrethe kæmper tappert videre trods smerter og den nylige øjenoperation. (Foto: Peter Grosen)

Dermed ser det ud til, at kronprins Frederik – som i foråret rundede et halvt århundrede – må indstille sig på, at han ikke kommer til fadet foreløbig.

– Hun abdicerer ikke. Det er det sidste, hun vil. Det har hun fra sin far, og det er en gammel monarkisk indstilling, at konger dør på tronen. Det ligger så dybt indarbejdet i hendes karakter, at andet er utænkeligt, lyder det fra forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

– Kong Frederik 9. er død – længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2., lød det hele tre gange i træk fra statsminister Jens Otto Krag i 1972. Margrethe var på det tidspunkt kun 31 år gammel. (Foto: Erik Petersen)

 
Nærmer sig rekord

Margrethe blev selv indsat som dronning som bare 31-årig i 1972, da kong Frederik 9. døde efter en regentperiode på knap 25 år.

Regenten har i skrivende stund siddet tungt på magten i 46 år, og at dømme efter hendes jernvilje i den senere tid kan Frederik komme til at lide samme skæbne som sin royale engelske kollega prins Charles, som stadig står i skyggen af sin mor, 92-årige dronning Elizabeth.

Vores egen kronprins besøgte netop prinsen af Wales i sidste uge ved hans 70-års fødselsdag, hvor de passende kunne diskutere deres skæbnefællesskab.

– Nu er Margrethe repareret på det fysiske plan, og mentalt har hun rustet sig til et hårdt program. Det bliver en meget lang periode at vente, for hun er ligesom dronning Elizabeth i England, der ikke giver op, men bare bliver ved og ved. Man kan ikke få moderne pensionstænkning ind i monarkernes hoveder, siger Søren Jakobsen om Margrethe, som nærmer sig den danske regentrekord på 52 år, der tilhører Christian 4.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Frederik og prins Charles kunne passende tale om deres fælles skæbne som ventende prinser, da de forleden var sammen ved sidstnævntes 70-års fødselsdag. De har ved flere lejligheder haft tid til snak – her ved et britisk besøg i Danmark i 2012. (Foto: Aller Media)

Henrik spøger stadig

Besynderligt nok tyder meget på, at prins Henriks død i februar har forstærket dronningens intention om at blive siddende på tronen, til hun styrter.

– Prins Henrik har efterladt et større hul i hendes liv, end vi umiddelbart forestiller os. Margrethe arbejder sig ud af sorgen, og hun har de bedste læger og den bedste behandling, man kan få i Danmark, så Frederik kan komme til at vente lang tid endnu. Alle ville forstå, hvis hun sagde ”Jeg stopper”, men det kommer ikke til at ske, før Margrethe dør, vurderer Søren Jakobsen.

Læs mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close