Kongelige9. april 2019

Frederik har knas med kroppen

Kronprins Frederik har givet sin krop rigeligt at arbejde med, og selv dronningen maner jernmanden til ro.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/kronprins_frederik_dm_0.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Skavankerne hober sig efterhånden op hos 50-årige kronprins Frederik, der ellers har brugt størstedelen af sit voksenliv på at holde den spændstige krop ved lige på et enormt højt niveau.

Men et langt liv med ironman-løb, frømandsuddannelse, Siriuspatrulje og lynhurtige maratontider er begyndt at sætte sine spor.

Dermed skriver Frederik sig ind i en uheldig familietradition. Både mor og far har nemlig haft problemer med både knæ og ryg – for eksempel har dronningen nu to kunstige knæ, og prins Henrik måtte i sin tid også gennemgå en operation på grund af en diskusprolaps.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/henrik_og_margrethe_tsl_0.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

Også prins Henrik havde den ærgerlige kombination af ryg- og knæsmerter. De sidste år af sit liv blev han ofte set med stok. (Foto: Thomas Laursen)

Alle ved, han kan

Fysiske gener kan blive et problem for kronprinsen i hans virke, mener forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen. Han håber, at Frederik vil drosle den hårde træning lidt ned, efterhånden som han trappes op i arbejdsmængde på de røde løbere. Ellers ender Danmark med en dag at få en nedslidt konge.

– Han behøver ikke at bevise mere. Vi ved alle, at han kan være heman.

På listen over udfordringer, han gerne ville give sig i kast med, har han vel efterhånden fået sat kryds ved dem alle. Det, vi har brug for, er en konge, der får nogle gode år som regent med fuldthelbred og fuld førlighed, siger Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/frederik_3.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

Den helt store folkelige begivenhed i forbindelse med kronprinsens 50-års fødselsdag sidste år var lige ved at gå i vasken pga. Frederiks stærke rygsmerter. Sportsprinsen klarede sig dog igennem dagen på trods. (Foto: Mikael Rieck)

Selv ude om skade

En enkelt gang har dronningen da også løftet pegefingeren over for sin ældste søn og hans udfoldelser.

Det skete, efter at han i 2016 fik en fraktur i nakken under en trampolinulykke.

– Når man hopper i trampolin, når man er fyldt næsten 50, er det måske ikke så mærkeligt, at det går galt, sagde Margrethe til en OL-fest, som Frederik måtte melde afbud til på grund af skaden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/frederik_2.jpg
 (Foto: René Schütze)

En aktiv hverdag er en vigtig del af Frederiks liv, men cyklingen må stå på standby, mens knæene kommer sig. (Foto: René Schütze)

En mere alvorlig advarsel kunne dronningen dog godt give, mener Søren Jakobsen. For Margrethe ved alt om, hvor pinefuldt det kan være at rejse land og rige rundt i smerter, mens man skal smile til fotograferne og tale med utallige mennesker.

– Hun er en jernlady på den måde. Hun viser ikke, at hun har ondt, men man kan jo se, at hun har ændret sine skovaner. Det er lave hæle og fornuftige sko, siger Søren Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_0.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Hælene er blevet knap så høje, efter at dronning Margrethe, 78, fik nye knæ. (Foto: Dan Mariegaard)

Forhåbentlig holder Frederiks krop til, at han mange år endnu kan beholde skoene på – altså løbeskoene.

Læs mere om kronprins Frederik i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold