Kongelige30. april 2020

Dronningen uddeler glimmer: Sildesalat til vennerne

Kunstnere og amatørarkæologer er rigt repræsenteret, når der drysses medaljer ud til undersåtterne.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dronning_3.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Det er ikke ligegyldigt, om du vælger at blive buschauffør eller balletdanser, hvis du ønsker at få fingre i et ridderkors.

Dronning Margrethe har nemlig en svaghed for de af hendes undersåtter, der har helliget sig et liv inden for de områder, som hun selv er stor fan af: Kunst – herunder især ballet, billedkunst, skuespil og litteratur – samt arkæologi.

Den kongelige gavmildhed kender ingen grænser, når modtagernes hjerter banker i takt med dronningens.

Bidt af arkæologi

Ved den seneste uddeling af sildesalat blev tre amatørarkæologer dekoreret med et ridderkors af Dannebrogordenen.

Dronningen har som bekendt været bidt af arkæologi, siden hun som ung prinsesse gravede sig ned i fortiden med sin svenske morfar, kong Gustav 6. Adolf, og derfor følte regenten, at det var på tide at anerkende de mange timer, dage og år, som arkæologerne frivilligt tilbringer med mudder op til knæene.

Selv om balletten er et af Danmarks mindste erhverv, så har dronningen i sin regeringstid hædret knap 30 solodansere med ridderkors.

Dronningens huskunstner Bjørn Nørgaard blev heller ikke glemt, da der midt i april blev delt medaljer ud. Majestæten er så lykkelig for den ”rumkapsel”-sarkofag, den statslønnede tidligere provokatør har konstrueret til hende, at hun i anledning af sin 80-års fødselsdag ophøjede ham til ridder af 1. grad af Dannebrogordenen.

Realityshow

Kongehuset er Danmarks største og dyreste realityshow, og derfor er det ikke uden betydning, om modtagerne har kendisfaktor eller ej.

Det nød Trine Dyrholm godt af, og hendes talrige Bodil- og Robert-priser samt en enlig Sølvbjørn har nu fået selskab af et ridderkors.

Dyrholm er en blandt rigtig mange dygtige skuespillere, der har været forbi dronningen for at takke for det royale hæderstegn.

Brødrene Lars og Mads Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Søren Østergaard, Viggo Mortensen, Bodil Jørgensen, Henning Jensen, Preben Kristensen, Per Pallesen, Kirsten Olesen, Kurt Ravn, Susse Wold, Birthe Neumann og Søren Pilmark har for længst prøvet det.

Får lov at beholde orden

Kendiseffekt har også Janni Spies, som allerede i 2007 blev kammerherreinde og ridder af Dannebrog. Selv om hun i mange år ikke har været tæt på kongehuset, har hun i modsætning til sin eksmand Christian Kjær fået lov at beholde titel og orden.

Selv om Alternativets stifter Uffe Elbæk tilhører den fløj af det politiske liv, der gerne så et fuldkomment demokrati indført, så blev den tidligere kulturminister tilbudt et ridderkors – og takkede noget overraskende ja.

Forfatterglæde

Et visitkort påtrykt ”forfatter” kan også få monarken til at finde æsken med hæderstegn frem. Bare spørg Suzanne Brøgger eller Stéphanie Surrugue, der skrev en bog om prins Henrik.

Forfatteren Jens Christian Grøndahl var så beruset over udsigten til at kunne kalde sig ridder af Dannebrog, at han op til udnævnelsen nærmest var ved at kløjes i klichéerne, da han hyldede majestæten i en klumme i Altinget:

– Når man lytter til dronning Margrethe, fornemmer man, at det aldrig har været nok for hende blot at udfylde rollen som passiv majestæt. Nysgerrighed og videbegær har været drivkraften, og hendes historiske viden er imponerende.

– I en periode, hvor formerne blev løsere, er det ikke nogen ringe bedrift at holde den royale distance og samtidig sætte sit mærke i tiden. Når det er lykkedes for Dronningen, skyldes det hendes suveræne forståelse for rollen og nok også det humoristiske blik, hun er i stand til at overrumple os med, lød det i Grøndahls hyldest til monarken.

Se galleriet med kulturpersonligheder, der har modtaget ridderkorset i galleriet herunder:

Dronningen uddeler glimmer: Sildesalat til vennerne

Læs meget mere om de kongelige i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold