Kongelige10. november 2019

Alexandra afvikler alt: Jeg skal videre med mit liv

Søndag den 3. november afsluttede grevinde Alexandra sit arbejde for Landsforeningen Spædbarnsdød, og inden årsskiftet vil endnu mere arbejde få en ende.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/grevinde_alexandra_lhl.jpg
 (Foto: Lars H. Laursen)

Livet uden apanage rykker tættere og tættere på for Alexandra, 55. Nu afslører grevinden over for SE og HØR, at hun er i færd med at afvikle de fleste af sine protektioner og hele sit engagement i det danske kongehus.

Det kommer til at ske med hastige skridt de kommende måneder. Direkte adspurgt, om der er en sammenhæng mellem tingene, siger hun:

– Ja, det er der. Jeg har meldt, at ved årets afslutning er der en del, jeg stopper med, ja, siger hun.

Er det fordi, du næste år frasiger dig apanagen?

– Der er flere ting, jeg opvejer. Men det er helt klart, at jeg skal komme videre i mit liv, og jeg er stor tilhænger af, at når vi lukker døre, så er det vigtigt, at vi åbner nogle nye. Og det er lidt svært at åbne nye døre, hvis man bliver ved med at holde de gamle åbne. Nogle gange er det jo nemmere at holde fast i det gamle, det trygge og det nemme, men jeg synes, at det er er vigtigt, at få banet vejen for nogle nye ting, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/grevinde_alexandra_lhl_3.jpg
 (Foto: Lars H. Laursen)

I begyndelsen af september afsluttede grevinden også sit protektionsarbejde for ECCO Walkathon. Søndag læste hun navne på afdøde spædbørn op i Vor Frue Kirke for allersidste gang. (Foto: Lars H. Laursen)

Plads til nye ting

Grevinden kan eller vil på nuværende tidspunkt dog ikke afsløre, hvilke nye projekter hun vil gå i gang med. Det står dog rimelig klart, at Alexandra vil fortsætte med at holde foredrag. Noget, hun begyndte på i 2018, og som hun har været meget glad for.

– Du vil nok høre om det, når jeg kan sige noget om det. Men det er ikke, fordi jeg føler, at der er så mange andre ting, der skal laves. Jo, min bestyrelse. Det tager mere og mere af min tid, en anden ting er, at jeg synes, at det er vigtigt, at man ikke holder fast i alt muligt. Fordi jeg har sagt mine årpenge op, så skal jeg også sige nogle af de ting op, som har været en del af det liv, jeg har haft. Så der kan gøres plads til de nye ting, hvis og når de kommer, lyder det.

Slut med årpenge

Alexandra besluttede i 2017 at frasige sig sin apanage på 2,5 millioner kroner, når hendes yngste søn, prins Felix, bliver myndig. Det sker den 22. juli næste år, hvor han bliver 18 år. Hendes ældste søn, prins Nikolai, fylder 21 næste år.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/grevinde_alexandra_bs.jpg
 (Foto: Birger Storm)

Grevinde Alexandra har aldrig lagt skjul på, at hun har været en rigtig løvemor over for prins Nikolai, 20, og prins Felix, 17. – Man har nogle små væsener, man skal passe på. Og sørge for, at de bliver sat ud i verden som nogle verdensborgere, man som forældre kan blive stolte af. (Foto: Birger Storm)

– Jeg kan se, hvordan mine børn trives med at tage de der skridt ud i verden. At blive voksne mennesker, der kan selv og vil selv. Så er jeg bare megastolt. Selv om det er hårdt nogle gange at slippe dem, så er det en af de mest fornemme roller for os som forældre langsomt men sikkert at give slip. Når det er hårdt for mig, så tænker jeg tilbage på min barndom, og hvor svært det har været for tidligere generationer at gøre det. Man tror altid, at man er den eneste i verden, der har det på den måde, men sådan er det jo ikke. Og hvad er alternativet? At de vil blive hjemme hele tiden? Det nytter jo hellere ikke noget, siger hun.

Grevinden blev som bekendt skilt fra prins Joachim i 2004, men allerede da hun blev prinsesse af Danmark i 1995, begyndte hun på det prestigefyldte protektionsarbejde for Danmark. I de senere år har kongehuset centreret arbejdet omkring kronprinsparret i højere grad end tidligere. Derfor virker det også som en fornuftig beslutning at afvikle de protektioner, hun har besiddet.

​Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/grevinde_alexandra_lhl_2.jpg
 (Foto: Lars H. Laursen)

Alexandra er i gang med at afvikle sit engagement i det danske kongehus. Arbejdet med Landsforeningen Spædbarnsdød er nu slut. – Men jeg vil stadig gerne komme og se til foreningen i fremtiden. (Foto: Lars H. Laursen)

Slutter af

Søndag den 3. november afsluttede Alexandra en af de tunge: Protektionsarbejdet for Landsforeningen Spædbarnsdød.

– Denne protektion har betydet utrolig meget. Jeg har været protektor i 15 år, og når jeg er kommet i kirken, går det op for mig, hvor meget det betyder for folk, der er i sorg, at jeg læser navnene op på de børn, der ikke er her mere. Det er meget bevægende. Jeg mødte forældre i sorg, og jeg forsøgte at sætte fokus på, at det er en hel familie, der mister. Der er både en mor og en far, fortæller hun om det hårde arbejde.

– Når man får et barn, forstår man først rigtigt, hvad ubetinget kærlighed betyder. Og at man er sårbar resten af livet, siger Alexandra til SE og HØR.

Sponsoreret indhold