Kendte 31. marts 2019

Var tæt på at dø: Taknemmelig for ulykken

Selv om Anna Stokholm næsten mistede livet under en teaterulykke for fem år siden, har det lært hende meget.
(Foto: Kaspar Wenstrup)

Hun var med egne ord multihandicappet i en længere periode – og det tog hende et helt år med intens genoptræning, før hun var på højkant igen. Alligevel vil ”Sygeplejeskolen”s Anna Stokholm, 30, ikke være sin ulykke foruden.

For fem år siden var hun overordentlig tæt på at dø. Under en forestilling på skuespilskolen faldt hun gennem en glasrude og fik skåret pulsåren og nerverne over i højre arm. Faldet kostede hende også indre blødninger, en ødelagt lever og en hel måned på hospitalet.

– Jeg vidste ret tidligt, at jeg ikke ville være oplevelsen foruden, også selv om det var hårdt. Det var hardcore at være indlagt, og jeg var skrøbelig. Men jeg havde så megen støtte, og jeg havde al den kærlighed, jeg havde brug for, siger Anna Stokholm, inden hun eftertænksomt tilføjer:

– Og der sker altså bare noget med mennesker og bånd, når man er så tæt på at dø. Man kommer tættere på hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Thomas Laursen)

Anna Stokholm giver sin kæreste, 35-årige Simon Stenspil, et velfortjent smaskkys. Han vandt nemlig efterårets ”Vild med dans”. (Foto: Thomas Laursen)

Skulle at lære at spise igen

Selv om hun var døden nær flere gange, var Anna aldrig i tvivl om, at hun ville klare den.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg kunne bare mærke, at jeg ikke var færdig med det her liv. At der var mere, jeg skulle nå. Så jeg var slet ikke bange for døden, selv om den var tæt på at indhente mig flere gange, fortæller hun.

Foruden sin elskede familie og sine venner var det hendes egen stædighed og hårdt arbejde, der fik den smukke skuespiller på benene igen. Hun gik til intens genoptræning i et helt år.

– Det var en vild oplevelse at komme tilbage til min krop. Det var vildt at lære at spise selv igen, at lære at cykle igen. Jeg kunne jo ingenting og var multihandicappet i ret lang tid, fortæller stjernen, der bruger ordet ”taknemmelig”, når hun skal beskrive, hvilken følelse hun sidder tilbage med efter ulykken.

– Når jeg står på den anden side, kan jeg se, hvordan der er 1000 ting fra den oplevelse, som jeg kan bruge i andre situationer. Jeg føler, jeg bedre kan sætte mig ind i mennesker, og lige meget hvad jeg oplever, og hvem jeg møder, kan jeg hente inspiration i min egen oplevelse.

Uddannet yogalærer

Foruden hård træning hos både en fysio- og en ergoterapeut har Anna Stokholm helliget sig yoga for at komme på benene igen:

– Fordi det var nerveskader, var yoga en virkelig god måde at træne på. Mine hænder var mest mærkede af ulykken, og jeg havde tre fingre, der ikke kunne bevæge sig i et helt år. Så der var enormt meget arbejde i bare at få dem til at kunne noget igen, og der hjalp yogaen.

Hun blev så bidt af sporten, at hun i dag har uddannet sig til yogalærer.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kaspar Wenstrup)

Selv om skuespilfaget kan være usikkert, har Anna besluttet at være rolig omkring fremtiden: – Hvis jeg ikke har et job, kan jeg ikke sidde og græde snot. Så må jeg finde et job i Netto eller bruge min yogauddannelse. (Foto: Kaspar Wenstrup)

– Jeg har dog ikke rigtig haft tid til at undervise. Og jeg ville ønske, jeg havde disciplin til at dyrke yoga hver dag, men det har jeg altså ikke, kommer det med et grin, inden hun tilføjer:

– Men jeg bruger det for at holde min krop ved lige og for at komme tilbage til mig selv. Til at finde grounding og roen i mig selv.

Stædig fremdrift

Stædigheden var ikke kun med til at bringe blondinen tilbage til livet efter ulykken. Det var også den, der i sin tid bragte hende i mål med at blive skuespiller.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Henrik Petit)

I ”Sygeplejeskolen” spiller Anna Stokholm den blonde skønhed Lis, der har styr på det hele. – Der er en fremdrift i hende, og det er der også i mig. (Foto: Henrik Petit)

– Jeg var ikke blevet skuespiller, hvis jeg ikke havde denne fremdrift. Det tog mig fem år at komme ind på skuespilskolen, men jeg gav ikke op, forklarer Anna, der også bruger sin stædighed til hele tiden at blive bedre som skuespiller og som menneske:

– Jeg suger hele tiden til mig for at blive bedre. Er det ikke godt nok endnu? Så må jeg gøre noget for det. Selvfølgelig kan jeg blive usikker og i tvivl, om jeg er god nok. Men man ville ikke være et helt menneske, hvis der ikke nogle gange var tvivl. Jeg forsøger dog at vende det og bruge det konstruktivt. Og så kan det være guld værd.

Anden sæson af "Sygeplejeskolen" bliver sendt på TV2 Charlie søndage kl. 20.55.

Sponsoreret indhold