Kendte 17. september 2019

Snebolden i stormvejr

Peter Falktofts troværdighed er under pres efter utallige møgsager.
(Foto: Peter Grosen)

Der går sjældent en uge, hvor den prisvindende radiovært Peter Falktoft ikke i skarpe vendinger harcelerer over noget, nogen har gjort.

Retorikken er hård, og hammeren falder prompte, hvis ikke politikere og andre journalister handler, som de prædiker.

Som hvis de efter at have fordømt komælk langt væk begyndte at reklamere for netop mælk.

Eller hvis de i en flyvemaskine i 10 kilometers højde fotograferer den smeltende indlandsis for derefter at opfordre deres følgere til at passe på klimaet.

Eller hvis de anklagede tobaksindustrien for at slå både mennesker og jorden ihjel, når de selv havde underholdt medarbejderne til et tobaksarrangement ...

I slutningen af 2016 bedyrede Falktoft i et interview med fagbladet Journalisten, at hans og Esbens troværdighed lå "galakser over dansk journalistiks troværdighed" med en simpel begrundelse:

At de ikke lyver.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Mikael Rieck)

Sammen med makkeren Esben Bjerre, 32, slog Peter Falktoft igennem i P3-programmerne "Monte Carlo" i 2012. (Foto: Mikael Rieck)

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ekspert: Utroværdigt

Siden er der fløjet flere shitstorme forbi, og det har ifølge kommunikations- og brandingekspert Henrik Byager tæret på både troværdighed og popularitet.

– Hans troværdighed har lidt et knæk, og lige nu oplever han et lille dyk i sin popularitet, siger han til SE og HØR.

– Når man selv har høj cigarføring og udtaler sig i så skarpe vendinger, så må man også kunne tage imod den kritik, som han bliver udsat for nu, for selvfølgelig vil det blive brugt imod ham.

– Hvis man både er høj i hatten og hellig, så skal man også have orden i papirerne, ellers klinger det  hult, lyder det fra eksperten.

Byager har dog ikke dømt Falktoft ude.

– Det har skadet ham lidt, men tiden må vise, om det er noget, han kan komme over.

– Han kæmper for at holde fanen højt ved at argumentere på samme skarpe måde, som jo er hans stil. Men på den måde tenderer det klynkeri, vurderer han.

Fór vild i røgen

Rygning er Peter Falktofts store modstander for tiden, og det fik ham til at stå i spidsen for radiodokumentarserien ”Danmarks dræber nr. 1”.

– Jeg tænker umiddelbart selv uden at vide det, at jeg ikke ville kunne sove om natten, hvis det var mig, der solgte det produkt, har Snebolden sagt om smøgerne.

Men kanalchef Thomas Buch-Andersen har efterfølgende måttet beklage fem alvorlige journalistiske fejl i serien på dr.dk.

Det blev dog hurtigt overskygget af en anden sag, da det blev afsløret, at Falktoft selv har modtaget penge af tobaksindustrien for at være konferencier til lanceringen af cigaretmærket King’s Pocket Click i 2016.

– I 2016 havde jeg intet forhold til rygning, andet end at det stank, og jeg ikke skulle bede om det, lyder TV-værtens egen forklaring.

Farlig tandblegning

De seneste uger har Peter Falktoft reklameret for tandblegningsproduktet Smilebright.

– Du risikerer ikke at ødelægge dine tænder, de bliver sådan set bare hvidere, siger mediefænomenet i en reklamevideo.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Kristian Holm)

Tandblegningsproduktet, som Peter Falktoft nu reklamerer for, kan ifølge overtandlæge på Tandlægeskolen ødelægge emaljen. (Foto: Kristian Holm)

Den udlægning er overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet Ulla Pallesen ikke helt enig i.

– Hvis man i forvejen har slidt emalje eksempelvis som følge af et stort forbrug af læskedrikke, vil emaljen helt kunne forsvinde, siger hun til Ekstra Bladet om produktet, som hun også anklager for at gøre emaljen mere modtagelig for slid.

Kæmpede for og imod indlandsisen

Sidste år slog Peter Falktoft et slag for klimaet, mens han sad i et fly på vej til den amerikanske vestkyst og kiggede ud på Grønland.

– Der findes få ting mere overvældende end at flyve over indlandsisen. Håber alle forstår, at det er nu, som i lige nu, man skal sadle om. Og 1.000 gange hurtigere end vi pt gør, skrev Falktoft på Instagram.

Opslaget fik mange til at undre sig over dobbeltmoralen.

En returrejse til Los Angeles udleder tre ton drivhusgasser. Det svarer til den mængde CO2 i atmosfæren, som en gennemsnitlig danskers mad i et år er skyld i.

Kræver sin mælk

– Mælk fra køer er usundt og du bør ikke drikke det. Og slet ikke når du er ude af voksealderen.

– Mælkemærker, 'det kræver sin mælk' osv. Det er lobbyisme af værste skuffe og et direkte svigt, at Fødevarestyrelsen har blåstemplet det, skrev Falktoft på sin Facebook i 2016.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: Niels Henrik Dam)

Mon den kontroversielle radiovært havner i modvind igen inden for den nærmeste fremtid? (Foto: Niels Henrik Dam)

Men man har som bekendt et standpunkt, til man smager et nyt.

Året efter roste Falktoft mælketypen Urmælk, som er mælk fra en særlig type køer, og som sælges i Irma-forretninger. Irma var nemlig blevet stolt sponsor af makkerparrets podcast ”Her går det godt”.

SE og HØR har uden held forsøgt at få en kommentar fra Peter Falktoft.

Sponsoreret indhold