Kendte13. oktober 2021

Schmeichels familiehemmelighed: Far var dobbeltagent

Peter ville ikke have været til, hvis ikke hans far var blevet polsk spion
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En Schmeichel kæmper for de rød-hvide farver. Sådan har vi haft det i Danmark i løbet af mere end 200 landskampe med en af dem mellem stængerne.

Men Antoni Schmeichel – kaldet Tolek – som var Peters far og Kaspers farfar, måtte kæmpe sig ud af de rød-hvide polske farver, før han kunne sikre sin familie en tryg tilværelse i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/schmeichel_2.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

I bogen “One” leder Peter Schmeichel, 57, efter svaret på, hvorfor han blev en af verdens bedste målmænd nogen sinde. (Foto: Dan Mariegaard)

Det fortæller Peter Schmeichel i sin nye bog “One”, der udkom i sidste uge.

Tolek var musiker i hjemlandet Polen, hvor han mødte en dansk kvinde, Inger, der arbejdede på et krydstogtskib. Der opstod sød musik, og parret giftede sig – men visumproblemer under den kolde krig gjorde det svært at mødes eller flytte sammen.

Gik til politiet

Så da Inger blev gravid og altså havde Peters storesøster i maven, blev Tolek desperat. De polske myndigheder kendte udmærket til hans forhold til en vesterlænding, og de indkaldte ham blandt andet til at aftjene sin værnepligt, selv om han var for gammel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/schmeichel_1_0.jpg
 (Foto: Hanne Juul)

Den musikalske åre gik i arv fra pianisten Tolek til Peter, der gør sig på flere instrumenter. I 1996 udsendte han endda slagsangen “We Can Do it Again” forud for EM-slutrunden. (Foto: Hanne Juul)

– Til slut var det uundgåeligt. Hans eneste vej ud af landet var at samarbejde med den polske efterretningstjeneste. De sendte ham på spionkurser i Warszawa, hvor han lærte teknikker, så han kunne arbejde undercover i fremmede miljøer, forklarer Peter i bogen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/schmeichel_3.jpg
 (Foto: Lars H. Laursen)

Kort tid før Peter i 2019 blev gift med Laura von Lindholm, 48, mistede han sin far.
– Han holdt meget af Laura. Min far var for resten en rigtig charmetrold, og jeg tror også, at han var glad for mange af Lauras veninder, skriver Schmeichel i sin bog. (Foto: Lars H. Laursen)

Tolek ville dog ikke finde sig i den polske behandling, så da han endelig kunne rejse til Danmark, skyndte han sig ind på en politistation for at fortælle sin historie. Her aftalte han med danskerne, at han kunne få lov at blive i Danmark med sin nye kone, hvis han agerede dobbeltagent og altså arbejdede for den danske efterretningstjeneste, mens han lod, som om han stadig var polsk spion.

Stort far-søn-øjeblik

Først som voksen lærte Peter Schmeichel om sin fars hemmeligheder. Det skete under en tur til Berlin i 2009, hvor faderen pludselig plaprede løs om sin fortid.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/schmeichel_2.jpg
 (Foto: Claus Poulsen)

I konstante smerter
Et langt liv i fodboldens tjeneste har sat sine spor på Peter Schmeichels krop.
En diskus i hans ryg er slidt væk, så nogle knogler gnider mod hinanden – og forstyrrer den nerve, der kontrollerer hans ene storetå.
En finger er øm hele tiden og stritter ud i luften.
Anklerne er nedslidte. Og begge skuldre gør ondt og låser sig fast, hvis ikke han jævnligt laver træningsøvelser med dem.
Skadeslisten betyder også, at den store dansker har besluttet sig for, at det er slut med fodbold – selv en lille hyggekamp kan den 57-årige krop ikke længere holde til. (Foto: Claus Poulsen)

– Det var et uforglemmeligt øjeblik, hvor far og søn fandt sammen.

Selv den dag, næsten 50 år efter hans rejse fra Polen, var han paranoid og følte sig overvåget. Frygten, skabt i hans ungdom af pres fra de polske myndigheder, havde aldrig sluppet ham, fortæller Peter Schmeichel i bogen.

Glad for flasken

Livet i Danmark var heller ikke altid nemt for Tolek. Han arbejdede som pianist på restauranter og natklubber, og efter få år i Danmark begyndte han at drikke.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/schmeichel_4.jpg
 (Foto: Mikael Rieck)

De sidste to årtier af polskfødte Antoni Schmeichels liv var han tørlagt, og i den periode var han og Peter bedste venner. (Foto: Mikael Rieck)

Alkoholproblemerne blev først tydelige efter mange år, og i 2000 pressede Peter og resten af familien på for at få ham til at stoppe. Det lykkedes, og frem til sin død i 2018 drak Tolek ikke længere.

Som ædru nåede han både at nyde sin søns sidste succeser på fodboldbanen og ikke mindst sit barnebarn Kaspers store triumf som Premier League-vindende målmand.

Sponsoreret indhold