Jørgen Leth: Jeg går aldrig på pension

Jørgen Leth.

Jørgen Leth.

(Foto: Dan Mariegaard)

Jamen jeg glæder mig vanvittigt – det gør jeg.

Forventningsglæden oser ud af Jørgen Leth som hos en kvie, der dufter græs i en nordfransk grøftekant.

Og det, selv om manden, der er blevet ”lyden af sommer”, stiller til start på sit 34. Tour de France.

– Det, jeg glæder mig allermest til, er at møde alle de gamle kolleger, både danskeog udenlandske, i den tekniske zone. Der er altid god stemning, og det er sjovt at møde de folk, man har kendt i årevis, siger Jørgen Leth, da SE og HØR få dage før Touren møder ham i årets startby, det tyske industri- og betonhelvede Düsseldorf.

– Men det bliver aldrig rutine, det gør det ikke. Touren vil altid være forskellig fra år til år, understreger Jørgen Leth, hvis Tour-mødom blev taget på smukkeste vis helt tilbage i 1970.

Dengang oksede en af Leths store helte, spanske Luis Ocaña, forgæves om kap med monsteret Eddy Merckx.

Men også i dag er der ryttere, som falder i TV2-stemmens smag. 

– Jeg kunne godt tænke mig, at Chris Froome får noget modstand i år. Og så får vi jo en helt ny vinkel med Jakob Fuglsang blandt favoritterne – det har jeg store forventninger til, lyder det fra Jørgen Leth, som i øvrigt er dybt imod at slette dopingsnydere fra historiebøgerne.

Derfor mindes han også med udelt begejstring tidligere danske meritter i Frankrig.

– Jeg bliver nødt til at nævne Michael Rasmussens etapesejr i Vogeserne i 2005 efter et langt og mesterligt soloudbrud. Jeg fik som dansker æren af at lave vinderinterviewet lige bagefter – og tårerne løb jo ned ad ham. Også Bjarne Riis’ 96-triumf forbliver en stjernestund, fortæller han og fortsætter: 

– Det var et stort øjeblik – uanset om man så senere finder ud af, at han har snydt, mener Jørgen Leth.

Jo, minderne er uendelige, og Jørgen Leth fortæller gerne, men andet ville også være sært for en levemand, som den 14. juni rundede 80 somre.

– Jeg er glad for, hvordan livet flasker sig. Jeg har aldrig lavet så meget, som jeg gør nu. Og jeg har ikke tænkt mig at gå på pension. Nej nej, det gør jeg ikke! fastslår kommentatoren med et grin.

Hverken sol, måne eller stjerner peger da heller i den retning. Tværtimod.

Ud over de tre uger med Tourkaravanen rundt i Frankrig og rejseprogrammerne med Hans Pilgaard har Jørgen Leth lige sendt en bog på gaden og går desuden og pusler med en film om jordskælvet på Haiti.

– Ja, det er mine mest produktive år lige nu. Det er helt vildt, faktisk, lyder det fra den 80-årige kommentator. 

Måske fordi hans fire børn, 11 børnebørn og nu også to oldebørn holder ham evigt til ilden.

– Jeg har et meget rigt familieliv, og jeg ser dem meget. Og jeg er glad for, at de besøger mig i Haiti og tit skriver til mig. De beriger mit liv, det vil jeg sige. Men titlen oldefar, ja. Hold kæft, det er langt ude, ler den ungdommelige veteran.

Læs mere om Jørgen Leth i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu. 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close