Kendte6. februar 2024

Fra ukendt instagrammer til udskældt influencer: Sådan blev Katherine Diez kendt

Det har taget knap 10 år at opbygge fænomenet Katherine Diez. SE og HØR tager dig med på hele rejsen
Katherine Diez, influencer, litteraturanmelder og kulturdebattør.
Katherine Diez var fra 2018 til 2022 ansat hos Berlingske på freelance-basis, hvor hun anmeldte bøger og skrev klummer.
 Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Katherine Diez' flygtige kærlighedsliv: Kendte mænd i lange baner

Hun har gjort sig yderst bemærket i den offentlige debat de seneste år.

Nærmest fra den ene dag til den anden slog hun sit navn i det kulturelle Danmark fast, da hun lavede sin første og famøse anmeldelse af Morten Sabroes ”32 cm” for Berlingske.

Men hvordan opstod fænomenet Katherine Diez?

SE og HØR tager dig med på den tidligere litteraturanmelders rejse fra ukendt instagrammer til udskældt influencer.

I år kan Katherine Diez fejrer 10-års jubilæum på sit favoritmedie.

Den 16. oktober 2014 postede hun sit allerførste opslag på det dengang relativt nye sociale medie. Diez havde besøgt Karen Blixens Rungstedlund og delte besøget med sine følgere.

Siden har hun vist sin kærlighed til kunst og kultur på sin profil. Glimt fra sine mange ture i teateret, når hun tyggede sig igennem en bog eller et måltid mad – altid akkompagneret af vin, hun delte sin begejstring for lysekroner og outfit of the day-billeder.

I marts 2017 knækkede hun for alvor koden til, hvordan hun høstede likes og massevis af kommentarer, da hun postede det første billede af sig selv topløs med en bog i den ene hånd og et æble i den anden.

Hun iscenesatte med andre ord sig selv som kunst og kulturs førsteelsker fra dag et, og hun opdagede, at hun kunne videreformidle sin passion for Dostojevskij og Tove Ditlevsen ved hjælp af sin kvindelighed. Feminisme bliver også et brandvarmt emne på Diez' profil.

I sommeren 2017 mødte hun instruktørassistent Johan Klint Sandberg, som en overgang var hendes faste teaterkompagnon og indgang til teaterverdenen.

Kort efter fik hun en fod inden for i mediebranchen, da hun blev veninde med debattør og journalist Katrine Blauenfeldt.

Senere samme år begyndte hun at komme til receptioner og andre arrangementer på Forlaget Gyldendal og kom på SMS med forfatterfrøet Thomas Korsgaard. Andre medie- og kulturpersonligheder som Emma Sehested Høeg, Josephine Park, Jan Grarup, Marlene Weybøll og Pernille Rosendahl krydsede litteraturelskerens vej.

I 2017 arbejdede Ditte Giese på Politikens debatredaktion, og hun fik som så mange andre øje på den kønne bogorm, som hun for nylig kaldte dragende i samme avis' spalter.

Giese bød hende inden for på den gamle avis, hvor Diez skrev to klummer, hvorefter hun bad om fast job med løn. Det fik hun dog ikke, men verden fik øjnene op for litteraturelskeren.

Kort efter inviterede Gyldendal hende og Thomas Blachman til at medvirke i en podcast, hvor de gav lytterne boganbefalinger, og så begyndte hun så småt at tone frem i blandt andet "Go' Morgen Danmark", og i 2018 slog Berlingske til og hyrede hende som litteraturanmelder og kulturskribent.

Hendes første anmeldelse gjorde sig som tidligere nævnt yderst bemærket, da hun gav Morten Sabroes "32 cm" 3 stjerner og ydermere postede et afklædt opslag.

- Jeg går i seng med mit arbejde. Morten Sabroe og hans 32 cm har ligget oven på mig hele natten og holdt mig vågen til klokken jeg-ved-ikke-hvad, skrev Diez.

Det blev startskuddet til en offentlig fejde, som strakte sig over et par uger. Hun blev inviteret i DR's hedengangne radioprogram "Shitstorm", filmdronningen Hella Joof tilbød at rage kastanjerne ud af ilden for anmelderen og forfatteren og sidst røg de fredspibe i 24Syv's "Mikrofonholder"

Katherine Diez var for alvor brudt igennem lydmuren og befandt sig pludselig på øverste hylde (læs: Pastis), hvor hun slubrede østers med ingen ringere end Thomas Blachman.

I 2019 sprang hun ud som vært på egen podcast med titlen "Salon med Katherine Diez" hos podcastgiganten Podimo, hvor kendte navne som Jesper Groth, Sara Bro, Signe Wenneberg og Josephine Park lagde vejen forbi for at tale om det, Katherine elsker højere end livet selv: kunst og kultur.

Diez havde med andre ord en masse godt kørende for sig.

Sideløbende kunne man se hendes navn på plakaten til forskellige talks, som ordstyrer ved debatter og sideløbende ernærede hun sig som kommunikationskonsulent, har Diez siden afsløret i "Hemmeligheder på P1".

I udsendelsen indrømmede hun samtidig, at hendes kritik af influencere bundede i misundelse. For litteraturelskeren drømte også om at leve af sin Instagram, betroede hun lytterne.

Hendes karriere fortsatte slag i slag med klummer og anmeldelser i Berlingske og andre tjanser ved siden af, indtil hun i 2022 mødte Adam Price.

OPGAVE:  Premiere på Tivolirevyen. Rød løberSTED: TivoliJOURNALIST: Luise Marie Bekker og Tanja LarsenFOTOGRAF: Hanne JuulDATO: 20230601
I godt halvandet år dannede Katherine Diez par med "Borgen"-skaber Adam Price.
 Foto: Hanne Juul

Hun stoppede på Berlingske, og det samme gjorde den linde strøm af omtale af bøger på hendes egen profil. Selfies, skøn mad og rejser blev det primære indhold ved siden af skønhedsbehandlinger og teaterforestillinger.

Reklamer for frisører, cykler og ansigtsbehandlinger sammen med ambassadørskabet for medicinalfirmaet MSD Danmark kom til at fylde mere, og hun var sågar kommet til stald hos influencerbureauet Endorse.

Diez' drøm gik i opfyldelse - hun blev influencer.

I begyndelsen af januar faldt korthuset dog sammen, da hun blev mistænkt for systematisk plagiat og for at have pyntet på sit CV. Siden forsvandt hendes samarbejdspartnere en efter en, og i weekenden også hendes kæreste gennem små to år, Adam Price.

Sponsoreret indhold