Kendte16. januar 2024

Katherine Diez beskyldes for plagiat på Instagram

Den tidligere Berlingske-litteraturanmelder og influencer Katherine Diez har øjensynligt plagieret flere tekster fra både danske og udenlandske medier
OPGAVE:Premiere Miss Saigon på Det Ny TeaterSTED: Det ny teaterJOURNALIST: Majken Munk og Tanja LarsenFOTOGRAF: Hanne JuulDATO: 20230209
Katherine Diez er kommet i modvind, efter flere brugere på Reddit mener, at influenceren plagierer indhold til sin Instagram-profil.
 Foto: Hanne Juul

"Skriver og taler om litteratur og feminisme og alt det private".

Sådan lyder beskrivelsen på Katherine Diezs Instagram-profil, hvor hun ofte deler længere og reflekterende tekster med sine lige knap 59.000 følgere.

Tekster som den tidligere litteraturanmelder bliver hyldet for i sine kommentarspor.

Men ifølge flere anonyme brugere på Reddit har influenceren ad flere omgange lånt lige lovlig meget fra blandt andre amerikanske universitetsstuderende uden at kreditere, når hun på sin profil begiver sig ud i lange skriv.

Det skriver Politikens Kulturmonitor.

Flere eksempler viser klare ligheder mellem Diez' opslag og indhold fra både akademiske artikler og anmeldelser.

Et eksempel fra sidste uge viser ligefrem en næsten direkte oversættelse fra en artikel på hjemmesiden Her Campus, hvor Katherine Diez skrev således i en story på sin Instagram:

https://imgix.seoghoer.dk/2024-01-16/diez-plagiat.png
I sidste uge delte Kathrine Diez denne story på sin Instagram-profil, men en bruger på Reddit mener, at en stor del af teksten er direkte oversat fra en akademisk artikel skrevet af en amerikansk universitetsstuderende.
 Foto: Screenhot/Reddit

Men laver man en Google-søgning, finder man et indlæg fra den amerikanske universitetsstuderende Samantha Haygood fra marts 2022, der benytter de helt samme vendinger.

I tråden på Reddit skriver flere brugere om andre eksempler, hvor kulturdebattøren efter alt at dømme pynter sig med lånte fjer. Fælles for dem alle er, at Katherine Diez på intet tidspunkt krediterer kilderne.

En bruger mener eksempelvis, at influenceren i et opslag fra 7. juli 2023 mere eller mindre direkte har oversat et opslag om den russiske komponist Tjajkovskijs fjerde symfoni.

Kopierer man teksten og kører den en tur gennem Google Translate, ender man i hvert fald på hjemmesiden for det klassiske pladeselskab Out There Music.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-01-16/untitled-design-14.jpg
Kathrine Diez' beskrivelse af den russiske komponist minder umådeligt meget om et indlæg, som findes på hjemmesiden for pladeselskabet Out There Music.
 Foto: Screenshot/Reddit

Det er dog ikke kun udenlandske medier, hvorfra Katherine Diez lader sig heftigt inspirere.

I en reklame for BookBeat, som influenceren havde et samarbejde med i starten af 2023, fortæller hun blandt andet således om Christian Hjortkjærs bog "Utilstrækkelig":

- Et samfundsdiagnostisk forsøg på at forklare, hvordan vi har skiftet vores moralske tiltale fra forbuddet til påbuddet, og hvilke konsekvenser det har for unge i dag.

Men den formulering er fuldstændig identisk med en sætning fra Mikkel Thorups anmeldelse af samme bog fra september 2020.

Til Kulturmonitor fortæller Mikkel Thorup, at han ikke har nogle kommentarer til sagen.

SE og HØR har forsøgt at række ud til Katherine Diez for at forholde hende kritikken, men hun er i skrivende stund ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Sponsoreret indhold