30-året for Ted Bundys henrettelse: Syg charmetrold

De fleste af Ted Bundys ofre var kvinder omkring 20 år med langt mørkt hår. Deres eneste fællestræk var, at de var unge og smukke, forklarede han.

De fleste af Ted Bundys ofre var kvinder omkring 20 år med langt mørkt hår. Deres eneste fællestræk var, at de var unge og smukke, forklarede han.

(Foto: Ritzau Scanpix)

To gange lykkedes det for en af USA’s værste massemordere Ted Bundy at flygte. Anden gang nåede han at slå to unge kvinder og en 12-årig pige ihjel i Florida, før politiet fik fat på ham igen i februar 1978.

De drab blev han dømt til døden for og henrettet den 24. januar 1989. Det er nu 30 år siden, og det bliver markeret af Netflix, som havde premiere på true crime-serien ”Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes” på årsdagen for hans død.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ted Bundy i 1977 – året, hvor han flygtede to gange, mens han ventede på at komme for retten. (Foto: Ritzau Scanpix)

TV-serien tager udgangspunkt i en række optagelser, der ikke før har været offentliggjort, af samtaler med Ted Bundy. De blev optaget, mens han sad på dødsgangen i statsfængslet i Florida og ventede på at blive spændt fast i den elektriske stol. Der kommer også endnu en film om den morderiske charmør.

Spillede hjælpeløs

Ted Bundy var intelligent, veltalende og charmerende. Han studerede jura, var aktiv i Det Republikanske Parti og frivillig hos en hotline for selvmordstruede.

Han havde en drenget charme, og den udnyttede han, da han fra 1974 til 1978 myrdede en lang række unge kvinder i syv forskellige stater.

Han havde to måder at begå sine drab på. I starten og slutningen af sin tid som massemorder brød han ind hos unge kvinder om natten for at voldtage og dræbe dem.

Men i mellemtiden var han langt mere udspekuleret. Han spillede lettere handicappet, tog en slynge om sin arm, en plastikskinne på sit ben eller kom humpende på et par krykker og bad unge kvinder om at hjælpe med at bære eksempelvis bøger eller en mappe hen til sin bil.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den VW-Beetle, som Ted Bundy kørte rundt i med sine ofre, har været udstillet på flere museer. I dag kan den ses på Alcatraz East Crime Museum i Tennessee. (Foto: Ritzau Scanpix)

Han var flot og karismatisk, så mange sagde ja. Det førte dem direkte i døden.

Opsøgte ligene

Når han havde fået de unge og smukke kvinder med hen til sin hvide VW-Beetle, slog han dem i hovedet med et koben eller et rør, klikkede håndjern om deres håndled og tvang dem ind i bilen.

Passagersædet havde han fjernet, sådan at hans ofre kunne ligge ned i bunden af bilen ude af syne for folk udefra, når han kørte væk med dem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

(Foto: MEGA)

Ted Bundy voldtog og myrdede en lang række kvinder på den måde. Typisk kvalte han dem eller slog dem ihjel med en kølle.

Nogle gange vendte han tilbage til ligene, der hvor han havde zdem. Han sminkede dem, gav dem neglelak på, klædte dem på i nyt tøj og havde sex med dem.

I mindst 12 tilfælde huggede han hovederne af sine ofre, og nogle af dem udstillede han som trofæer i sit hjem.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Ted Bundy overtalte Georgann Hawkins, 18, til at bære en mappe for sig i en gyde bag hendes kollegium ved University of Washington i Seattle den 11. juli 1974. Han slog hende bevidstløs med et koben, før han kvalte hende til døde og skilte sig af med hendes lig i bjergene uden for byen. (Foto: Ritzau Scanpix)

Elektrisk stol

Bundy blev dømt til døden to gange i 1979 for drabene på de to unge kvinder i Florida. Året efter blev han dømt til døden endnu en gang for drabet på den 12-årige pige.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Denise Marie Naslund, 19, blev sammen med Janice Ott, 23, lokket væk fra parken Lake Sammamish tæt på Seattle den 14. juli 1974 og myrdet af Bundy. Deres lig blev først fundet i september samme år. (Foto: Ritzau Scanpix)

Op til sin henrettelse tilstod han at have myrdet 30 kvinder, men politiet mener, at antallet er langt højere, formentlig omkring 100.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Margaret Bowman, 21, blev myrdet af Bundy på et kollegium ved Florida State University, mens han var på flugt i 1978. I løbet af under en time slog han hende og en anden ung kvinde, Lisa Levy, ihjel samt maltrakterede to andre kvinder. (Foto: Ritzau Scanpix)

Den 24. januar 1989 tidligt om morgenen blev han anbragt i den elektriske stol i Floridas statsfængsel, mens en stor menneskemængde jublede og hujede udenfor: ”Burn, Bundy, burn”. Ted Bundy blev 42 år.

Også på film

True crime-serien på Netflix er ikke den eneste markering af 30-året for Ted Bundys henrettelse. 31-årige Zac Efron spiller massemorderen i filmen ”Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile”, der har premiere på Sundance Film Festival i USA den 26. januar.

Artiklen fortsætter under Instagram-billedet ...

(Foto: Instagram (Zac Efron))

I filmen ses perspektivet fra Bundys kæreste Elizabeth Kloepfer. De var sammen ”on-and-off” i syv år, også mens han rejste rundt i landet og myrdede kvinder.

Find din favorit kendis her:

Fra forsiden
Close