Hollywood 28. maj 2018

Efter sex-anklager: Morgan Freeman er knust

Morgan Freeman kommer med ny udtalelse efter sex-anklager
Foto: All Over Press

Der gik et sus gennem Hollywood, da en af de helt store stjerner i filmbyen, Morgan Freeman, i sidste uge blev beskyldt for sexchikane og upassende opførsel over for mindst otte kvindelige filmmedarbejdere.

Anklagerne kommer i slipstrømmen på #Metoo-kampagnen, der tog sin begyndelse i oktober sidste år, hvor den magtfulde filmproducent Harvey Weinstein i New York Times blev beskyldt for at have voldtaget og begået sexovergreb og sexchikane mod et stort tocifret antal kvinder i filmverdenen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Harvey Weinstein meldte sig selv til politiet i fredags og er formelt sigtet for foreløbig to voldtægter.

Morgan Freeman er endnu ikke sigtet for noget, men i sidste uge kunne CNN afsløre, at en række kvinder i de seneste seks år har oplevet, hvad de kalder 'sexchikane' og 'upassende opførsel' fra den 80-årige Oscar-vinder.

Yderligere otte personer fortæller, at de har været vidner til Freemans chikane/upassende opførsel. En ung kvinde, der ikke står frem med navn, fortæller til CNN om chikanen, som hun oplevede under optagelser i 2015, hvor hun var produktionsassistent på filmen 'Going in Style' med Morgan Freeman, Michael Caine og Alan Arkin i hovedrollerne. Hun blev fra Freemans side nærmest dagligt udsat for upassende og ufrivillige berøringer og jævnlige kommentarer om sin krop og påklædning. En chikane der ifølge kvinden stod på i flere måneder. Freeman kunne for eksempel finde på helt uopfordret at lade sin hånd hvile på den nederste del af hendes ryg, hvis han da ikke begyndte at massere hende samme sted, hvilket også var tilfældet flere gange. - På et tidspunkt, hvor jeg havde nederdel på, forsøgte han at løfte den op og spurgte, om jeg havde undertøj på. Han fik ikke løftet min nederdel op, men han rørte ved den og prøvede, og jeg trak væk fra ham. Han kom nærmere og forsøgte igen. Til sidst bad Alan Arkin ham om at holde op, og så blev Morgan helt befippet og vidste slet ikke hvad han skulle sige, fortæller kvinden. Men det var ikke den eneste gang inden for de seneste år, at Freeman optrådte upassende. En kvinde fra produktionen af filmen 'Now You See Me' i 2012 fortæller, at Freeman chikanerede hende og hendes kvindelige kollega gentagne gange og kommenterede deres kroppe. - Han kommenterede vores kroppe, og vi lærte hurtigt, at når han skulle indspille scener skulle vi på ingen måde have kropsnært tøj på, men skulle snarere iklæde os tøj, der var for stort, siger kvinden til CNN.

I første omgang kom Morgan Freeman med en kort udtalelse som svar på anklagerne.

Enhver, der kender mig eller har arbejdet sammen med mig, ved, at jeg ikke bevidst vil chikanere nogen eller få dem til at føle sig dårligt tilpas. Jeg undskylder over for enhver, som har følt sig utillpas eller, at jeg ikke har respekteret. Det har aldrig været min hensigt, udtalte Freeman.

Hen over weekenden har han uddybet udtalelsen om sex-anklagerne, som han mener, kan skyldes, at han har brugt malplaceret humor.

Han siger samtidig, at han er knust over anklagerme.

– Jeg er knust over, at 80 år af mit liv risikerer at blive undergravet på et splitsekund, siger Freeman i den nye udtalelse.

Han prøver ikke at bagatellisere anklagerne, men mener, at proportionerne skal være korrekte.

- Vi skal selvfølgelig høre på de kvinder, der fremkommer med anklagerne, men jeg synes samtidig, at man skal undlade at sammenligne grusomme tilfælde af seksuelle overgreb med malplacerede komplimenter og humor, skriver Freeman i en skriftlig udtalelse udsendt lørdag.

Han lægger vægt på, at han som person har en trang til at få mennesker omkring ham - kvinder såvel som mænd - til at føle sig værdsatte og afslappede.

- Og på den baggrund har jeg ofte forsøgt at lave 'sjov' og har komplimenteret kvinder på en måde, jeg troede var sjov og morsom. Det er tydeligt, at min adfærd ikke er blevet opfattet på den måde, som den var ment. Det er grunden til, at jeg beklagede torsdag, og at jeg fortsat vil beklage over for enhver som jeg - utilsigtet - har fået til at føle sig dårligt tilpas, siger Freeman.

#Metoo-skandalen har tidligere kostet den dobbelte Oscar-vinder Kevin Spacey karrieren, da han blev beskyldt for overgreb mod en 14-årig dreng, da Spacey selv var 26 år.

Han blev skrevet ud af sidste sæson af Netflix-serien 'House of Cards', som ellers var synonym med Spacey.

Han måtte også lide den tort at blive skrevet ud af den ellers færdigklippede film, 'All the money in the world' af mesterinstruktøren Ridley Scott, der i stedet måtte optage alle Spaceys hovedrolle-scener med Christopher Plummer, der blev lynindkaldt, da Spacey blev persona non grata i filmverdenen.

Sponsoreret indhold