Hollywood17. oktober 2017

Björk beskriver sexchikane i detaljer

Den islandske sanger beskriver nu seks konkrete tilfælde, hvor en dansk filminstruktør udsatte hende for sexchikane
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/bjork-161017.jpg
 Foto: All Over Press

Søndag anklagede Björk på sin Facebook-side en dansk filminstruktør for sexchikane. Spekulationerne pegede hurtigt i retning af, at den unavngivne filminstruktør kun kunne være Lars von Trier, der instruerede hende i "Dancer in the Dark", men han har siden været ude at nægte, at han skulle have forulempet sangeren.

Nu slår Björk så fast, at hun blev udsat for sexchikane ved at opremse seks tilfælde, hvor den danske filminstruktør skulle have overskredet hendes grænser.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

- Efter hver optagelse løb instruktøren hen til mig og slyngede sine arme omkring mig i lang tid foran crewet eller alene og strøg mig nogle gange i flere minutter mod mine ønsker, beskriver Björk.

- Efter to måneder med dette sagde jeg, at han skulle stoppe med at røre mig, og han eksloderede og ødelagde en stol foran alle på settet. Han opførte sig som en, der altid har haft lov til at kærtegne sine skuespillerinde. Så blev vi alle sendt hjem, fortæller den nu 51-årige sanger.

Björk beskriver også, at filminstruktøren kunne finde på at hviske uønskede seksuelle tilbud i øret på hende - ofte mens hans kone stod lige ved siden af.

- Da vi filmede i Sverige, truede han med at klatre fra balkonen på sit værelse over til mig midt om natten med en klar seksuel hensigt, mens hans kone var i rummet ved siden af. Jeg flygtede til min vens værelse. Det var det, der fik mig til at vågne op og forstår alvoren i alt det her og fik mig til at sige fra, fortæller Björk.

https://imgix.seoghoer.dk/10.321400h.jpg
 Foto: All Over Press

Björk og Lars von Trier sammen til filmfestival i Cannes i 2000. Foto: All Over Press.

Hun beskriver også, at filmens producer opdigtede historier om, hvor vanskelig hun var at arbejde sammen med. Noget hun sammenligner med filmproduceren Harvey Weinsteins "mobbe-metoder". Weinstein er for tiden ude i en veritabel "shitstorm", efter utallige skuespillerinder er stået frem og har fortalt om hans sexchikane.

Von Trier nægter, at han skulle have udsat Björk for sexchikane.

- Det har ikke været tilfældet. Men at vi var rygende uvenner, det er et faktum. Til gengæld leverede hun en af de største skuespilpræstationer i mine film overhovedet, siger von Trier til Jyllands-Posten.

Von Triers filmproducent, Peter Aalbæk Jensen, afviser over for Jyllands-Posten Björks anklager.

- Så vidt jeg husker, var vi ofrene. Den kvinde var stærkere end både Lars von Trier og mig og vores firma til sammen. Hun dikterede alt og var ved at lukke en film til 100 mio. kr., siger Peter Aalbæk Jensen til Jyllands-Posten.

Sponsoreret indhold