Det frække30. august 2022

Ti år med Tinder: Disruptede din dating

Nu fejrer datingappen ti års fødselsdag. Ekspert giver bud på, hvordan den ændrede måden, vi dater
Swipe-swipe-match. Tinder tog datingverdenen med storm.
Swipe-swipe-match. Tinder tog datingverdenen med storm.
 Foto: MEGA

For 10 år siden sad du med den bærbare og scrollede igennem profilerne på datingsiderne som Scor, Dating, Elitedaters, og hvad de nu allesammen hed.

Så kom dating-appen Tinder på markedet med sin billedbårne, gratis, gamificerede og geotaggede tilgang og ryddede bordet og flyttede dating til mobilen:

Swipe til venstre eller højre - og måske er der et match og et lille kick i dit nabolag.

Hvis du er i 20'erne, er Tinder default. Alt andet enten old school eller fryns.

Tinder disruptede simpelthen både dating og markedet i 2012. Og siden er alle online datingtiltag blevet målt op imod giganten. I 2021 var der ifølge businessofapp.com 75 millioner aktive brugere om måneden. De omsatte for en 1,6 millarder dollars i samme år.

Skuffede din date? Her får du det bedste blæs

Begyndelsen

Vi spurgte sexolog, parterapeut og datingekspert Bastian Larsen om Tinders betydning. Larsen skrev datingromanen Elskmig.dk om online dating, pudsigt nok samme år som Tinder kom på markedet.

- Som en, der har været med siden online-datingens begyndelse i Danmark med Scor i 1998 og lagt mere end 700 dates bag sig, har det været interessant at se markedet udvikle sig.

Træt af at swipe? Prøv disse tre datingtrends

- Mest fordi der egentligt er sket meget lidt siden begyndelsen, lyder Larsens opsigtsvækkende påstand, som han dog nuancerer.

Han peger på, at den eneste afgørende tekniske udvikling, der skete med Tinder, var, at man finder partnere ved at swipe til højre på de profiler, du er interesseret i - og venstre til de andre.

Husk det frække lingeri til din kommende date

Faldgruber

Bastian Larsen går med til, at Tinder og efterfølgere forstærkede udviklingen, som handler om at få et indtryk af dating som en jungle eller et slaraffenland af uanede muligheder, hvor guldet ligger gemt bag næste match - og det næste...

- En af de store faldgruber ved det moderne datingliv er de opskruede forventninger, som efter min erfaring som parterapeut og kærlighedscoach slår rigtigt mange forhold ihjel, inden de overhovedet starter.

- Og de forventninger er faktisk værre på mere traditionelle datingsites, hvor der er rigtig god plads til at skrive lange beskeder til hinanden over lang tid. Det er typisk med til at skrue forventningerne højt op, så det er svært ikke at blive skuffet, når man endelig mødes.

Snart på date? Husk kondomerne

Netop der ser Larsen en af Tinders fordele:

- Tinder lægger op til et hurtigt møde på grund af den af korte tekst og typisk få billeder. Det er alligevel først, når du ses fysisk, at du kan mærke, om der er interesse og kemi til at gå videre.

- Samtidigt kan du kun skrive med folk, der også har swipet dig samme retning, så det forhindrer 'uanmeldte besøg' og tvinger dig til også at forholde dig til, hvem du gerne vil skrive/mødes med. Det er quickfix-løsningen af datingsituationen, hvor du bare skal ud og møde folk - så hurtigt så muligt.

Her er det værste du kan gøre på Tinder

Overfladisk

Bastian Larsen har blik for en bagdel ved Tinder og lignende platforme: Det bliver meget overfladisk og hurtigt:

- For det kræver faktisk mere energi at gå på date og møde nye mennesker, end de fleste tænker over. Det kan gøre, at du hurtigt oplever en vis mentaltræthed i din datingsituation og giver op.

- Samtidigt sidder mange med følelsen, at de altid kan finde nogen bedre derude, hvis den ene ikke lige fungerer perfekt, og så skøjter man videre. Til hurtige sexdates er det perfekt, men hvis man leder efter en dybere forbindelse, så skal man finde sit eget tempo i processen, påpeger Larsen, der mener, at mange glemmer sig selv i et hektisk datingliv.

- Så hvis man skal have noget ud af det, så er det vigtigt regelmæssigt lige at tjekke tilbage hos sig selv. Hvad var det egentligt, jeg ville her? Husk den vigtigste grundregel, hvis du oplever en vis udmattelse eller skuffelse i dit datingliv:

- Det handler ikke om dem, der handler altid om dig selv!

Sponsoreret indhold